El Festival Portalblau arriba enguany amb una edició marcada per artistes emergents i nous treballs discogràfics
La música, les arts escèniques, el pensament i el patrimoni tornaran a donar-se cita en la proposta singular i única que programa el Festival Portalblau per aquest estiu. En la seva 18a edició, que tindrà lloc del 14 de juny al 10 d’agost, el festival de Músiques i Arts de la Mediterrània, organitzat per l’Ajuntament de l’Escala, el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i TEM Productions, proposa tretze concerts, dos espectacles de dansa, un de circ i una lectura dramatitzada. També es repetirà el cicle Mirades Blaves –amb dos diàlegs–, el Curs de Formació i el Concurs Escenari Portalblau.
En un moment en què el Mediterrani viu temps convulsos, amb fronteres que es tanquen i conflictes bèl·lics actius, Portalblau esdevé un espai de resistència que posa en valor el fet de teixir aliances i fomentar la reflexió i el coneixement de les arts i les cultures de la Mediterrània. Així doncs, enguany el Festival presenta una mirada transversal per totes les arts i programa propostes artístiques contemporànies i emergents.
Per aquest estiu, Portalblau abraçarà les músiques d’arrel, el flamenc, el folk i la cançó d’autor, i hi sumarà el rock alternatiu i la nova creació. També hi haurà espai per a la poesia i el pensament crític, que dialogaran amb la dansa, el circ i la fotografia. La programació d’enguany serà un reflex d’un espai on les tradicions i les avantguardes es donen la mà i la música es troba amb la paraula.
Els espais de l’Escala on té lloc el festival s’han convertit en una part fonamental de l’experiència pel seu valor patrimonial, històric i paisatgístic. Així doncs, enguany es repetiran els ja tradicionals escenaris de la Mar d’en Manassa i El Fòrum romà del MAC-Empúries, com a espais amb més aforament, i La Riba, l’Alfolí de la Sal i el Jardí Clos del Pastor com a escenaris de propostes més intimistes. Alhora, aquest any es recuperen espais que ja havien sigut protagonistes en edicions anteriors, com la Muralla grega del MAC-Empúries i el Camp de les Aromes. En resum, cada un d’aquests espais explicarà una part de la història del Festival, del territori i del llegat mediterrani.
Com a novetat, enguany el festival s’allargarà fins al mes de desembre, amb propostes artístiques que transcendiran els mesos d’estiu i es desplegaran al llarg de l’any. Aquesta programació es donarà a conèixer més endavant. Les entrades per la programació d’estiu del Portalblau, amb preus que van dels 15 als 25 euros, ja es poden comprar a través de la seva pàgina web oficial, on es pot consultar la informació completa de l’esdeveniment.
Programació de Portalblau 2025
Portalblau arrancarà l’edició, com ja és tradició, amb el primer diàleg del cicle Mirades Blaves entre Josep Ramoneda i Carles Duarte. Aquest serà el 14 de juny a l’Alfolí de la Sal i conversaran sobre els reptes de la democràcia en temps de crisi, analitzant com la cultura pot ser una eina de resistència davant dels canvis polítics i socials.
Pel que fa a la programació artística, que enguany presenta una selecció destacada de talent jove i emergent, la proposta escollida per donar el tret de sortida serà La Filadora, del col·lectiu format per Alba Tomàs (acordió i veu), Roser Serrano (violí, tenora i veu) i Sònia Arias (gralla, guitarra i veu) que presentarà Primfila i se’n va, un espectacle que va més enllà de la música i convida el públic a repensar i reinterpretar les cançons populars catalanes des d’una mirada de gènere. Serà al Camp de les Aromes el 4 de juliol.
L’endemà 5 de juliol i en el mateix espai, Ikram, l’artista d’origen amazic que explora la intersecció de les cultures nord-africana i europea a través de la seva música, presentarà nou projecte i el seu primer EP, Mar, Sangre, Arena, una proposta que incorpora elements de música electrònica i aprofundeix en la seva identitat artística.
En un directe íntim a l’Alfolí de la Sal, Mar Pujol donarà continuïtat al Festival l’11 de juliol presentant el seu primer àlbum Cançons de rebost, que captura la seva essència artística amb intensitat i delicadesa. L’endemà, 12 de juliol, la programació es traslladarà a la Riba amb Jarana, una peça de dansa contemporània que signa la coreògrafa i ballarina Laia Santanach i en la que reinterpreta festes populars combinant moviment, ritme i interacció amb el públic per generar un espai de trobada i participació. L’espectacle serà gratuït i obert al públic.
També Nora Baylac passarà pel Portalblau. Serà el 19 de juliol amb l’espectacle de dansa contemporània i música en directe 5:55, que explora i exposa l’acompanyament com a símbol d’una relació que pot ser fràgil i alhora poderosa, i que permet que el públic es converteixi en testimoni de la transformació del pes en una força compartida. La proposta escènica es podrà veure al nou espai del Festival ubicat a la Muralla grega d’Empúries.
Portalblau també acollirà aquest estiu el concert final de la residència internacional Ethno Catalonia per part de l’Ethno Orchestra. Els joves intèrprets oferiran un espectacle vibrant, resultat de la seva estada, on les tradicions musicals de diversos continents es fusionaran en un mateix escenari. En el marc del Festival, aquest concert posarà en relleu la riquesa sonora de la Mediterrània, mantenint l’essència de la música d’arrel mentre exploren nous horitzons creatius. El concert tindrà lloc el 25 de juliol a La Riba i serà gratuït.
