La IAEDEN-Salvem l’Empordà fa públic un comunicat sobre el seu posicionament respecte la recuperació i obertura de nous pous a l’aqüífer Fluvià-Muga per part del Consorci d’Aigües Costa Brava
Els últims dies s’ha informat que el Consorci d’Aigües Costa Brava-Girona pretén recuperar antics pous de la part baixa de l’aqüífer Fluvià-Muga així com obrir-ne de nous. Davant d’aquest fet, des de la IAEDEN-Salvem l’Empordà volem manifestar:
- coincidim en la diagnosi i crítiques que ha realitzat el “Sector Agrari de la Comunitat d’Usuaris de la plana litoral de la Muga” en el seu comunicat del dilluns 19 de febrer. Considerem que tornar a posar en funcionament aquests pous, així com obrir-ne de nous en aquesta zona, provocaria un perillós increment de la salinització en un aqüífer ja molt perjudicat.
- coincidim en la necessitat d’un canvi en la governança de l’aigua a la conca de la Muga. La constitució de la Taula de la Muga (de la qual voldríem ser-ne membres) proposada per la pagesia ens sembla una eina adequada. Des de la IAEDEN fa molts anys que diem que les Comissions de Desembassament de la Muga no són una estructura adequada de governança. Fa anys que des de l’àmbit ecologista reclamem la constitució d’un Consell de Conca des d’on poder treballar amb una perspectiva molt més oberta, no només centrada en els cabals alliberats des de la presa Darnius-Boadella sinó que es vetlli pel conjunt de la conca de la Muga, ampliant l’àmbit de treball, de decisió i d’actors participants. Cal dir que aquesta necessitat de canvi del model de governança ja es va apuntar també a la jornada on vam participar molts actors de la comarca (sense que els representants de l’ACA fessin acta de presència) a la reunió del 17 de novembre a Figueres en el marc del Projecte Innwater (Projecte Europeu liderat per Eurecat i l’Ajuntament de Figueres).
- coincidim amb la pagesia que per salvar una temporada turística d’estiu no es pot malmetre (encara més) aquest aqüífer.
És imprescindible canviar el model de país pel que fa a la gestió de l’aigua. Per tant, les solucions que es plantegin no poden ser a curt termini sinó que han de ser a mig i llarg termini, i tenint en compte el context de canvi climàtic. Per aquest motiu, és imprescindible que l’ús de l’aigua estigui supeditat a la disponibilitat de la mateixa. Fins ara la demanda ha marcat el ritme d’explotació del sistema hídric del país. Això s’ha d’acabar. És la disponibilitat de l’aigua que ha de marcar els usos. En aquest sentit, i remetent-nos al comunicat de premsa que vam fer el passat 17 de gener (https://iaeden.cat/posicionament-de-la-iaeden-salvem-lemporda-en-el-context-de-sequera-a-la-conca-de-la-muga/) considerem que:
- cal aturar el model de creixement urbanístic i model turístic que té una elevada demanda d’aigua. Cal revisar la planificació urbanística, especialment dels municipis de la costa (on hi ha casos com Llançà que el POUM és de l’any 2002), per actualitzar-los en el context d’emergència climàtica i anul·lar planificacions de segones residències i construccions turístiques que tenen un fort impacte en el territori i que no podem sostenir a nivell de recursos hídrics.
- revisió del “Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya (PGDCFC)” aprovat recentment per l’ACA, per augmentar totes les accions de millora en l’eficiència del transport i ús de l’aigua.
- ajudar a la pagesia de la comarca a millorar en l’eficiència de l’ús de l’aigua (transport i tècniques de reg) així com sobretot una transició cap a conreus amb menys necessitat hídrica i a la reducció de la cabana porcina.
IAEDEN-Salvem l’Empordà
22 de febrer de 2024