Posicionament sobre el parc eòlic dels 8 candidats de Roses a les eleccions municipals

Des de l’any 2021, quan es va presentar el primer projecte d’eòlica marina, la seva possible implementació al golf de Roses va generar molta controvèrsia, que ha augmentat des que l’Estat espanyol va aprovar el Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM), que manté l’Alt Empordà com a zona potencial per a l’eòlica marina. Però, quin posicionament tenen al respecte els 8 candidats de Roses a les eleccions municipals?

L’ordre de resposta és com l’assenyalat en la presentació d’aquesta secció política de campanya electoral

Samuel Caravaca (Ciutadans Roses): Nosaltres creiem en les energies renovables, creiem que s’hauria d’invertir en energia verda perquè sobretot Catalunya té un dèficit energètic que és el major d’Europa, és la comunitat que menys ha invertit en energies renovables. S’ha invertir però no a qualsevol cost, i que té un cost molt elevat. El que no m’agrada d’aquest tema és que s’està usant el parc eòlic com assenyalament l’opinió pública que té la gent, ja estigui en contra o a favor del projecte. No m’agrada que a 15 dies de les eleccions ens enviïn als candidats un qüestionari per dir el que pensem i que posició és la que tenim respecte al parc eòlic. Això perquè, per dir quin són bons i qui són dolents?
La nostra posició continua sent la mateixa des del principi i, com exemple, recordo que els regidors de Ciutadans a l’Ajuntament de Roses van ser els que van desfer l’empat que es va donar en una sessió plenària per que no es fes el parc eòlic. La nostra posició és molt clara, com clar tenim que no participarem en assenyalaments ni en res semblant.

I a més, aquí hi ha una contradicció, perquè hi ha partits a l’Ajuntament de Roses com ERC, Junts i el PSC en el que seus partits a la Generalitat i al Govern espanyol estan a favor, o no s’han manifestat explícitament en contra del parc eòlic marí, i nosaltres, Ciutadans, som clars davant els veïns de Roses, davant el Molt Honorable President de la Generalitat, davant el president del Govern espanyol i davant el Rei d’Espanya.

Josep Mª Martínez (PSC Roses): Nosaltres, com tots els partits que ens vam adherir a la moció que es va presentar ara fa tres anys en un ple de l’Ajuntament per anar en contra del muntatge de les instal·lacions del par eòlic, en aquest sentit el missatge de l’Ajuntament de Roses és ben clar: no al parc i també no a les garanties. I no fa gaire es va fer llegir un manifest signat per 83 regidors/es, alcaldes/esses dels municipis afectats per aquest tema en el que es deia que sobretot no es faci res sinó hi ha uns informes científics independents, i quan es demanen aquests poden passar dues coses: que diguin que no es pot fer, o que diguin que es pot fer assumint uns riscos, per tant, no avancem res. Si realment hem fet l’aposta de fer uns estudis científics independents, esperem la resposta.
Hem de posar un mica de calma, s’ha venut i s’està planejant molt malament, ningú, jo tampoc, vol un parc eòlic a casa, vagi això per endavant, però si al final ens diuen que posar els aerogeneradors suposa un risc minimitzat, que el poden assumir, poder cal acceptar-ho. Però compte, la implantació d’un parc eòlic no depèn de l’Ajuntament no depèn de la Generalitat i no depèn exclusivament del Ministeri perquè també hi ha Brussel·les pel mig, perquè al final és Brusel·les la que té que dir  si accepten o no la proposta que els arribarà des de Madrid d’implementar un projecte d’eòlica marina als espais protegits ecològics, dels quals la nostra zona forma part.
L’única administració que està dient que no al parc eòlic és la local, perquè l’administració autonòmica en no presentar al·legacions ha donat el vistiplau per a que l’administració estatal marqui les zones aptes per fer un projecte d’eòlica marina.

Fèlix Llorens (Gent del Poble de Roses): Des d’un principi, de quan es va presentar el projecte Parc Tramuntana al 2021, nosaltres ens hem manifestat totalment en contra de la implantació d’un parc eòlic marí. Dos anys després, l’Estat ha aprovat el Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim on contempla el golf de Roses com a zona apta per encabir projectes d’eòlica marina. Però, no hem d’entendre l’Estat com un ens impersonal, perquè el Govern central, com qualsevol altre, està format per persones que formen part d’un partit polític concret, per tant, que això és una cosa feta és mentida, tot i que és veritat que hi ha formacions polítiques que ho estan fent servir com argument per estalviar-se de mullar-se i contradir el mandat del seu partit, estic parlant del Partit Socialista i d’Esquerra Republicana.
El parc eòlic no és un cosa feta, però només amb l’oposició frontal del territori, també d’aquests partits que diuen que estan en contra, podem evitar aquest desastre que volen fer davant de casa nostra.

Sílvia Ripoll (Junts per Roses): Nosaltres sempre hem defensat un No al parc eòlic, però és veritat que no depèn de nosaltres i, com tot, si haguessin 4 molins segurament ningú diria res, però si posen 80 evidentment no és normal. És com el top manta, si haguessin 50 manters dius: bé, es pot suportar, no passa res, però si n’hi ha  400 no és normal, per tant,  jo crec que és la manera de com ho volen impulsar, de com ho volen proposar i de la quantitat de molins que volen instal·lar. I una cosa molt important de la que ningú en parla és de com aquesta energia eòlica arriba a terra, perquè hi ha un projecte que fa arribar l’energia passant per sota la Ciutadella, i porten anys i anys protegint el nostre patrimoni històric i cultural i protegint el nostre espai natural i ara volen que l’energia marina passi pel nostre municipi per arribar a la estació on s’ha d’emmagatzemar.

