Pla de Prevenció de Drogodependències a l’Alt Empordà

Moment de la signatura del conveni

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà signa un conveni amb la Fundació “la Caixa” per finançar el Pla de Prevenció de Drogodependències

Moment de la signatura del conveni
Moment de la signatura del conveni

El president del Consell Comarcal, Xavier Sanllehí, i el director d’àrea de “la Caixa”, Francesc Xavier Ponsatí, han signat un conveni de col·laboració mitjançant el qual es concedeix una ajuda econòmica de 14.900 euros destinada al Pla de Prevenció de Drogodependències de l’Alt Empordà. Aquesta iniciativa va ser presentada a la convocatòria de projectes d’acció social de la Fundació “la Caixa” per finançar accions de caràcter social i educatiu adreçades a donar resposta als reptes socials amb més incidència en l’actualitat.

Aquest pla, que ja s’ha anat desenvolupant en els darrers anys, té com a finalitat reduir l’impacte del consum de drogues sobre la comunitat i, molt especialment, sobre els joves i, en el cas del consum en la via pública, oferir alternatives educatives a la sanció administrativa, una opció que permet donar una oportunitat de reflexió sobre el consum als propis menors i a les seves famílies.

El resultats del projecte passen per disminuir l’edat d’inici al consum de drogues (tabac, alcohol, cànnabis, cocaïna, etc.), aplicar activitats educatives preventives al cicle superior d’educació primària de la comarca i en el cas de les mesures alternatives a la sanció es volen atendre 20 menors i les seves famílies cada l’any i promoure hàbits personals orientats a no consumir aquests substàncies.

Els professionals que duran a terme el projecte són un psicòleg i una diplomada en infermeria. En els tallers que es duen a terme en els centre educatius s’inclou un procés d’avaluació per part dels docents, un fet que ajuda a millorar i a canviar el disseny de les activitats per adaptar-les cada vegada més al perfil de joves afectats pel projecte.

Els orígens del Pla de Prevenció de Drogodependències es remunten a l’any 2008 quan es va fer una enquesta a la població escolar de la comarca sobre els hàbits de consum de drogues. La mostra es va realitzar entre 2.240 alumnes de primer a quart d’ESO i primer de Batxillerat de la comarca.

Segons aquelles dades, el 58,6% dels enquestats havia fumat tabac almenys una vegada a la vida i un 10,4% eren fumadors diaris. Pel que fa al consum d’alcohol, el 86,2% l’han provat almenys una vegada. El 8,1% de la població estudiada prenia begudes alcohòliques amb una freqüència setmanal i el 54,9% declarava consumir alcohol en festes i celebracions, fet que indica la vinculació entre el consum d’alcohol i les activitats de lleure per bona part dels joves.

El 39,3% afirmaven haver consumit cànnabis almenys una vegada a la vida. Els consumidors setmanals o diaris eren del 17,2%. Pel que fa a les drogues de síntesis (èxtasi, pastilles, tripis, amfetamines i drogues de disseny) i cocaïna, el 5,5% dels enquestes referien experiències de consum almenys una vegada a la vida i un 2,9% d’aquests reconeixien consum habitual, bàsicament associat a festes i sortides del cap de setmana.