Un nova colla del Carnaval de Roses s’estrenarà enguany a les desfilades amb el singular nom de Campi qui pugui però en basc: Kampikipugui
Joves de Roses que s’han disfressats tota la vida al Carnaval de Roses amb diferents colles. Continuen sent joves però ara han decidit marxar del niu i volar sols. Per això van comprar el remolc de la colla Tarary (que va agafar la de Villadiego) i han format la seva pròpia colla, a la qual “vam buscar una expressió catalana que ens agradés a tots per donar-li nom i l’hem posat Campi qui pugui”, ha afirmat un dels cap d’aquesta colla, Pol Llorens.
Una expressió catalana que vol dir “aquí tothom fa el que pot”, però també “això és un caos”, que en castellà es podria traduir per “sálvese quien pueda!”. O sigui que tothom que va en aquesta colla ja sap el que hi ha, que haurà de fer el que pugui i quan tot es converteixi en un caos… Kampikipugui! Sí, així amb K, perquè els cap de colla van decidir anomenar-la en basc.
Una dita catalana traduïda al basc que els hi va al pel per això de “sálvese quien pueda!”, perquè van disfressats “de pirates, bé, més de pink pirates, de pirates roses, perquè volíem un color que es veiés i el color es veu molt, així les noies aniran totes roses i els nois de marró i negre amb molt de detalls roses”, ha explicat Llorens.
Pirates roses?… Kampikipugui!
La carrossa l’estan decorant com si fos una cova pirata, la qual cosa està molt ben pensat, perquè en allà es podran amagar tots els membres d’aquesta colla, sobretot aquells que no vulguin perdre el seu prestigi de “macho-men”. Tot i que Llorens ha desvetllat que “l’interior de la carrossa anirà pintat de rosa fent conjunt amb el vestit de les noies”.
Són nous com a colla, són joves i són… un futimé de penya, perquè en la seva estrena al Carnaval aniran a la Kampiquipugui! 81 pirates roses, els quals cadascú d’ells “ha pagat una quota de 165 € amb tot inclòs, ja que la disfressa bé feta, tot i que si algú vol fer una arreglo s’ho de pagar a part”, ha explicat l’Adrià Serra, un altre cap de colla dels cinc que té la Kampiquipugui!.
I al Pol i a l’Adrià els va sorprendre la possibilitat que per primera vegada a la història del Carnaval de Roses el Rei Carnestoltes sigui una dona “perquè no sabíem que no podia ser una dona, és molt bèstia, perquè tenen el mateix dret que un home”. O sigui que els hi va agradar aquesta possibilitat, com també veuen molt bé que les carrosses que vulguin puguin tornar per l’Avinguda de Rhode, un cop acabada la desfilada, alhora d’anar a guardar-les.
Tot dos caps de colla consideren que aquelles carrosses que no respecten els manaments “se’ls ha de sancionar, perquè com a tot a la vida, s’han de posar uns límits”.
I si traspasses aquests límits… Kampiquipugui!