Joan Plana (ERC-SOM Roses): Jo no conec a ningú que quan li diuen que instal·laran un parc d’aquestes dimensions davant de casa seva ho rebi amb il·lusió, per tant, a nosaltres il·lusió no ens en fa, però a partir d’aquí la decisió de si instal·larà no serà nostra, serà de Madrid. I si volem incidir sobre aquest procés hem de buscar complicitats i aliats més enllà de l’Empordà, i per això hem d’escollir una estratègia i un discurs que ens ajudi a aconseguir aquestes complicitats. Hi ha el discurs de “això davant de casa meva, no”, és el que es diu l’efecte NIMBY (Not In My Back Yard- No en el meu pati de darrera). Doncs, aquest discurs, fora d’aquí, fora de l’Empordà,  i les 8 alcaldies Castelló d’Empúries, l’Escala, Cadaqués, Sant Pere Pescador, Roses, Torroella de Montgrí, Pals i Begur, que hem treballat i ens hem mogut per la Generalitat, per l’Estat a Madrid i pels Ministeris, hem pogut constatar de primera mà, que no genera cap complicitat, al contrari, aquest discurs és la via més ràpida perquè s’acabi instal·lant un parc eòlic sense comptar amb nosaltres.
Però dir que sí que volem contribuir a la transició energètica, que sí que volem ajudar a lluitar contra el canvi climàtic, però que ha de ser la ciència independent la que ens ha de donar la resposta de si la implantació del parc eòlic a la Badia de Roses és la millor opció per combatre l’emergència i el canvi climàtic. Per això, hem signat amb tota la resta de regidors del consistori un manifest a favor d’una ciència independent per tal que qualsevol implantació que es faci a l’Empordà de projectes de generació d’energies renovables es faci amb criteris científics i tenir molt clar que allò que guanyem és més que allò que perdem.
I aquesta premissa de voler contribuir de la millor manera al canvi climàtic i no amb el discurs “d’això a casa meva no el vull”, és un missatge molt més guanyador per anar pel món i que ens dona eines per buscar complicitats i, en aquest sentit, les 8 alcaldies hem anat a una amb aquesta estratègia que ens ha donat bons resultats i ens ha obert moltes més portes que no pas amb l’altre discurs que, evidentment, no en traurà cap.

Tot això, no vull donar falses esperances, ja que hi ha una part política clara, meridiana i molt explícita per a que es construeixi aquest parc, que s’ha d’afegir l’interès per part d’algunes empreses en desenvolupar-lo, però tot i així, fet no està, no hi ha res tancat i decidit, i mentre no ho estigui, l’opció que no s’acabi fent, hi és, per tant, hem de lluitar. 

Manel Escobar (Partit Popular de Roses): Nosaltres hem dit a nivell personal en Roses no al parc eòlic, no podem permetre que s’instal·lin 75 torres amb l’alçada de la Torre Eiffel, de más de 250 metres d’altura. Primer perquè estem en mig de 3 grans parcs naturals, Serra de Rodes, Cap de Creus i Illes Medes,  segon perquè tenim una biodiversitat marina molt gran, i tercer perquè hi ha entre 100 i 150 famílies de mariners que viuen de la pesca. Han fet algun estudi dels perjudicis que pot tenir instal·lar un projecte d’eòlica marina?, no han fet absolutament res, i jo, com a rosinc que vaig néixer a 100 metres de l’aigua dic: “No al parc eòlic!”.

Ignasi Mulleras (Vox Roses): El que tenim clar és que no es pot anar contra el progrés. Hem de ser el suficientment intel·ligents i tenir el seny suficient per equilibrar el que és el progrés amb el que és la defensa del medi ambient. Hem parlat amb gent d’aquí i amb empresaris, i la informació que hem aplegat fins al moment, com a ciutadans, perquè no tenim cap informació privilegiada, creiem que el parc eòlic pot ser beneficiós.

Pere Gotanegra (Lliures Roses): És un tema delicat que s’ha d’agafar amb pinzes, perquè té tres respostes:
La primera resposta: Si jo fos, i no és el cas, un polític que em preocupi la cadira de l’Ajuntament de Roses diria “Stop Parc Tramuntana”, perquè a Roses estar a favor del parc eòlic és perdre vots, però com no soc un polític interessat en la cadira, sinó en un desenvolupament sostenible no tan sols de Roses sinó de tot l’entorn, jo dic que, encara que diguin que no, el Parc Tramuntana ja està fet perquè no depèn de nosaltres. l’Ajuntament de Roses pot tenir el dret al “pataleo”, però no pot fer res més perquè aquesta instal·lació s’està projectant en aigües que són competència del Govern d’Espanya.
El que jo proposo, si és que s’ha de fer, és consultar als experts mediambientals i biòlegs marins perquè es faci de la manera que causi l’impacte menys perjudicial pel territori perquè hem de tenir en compte que tenim la gran sort que Roses està al mig de tres grans Parcs Naturals (Parc Natural del Cap de Creus, Aiguamolls de l’Empordà i Paratge Natural de l’Albera) i per nosaltres el medi ambient és molt important de cares a mantenir i atraure aquests tipus de turisme, per tant, si s’ha de fer que es faci amb molta cura

I la tercera resposta és que Europa diu que tots els territoris han de tenir la seva pròpia producció d’energia. I en aquest sentit França fa poc que ha aprovat un pla per desenvolupar 14 noves centrals nuclears, i nosaltres amb dues centrals tindríem energia per tot Catalunya quan, a més, va ser declarada pel Parlament Europeu la nuclear com energia verda.

Per tant, hi ha tres opcions:
– No, si procuro per mi
– Que sigui el que Déu vulgui dins d’un ordre procurant per tothom
– Sí, descaradament, a la central nuclear, i s’ha acabat el problema.