El model de gestió de la Confraria de Roses és motiu d’orgull per la Comissió Europea

Confraria de Pescadors de Roses
El president de la Confraria de Roses donant la benvinguda als membres de la Comissió Europea i la resta d'autoritats

Així ho va manisfestar la Cap d’Unitat de Pesca de la Comissió Europea, Elisa Roller, durant la seva visita a la Confraria de Roses

Confraria de Pescadors de Roses
El president de la Confraria de Roses, Antoni Abad, donant la benvinguda als membres de la Comissió Europea i la resta d’autoritats

Durant el matí d’ahir divendres, 15 de juliol, un grup de científics i pescadors de diferents països d’Europa, com França, Itàlia, Portugal i Espanya, així com representants del govern de la Generalitat, i de l’ONG WWF van visitar la Confraria de Pescadors de Roses per conèixer de primera mà el model de gestió dels pescadors rosincs, “i quan des de Brusel·les visites projectes socials com el de la Confraria de Roses és una alegria i ens enorgulleix veure un model com aquest  perquè han aconseguit que sigui rentable a la vegada que sostenible, ja que preserva i protegeix el medi ambient”, ha afirmat Elisa Roller, la Cap d’Unitat per a la Coordinació de la Política Comuna de Pesca de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims en la Comissió Europea a Brussel·les.

Projecte MINOUW per abolir progressivament els descartes o rebuig de la pesca

Els membres d’aquesta Comissió de la Unió Europea van visitar Roses expressament perquè volien conèixer en primera persona un projecte únic com el de la Confraria de Pescadors amb una planta de processat i envasat que elabora productes del mar portats pels mateixos pescadors.
Però, el dia anterior, dijous, van ser-hi a Blanes per tractar sobre el progrés del projecte MINOUW, un treball finançat per la UE, que té com a objectiu contribuir a l’eliminació progressiva del rebuig de la pesca europea.

La captura d’espècies no desitjades, és un problema generalitzat de la pesca mundial. Les captures no desitjades sovint es retornen mortes al mar en forma de rebuig, el que suposa un malbaratament dels recursos naturals. I per això, a partir d’aquest any i de manera progressiva s’anirà implementant una nova normativa que obligarà portar a port tot el que es capturi sense possibilitat de poder descartar o rebutjar res amb la voluntat que no es llenci al mar captures que es podrien comercialitzar a la llotja.

Un  canvi en la normativa que “serà difícil a curt termini, però a que llarg plaç augmentarà el valor comercial d’unes espècies que abans no arribaven a port a la vegada que ajudarà a protegir el medi ambient amb una pesca més sostenible”, ha assegurat Roller.

El projecte MINOUW, que reuneix els pescadors, els científics i els administradors de tota Europa al voltant de 3 paraules clau: enfocament participatiu, consultes de baix a dalt i treball de camp, es portarà a terme fins al març del 2018. Fins llavors es desenvoluparan un total de 17 estudis de casos específics en 7 països, inclosa la pesca basada en les arts d’arrossegament, teranyina, rastell, nanses, cadups, tresmall i palangre, per tal de fer un seguiment dels resultats i desenvolupar un conjunt de tècniques que puguin ser utilitzades pel nombre més gran possible de pescadors.