La projecció d’aquest nou film, Una mujer fantástica, centrat en la diversitat i la identitat, tindrà lloc el dijous 28 de novembre, a la tarda, a la Sala Gregal de l’Hospital de Figueres, dins del cicle FilmÈtica
El Comitè d’Ètica Assistencial de la Fundació Salut Empordà (FSE) ha organitzat, amb la col·laboració del Cineclub Diòptria de Figueres, la projecció d’una pel·lícula que planteja una reflexió sobre la diversitat i la identitat. Aquesta és la tercera pel·lícula que es projecta dins del cicle FilmÈtica, un espai de reflexió i debat a l’entorn de l’ètica i la moral. En aquesta ocasió, el títol elegit és Una mujer fantástica (2017), film xilè dirigit per Sebastián Lelio i protagonitzat per Daniela Vega i Francisco Reyes, que tracta sobre una dona transsexual, una història d’amor i la pèrdua d’un ésser estimat.
L’acte tindrà lloc el dijous 28 de novembre, a partir de les 15.30 hores, a la Sala Gregal de l’Hospital de Figueres. Després de la projecció, s’obrirà un col·loqui a l’entorn de la pel·lícula. L’activitat està oberta a tothom prèvia inscripció a través del codi QR que apareix en el cartell que adjuntem. Si algú no hi pot assistir presencialment, però es vol inscriure per seguir el col·loqui en línia, pot veure la pel·lícula abans a les plataformes a la carta de RTVE Play o Filmin.
La pel·lícula
Una mujer fantástica és un drama protagonitzat per Marina, una jove cambrera aspirant a cantant, i Orlando, que és 20 anys més gran. Els dos tenen grans plans de futur. Després d’una nit de festa, Marina porta Orlando a Urgències, però ell mor en arribar a l’hospital. Aleshores, ella es troba amb què ha d’enfrontar les sospites per la seva mort. La seva condició de dona transsexual suposa per a la família d’Orlando una completa aberració. Marina haurà de lluitar per convertir-se en allò que és: una dona forta, passional i, en definitiva, fantàstica.
El col·loqui
El Comitè d’Ètica Assistencial de la FSE proposa, un cop acabi la projecció, obrirà un col·loqui per contextualitzar el tema que aborda la pel·lícula i per intercanviar opinions a l’entorn del desenllaç d’aquesta història. El debat comptarà amb la participació de David Cámara, que és professor lector al Departament d’Infermeria de la Facultat d’Infermeria de la Universitat de Girona i realitza docència vinculada a la perspectiva de gènere i diversitat i bioètica. Forma part del Comitè d’Ètica Assistencial de l’Hospital Santa Caterina de Girona i de la comissió assessora en perspectiva de gènere de la facultat d’infermeria i és el president de la Comissió Deontològica del Col·legi d’Infermeres i infermers de Girona. A David Cámara, l’acompanyaran Manel Nuez Baldomà, educador social a l’Ajuntament de Figueres i referent del Servei d’Atenció Integral pel col·lectiu LGBTI+, i el dissenyador gràfic i activista trans Lans Urban Pérez, que és, a més, coguionista i podcaster del programa “Oh My Goig!” (Betevé).
FilmÈtica va néixer ara fa un any amb la voluntat dels organitzadors de poder oferir sessions cinematogràfiques per tractar temàtiques sobre diferents supòsits relacionats amb l’ètica assistencial, com poden ser l’autonomia del pacient, el rebuig d’un tractament, els experiments sense permís, la clonació humana, el final de vida, diversitat i identitat, la manipulació genètica, el dret a la privacitat, la vellesa, les cures, la llei de l’avortament o la llei de l’eutanàsia, entre d’altres.