Neix a Sant Climent Sescebes, l’Espai Argudell per impulsar la cultura de l’oli

Espai Argudell
Un moment de la inauguració de l'Espai Argudell, a Sant Climent Sescebes

L’Espai Argudell, que vol també reivindicar la varietat d’oliva autòctona de l’Empordà va ser inaugurat dissabte amb la participació del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer

La plaça Carles Cusí de Sant Climent Sescebes, a lAlt Empordà, va acollir aquest passat dissabte la inauguració de l’Espai Argudell, un centre impulsat per la Fundació Terra i Ànima per posar en valor aquesta varietat d’oliva única de l’Empordà. L’objectiu del nou equipament és difondre el coneixement sobre l’argudell i l’oli que se n’extreu, un producte que connecta amb la terra, la natura i el territori. 

Aquest centre d’interpretació, d’accés gratuït, permetrà descobrir, degustar i sentir aquest oli singular, a més d’acollir activitats d’oleoturisme i esdeveniments culturals dirigits a la població local. El pressupost per construir, condicionar i posar en funcionament aquest espai ha estat d’uns 30.000 euros, la meitat dels quals els ha aportat la Diputació de Girona. 

L’acte va comptar amb la participació del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el president de la Fundació Terra i Ànima, Joan Puig, i la directora de l’Espai Argudell, Helena Ullastres, a més d’assistir-hi regidors i veïns de Sant Climent Sescebes, que no van perdre l’oportunitat de visitar el nou equipament. 

En la seva intervenció, Miquel Noguer va posar èmfasi en el fet que l’argudell és una varietat d’olivera exclusiva de l’Empordà -no es pot trobar enlloc més del món- i només engloba unes 2.000 hectàrees, segons la Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà. “Estic convençut que aquest projecte generarà un efecte molt positiu a Sant Climent Sescebes i a l’Alt Empordà, i contribuirà a promocionar l’oli de qualitat i a recuperar més hectàrees d’aquesta varietat, un tresor que hem de cuidar entre tots”, va expressar el president de la Diputació.

L’Espai Argudell forma part del projecte rural de la Fundació Terra i Ànima, que treballa per recuperar olivars de la varietat autòctona argudell davant el risc d’abandonament per la manca de relleu generacional i la poca viabilitat econòmic. Mitjançant l’agricultura ecològica i regenerativa, la fundació vol revitalitzar aquests olivars, preservar el patrimoni paisatgístic dels aspres de l’Albera i regenerar els sòls. 

Actualment, la fundació gestiona quinze hectàrees d’oliveres argudell en recuperació als municipis de Sant Climent Sescebes, Espolla i Rabós d’Empordà, en col·laboració amb els productors de l’oli ecològic 3VESSANES.