La Transpyr Coast to Coast manté el traçat d’oest a est que va estrenar el 2021, és a dir, en lloc de ser Roses l’etapa inaugural, acollirà el final de la prova
Ahir es va fer la presentació de l’edició 2023 de la Deporvillage Transpyr Coast to Coast, que se celebrarà del 11 al 17 de juny. La prova de set etapes i que arriba a la seva tretzena edició, manté el traçat d’oest a est que va estrenar el 2021 i que enllaça els municipis de Saint-Jean-de-Luz, San-Jean-Pied-de-Port, Oloron-Sainte-Marie, Bagnères-de-Bigorre, Vielha, la Seu d’Urgell, Camprodon i Roses, amb una distància de més de 800 km i un desnivell positiu que supera els 18.000 metres.
Així, la que es considera una de les 10 millors carreres per etapes del món, proposa un recorregut que neix al mar Cantàbric, amb les quatre primeres etapes per territori francès creuant la serralada pirinenca de nord a sud, endinsant-se en la península per Vall d’Aran i acabant al Pirineu de Girona, a Roses, en el Mediterrani.
Una llegenda que creix
Després de dotze anys d’aventura, la prova que crea llaços entre ciclistes de tot arreu manté els seus atributs i alguns dels rituals que la fan única en el món, i la llegenda de que res torna a ser el mateix després de Transpyr Coast to Coast cada vegada és més coneguda per tot el planeta. I és que, amb un 50% de participants estrangers i consolidada plenament al panorama internacional, la Deporvillage Transpyr Coast to Coast ofereix la possibilitat de participar amb MTB i amb bici de carretera, així com amb bici elèctrica de muntanya.
Tal com es va explicar a la presentació, la missió de creuar els Pirineus en set dies s’ha mantingut intacta
a totes les edicions de la prova, però les propostes de com aconseguir-ho s’han anat multiplicant amb el pas de les edicions per adaptar-se a les inquietuds dels participants. El director de la prova, Francesc Sallent, va apuntar que la ruta d’oest a est “permet viure en primera persona el canvi de paisatge atlàntic al mediterrani en un Pirineu que es va transformant al llarg de les etapes, i a més de la evolució del paisatge també es percep la diversitat cultural dels diferents pobles per on passem”.
Beneficis per els municipis punts d’etapa
A l’acte van participar autoritats com l‘alcalde de Camprodon, Xavier Guitart, la regidora de turisme de Roses, Montse Mindan o el director del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Norbert Bes. Guitart va destacar que el ciclisme i una prova com Deporvillage Transpyr Coast to Coast ajuden molt a desestacionalitzar el turisme, mentre que Mindan va recordar que fa 13 anys, des del municipi van apostar per la prova pel seu component sostenible, i “el temps ha demostrat que Transpyr representa un model que dona valor al turisme esportiu”. Por la seva part, Bes es va mostrar satisfet perquè “des del primer any d’aquesta èpica prova hem pogut oferir Pirineu de Girona i Costa Brava a ciclistes de tot el món”.
Millores contínues als recorreguts
La presentació va reunir patrocinadors i participants de la Deporvillage Transpyr Coast to Coast, que fidel al seu esperit innovador, en aquesta nova edició planteja novetats als recorreguts, més perfeccionats i plantejant noves zones de pas per als participants. Sallent també va destacar que per a la modalitat E-Bike s’han millorat els recorreguts, reduint alguns trams d’alta dificultat tècnica en pujada, que obligaven als ciclistes a baixar de les seves bicis i empènyer-les, quan les elèctriques són força més pesades que les altres bicis.
Tribut al primer ciclista que va coronar el Tourmalet el 1910
La principal novetat en la modalitat de carretera, la Deporvillage Transpyr Backroads, és el nou repte Challenge Octave, que consisteix a afrontar un tram en cadascuna de les quatre etapes de territori francès en format de cronoescalada. Un atractiu més per gaudir de ports mítics del ciclisme i de carreteres adorades pels aficionats a la bici de carretera, en col·laboració amb empreses franceses per potenciar el territori pirinenc. El ciclista Remy Laffont, impulsor de la iniciativa, va explicar que el nom del repte és un homenatge a Octave Lapize, el primer ciclista que va coronar el Tourmalet el 21 de juliol de 1910, la primera vegada que el Tour de França va afrontar aquest colós del Pirineu.
Un dels patrocinadors de Deporvillage Transpyr Coast to Coast és Kern Pharma, i el seu product manager, Cesc de Bode, va destacar durant la presentació que “una prova tan exigent como aquesta ens permet veure l’evolució dels nostres productes, que hem anat perfeccionant i aquest any oferim les darreres novetats en productes d’assimilació lenta”.
També hi van ser presents alguns ciclistes com Kiko Galván, de l’equip Kern Pharma i que va pujar al podi como el català millor classificat a l’última Volta a Catalunya, i Lina Bo. La popular ciclista afrontarà aquest any la modalitat Backroads després de la seva participació parcial el 2021, de la que va destacar “la bellesa dels paisatges, la duresa del recorregut i la necessària gestió mental de les diferents etapes”.