Parc Tramuntana instal·la una boia de mesurament al Golf de Roses

Parc Tramuntana
La boia de mesurament instal·lada pels promotors de Parc Tramuntana

La boia permetrà obtenir les dades necessàries per demostrar la viabilitat de l’eòlica marina a la zona, millorar les estimacions de producció del parc, i aportar dades de gran valor pel disseny dels aerogeneradors i les seves plataformes flotants

Parc Tramuntana, el projecte d’energia eòlica marina flotant proposat al Golf de Roses, continua analitzant la zona d’implantació del parc, prevista als Plans d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM) aprovats pel Govern espanyol a finals de febrer. Aquest divendres, l’equip promotor format per BlueFloat Energy i Sener ha instal·lat una innovadora boia de mesurament LiDAR (Light Detection and Ranging) a la zona, amb el propòsit d’obtenir dades per a una caracterització més precisa de vent, onatge i corrents, així com diferents aspectes ambientals.

Equipada també amb sensors acústics d’alta precisió per registrar la presència a la zona d’ocells i cetacis, aquesta boia multipropòsit FLS200 representa una innovació destacada al sector de l’eòlica marina. El prototip ha estat construït i desenvolupat íntegrament a Catalunya per l’empresa catalana especialitzada EOLOS Floating Lidar Solutions als seus tallers de Montcada i Reixac, mentre que l’operativa d’assemblatge final s’ha realitzat al Port de Palamós, des d’on ha sortit el vaixell per a la seva instal·lació al Golf de Roses.

Segons afirma Sergi Ametller, director d’eòlica marina de Sener, “amb aquest prototip innovador podrem seguir investigant i aportant dades amb el màxim rigor per complementar els Estudis d’Impacte Ambiental. És un pas molt important per demostrar la compatibilitat i el respecte de l’eòlica marina flotant amb l’entorn i els ecosistemes del Golf de Roses”.

Per la seva part, Carlos Martin, CEO de BlueFloat Energy, afegeix que “impulsem aquest projecte de la mà d’una empresa pionera catalana com EOLOS i del Port de Palamós, reforçant l’aposta i el compromís de Parc Tramuntana amb la R+D+i i la indústria a Catalunya i a l’Empordà”.

Tres grups de sensors

La llista de sensors de la boia multipropòsit FLS200 es pot dividir en tres grans grups. El primer d’ells serà l’encarregat d’analitzar el recurs eòlic, mesurant aspectes com la velocitat, la direcció i la turbulència del vent i la seva variació en alçada, mentre que el segon, de tipus oceanogràfic, recollirà dades sobre l’alçada i període de les onades, les velocitats dels corrents a la columna d’aigua i les variacions de nivell del mar.

Finalment, els sensors ambientals incorporats monitoritzaran l’activitat d’ocells, ratpenats i cetacis de la zona. El monitoratge d’aus mitjançant sensors passius i gravadores acústiques resistents a l’aigua, que detectaran i gravaran crits d’aus i la possible activitat sonora de ratpenats a la costa i una estació receptora en boia amb dues freqüències d’antena perquè la descàrrega de dades sigui d’unes tres o quatre vegades a l’any, coincidint amb els períodes de migració i cria d’ocells. D’altra banda, uns hidròfons submergits permetran detectar la presència de mamífers marins, com dofins, catxalots i zífids, durant un any complet.

Així mateix, s’incorporen unes sondes multiparamètriques (CTD) per al mesurament de paràmetres fisicoquímics de la columna d’aigua, com la conductivitat, temperatura i pH o concentració de CO2 dissolt.

El Parc Tramuntana va ser el primer en fer públic la seva instal·lació al Golf de Roses, i actualment és un dels sis parcs projectats a la badia, concretament a la zona l’anomenada LEBA1 inclosa en el Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM) aprovat per l’Estat espanyol per implementar projectes d’eòlica marina.