El Pla de la Comissió Europea suposa la reducció d’un 80% de les jornades de pesca respecte al 2024, limitant l’activitat de la flota d’arrossegament a 20 o 28 dies l’any
El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, a través de l’empresa pública Ports de la Generalitat, s’ha adherit al manifest del sector pesquer català davant l’anunci de la Comissió Europea de posar en marxa un Pla per a la regulació de la pesca a la Mediterrània durant el 2025 que afectaria principalment l’activitat de la flota d’arrossegament. Aquest Pla de la Comissió Europea limitaria, entre altres, l’activitat de la flota d’arrossegament a 20 o 28 dies l’any, segons l’eslora de cada vaixell. Una activitat que el 2023 va assolir el 60% de les vendes de peix a les llotges catalanes, una limitació que no és compatible amb el manteniment de l’activitat pesquera.
El Govern està treballant amb el Ministeri en les negociacions amb les institucions europees perquè hi hagi aquesta pròrroga el 2025. A preguntes dels periodistes, la consellera, Sílvia Paneque i Sureda, ha transmès “tot el nostre suport a la pesca perquè, com diu el mateix sector, cap activitat econòmica pot sobreviure només amb 28 dies de feina a l’any”.
El sector pesquer català és el pilar de l’economia blava i en alguns municipis catalans és la principal empresa en facturació. De la pesca se’n deriva la comercialització, els serveis, la restauració, la cultura, el turisme i la vida als ports i les viles marineres.
Avui, el personal de Ports de la Generalitat ha donat suport al sector pesquer durant la lectura del manifest que s’ha fet arreu de les llotges de peix de la costa catalana.