Després de captivar milers d’oients, Alosa, el duet format per Giulietta Vidal (veu i percussió) i Irene Romo (veu, violoncel i percussió), també passarà per Portalblau en una nit en la qual combinarà composicions pròpies amb reinterpretacions personals de la música tradicional catalana. Amb una posada en escena íntima i càlida, Alosa convidarà els espectadors a seure al Jardí Clos del Pastor el 25 de juliol per escoltar el seu Oh Lai L’Om.
L’endemà 26 de juliol al mateix espai, Anna Colom, una de les veus més personals i versàtils del panorama flamenc actual, presentarà Cayana, un projecte que combina música en viu i investigació musical, i traça un pont entre el flamenc i ritmes com la samba brasilera, el candombe uruguaià, el fandango veracruzà i la zamba argentina.
El Festival arribarà al 31 de juliol amb un dels grups més reconeguts del panorama musical català, Blaumut, que oferirà un concert immersiu i evocador on la seva característica fusió de pop, música clàssica i textures electròniques dialogarà amb la immensitat de la Mar d’en Manassa com a teló de fons. L’endemà 1 d’agost, Ramon Mirabet agafarà el relleu per presentar el seu cinquè disc, titulat V, que reivindica la seva essència més autèntica i l’esperit lliure que sempre l’ha caracteritzat.
L’escenari de la Mar d’en Manassa continuarà omplint-se aquella setmana amb La Ludwig Band, que el 2 d’agost presentarà Gràcies per venir, un directe que combinarà cançons del seu darrer disc amb temes imprescindibles del seu repertori. I per tancar la setmana, l’endemà 3 d’agost i després de dues dècades de trajectòria, Las Migas presentaran Flamencas, un homenatge a l’essència i la puresa del flamenc.
La Muralla grega d’Empúries tornarà a omplir-se el 6 d’agost amb la proposta de circ contemporani que portarà la Companyia de Circ “eia”, guanyadora del Premi Ciutat de Barcelona 2012. Aquesta presentarà La pedra de fusta, un espectacle de circ contemporani on l’equilibri, la confiança i la col·laboració es converteixen en llenguatge escènic. L’endemà 7 d’agost la Muralla també acollirà un espectacle molt especial: el monòleg colpidor que dona vida al pensament de Simone Weil a través de la veu de Míriam Iscla.
Portalblau posarà punt final a l’edició amb tres concerts al Fòrum romà d’Empúries. En primer lloc el 8 d’agost el duet empordanès Cala Vento desplegarà el seu rock visceral en un directe enèrgic on la música es fusionarà amb la història. L’endemà 9 d’agost, Pau Vallvé presentarà Agorafília, un disc que explora la necessitat de sortir cap enfora amb una sonoritat que combina el seu estil més intimista amb moments explosius i enèrgics. I finalment, el 10 d’agost l’artista canària que tancarà el Festival serà Valeria Castro, que després d’una gira de 82 concerts amb entrades exhaurides en més de 10 països, arribarà a Empúries per fusionar la cançó d’autor amb influències de la música popular espanyola. Valeria presentarà El cuerpo después de todo, el seu segon àlbum de llarga durada on la cantant dona veu a una dona forta que afronta els seus temors amb valentia.
Al llarg de l’estiu també tindrà lloc el cicle Mirades Blaves, un espai de debat i reflexió sobre grans temes de l’actualitat. En aquesta edició, i com ja s’ha comentat anteriorment, Josep Ramoneda i Carles Duarte conversaran sobre els reptes de la democràcia en temps de crisi, analitzant com la cultura pot ser una eina de resistència davant dels canvis polítics i socials;i Laura Fa i Lorena Vázquez seran les protagonistes d’una conversa sobre el paper dels mitjans de comunicació en la construcció de la realitat i la lluita per la igualtat de gènere. El festival també obre una finestra a la mirada artística sobre el Mediterrani amb el concurs de fotografia MedFoto, una exposició que convida a repensar la relació entre el mar i les persones a través de la imatge.
Programa de Valors i Compromís
Un any més,Portalblau reafirma el seu compromís amb la societat, la sostenibilitat i la cultura a través del Programa Valors i Compromís, un eix fonamental del festival que integra la igualtat de gènere, el suport al talent emergent i la sostenibilitat cultural i mediambiental.
El festival disposa d’una estratègia de sostenibilitat basada en el document La Cultura en els Objectius de Desenvolupament Sostenible: Guia Pràctica per a l’Acció Local de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), destacant la importància de la cultura en la consecució dels ODS a nivell local.
Portalblau treballa activament en la reducció de la petjada de carboni i en l’aplicació de bones pràctiques ambientals. Així doncs, elimina plàstics d’un sol ús, fomenta el reciclatge, utilitza materials sostenibles per a la difusió i producció del Festival i implementa mesures per reduir el consum d’aigua.
Pel que fa el seu compromís amb la societat, el Festival posa en marxa diverses iniciatives per fomentar la inclusió, la formació i la participació social. És en aquest marc d’actuació on forma joves en el Curs de Formació Portalblau, per tal que coneguin els detalls de l’organització d’un festival; i on té lloc el Concurs Escenari Portalblau, amb una dotació econòmica per grups emergents del territori. També vetlla per la programació paritària i inclusiva i dinamitza la contractació de joves gràcies a la borsa de treball creada l’any 2020, a través de la qual ja s’han realitzat 105 contractacions.
Finalment, en el seu camí de compromís amb la cultura, el Festival crea espais de debat i reflexió, com és el cas del cicle Mirades Blaves, i col·labora amb festivals i institucions culturals a través de la Xarxa Portalblau. Aquest any, amb el Festival Clàssics –a través de la lectura dramatitzada de Míriam Iscla–, el Festival Castell de Peralada i la Fundació Carulla –amb qui més endavant es concretarà la col·laboració–, amb l’Ethno Orchestra –programant el seu concert de final de residència– i amb Cases de la Música a través del Concurs Escenari Portalblau.