Protecció Civil prova un sistema de semàfors connectats a boies intel·ligents per a la campanya de bany 2025

Protecció Civil de la Generalitat
Prova del sistema de semàfors connectats a boies intel·ligents

Aquest estiu passat s’ha realitzat una prova pilot a tres platges vigilades de Cambrils, Mataró i Roses amb boies que detecten automàticament les condicions d’onatge a la zona de bany

Protecció Civil de la Generalitat segueix treballant durant l’hivern en la preparació de la campanya de bany per al proper estiu, amb l’objectiu d’implementar millores i garantir que aquest nou sistema de seguretat que consisteix en un fanal lumínic connectat a una boia automàtica, basat en la internet de les coses, sigui efectiu i que els municipis que estiguin interessats el puguin instal·lar a les seves platges, ja el proper estiu.

Funcionament del sistema de semàfors lumínics connectats a boies intel·ligents

Protecció Civil de la Generalitat ha estat provant fanals lumínics, connectats telemàticament a unes boies que mesuren automàticament les condicions de l’onatge a la zona de bany. Els fanals s’encenen automàticament amb els colors semafòrics per indicar si el bany és segur (verd), cal precaució (groc) o està prohibit (vermell), d’acord amb les dades de les boies sobre l’onatge.

A més, el color del fanal pot ser modificat manualment pel responsable de la platja per alertar els banyistes d’altres perills, com la presència de meduses o la contaminació de l’aigua. Aquesta flexibilitat permet una resposta ràpida davant situacions imprevistes.

Fase de prova en dues etapes

El projecte es realitza en dues fases: una primera fase que es va realitzar durant l’estiu i una segona fase iniciada el passat més d’octubre.

Aquest estiu es van instal·lar les boies a tres platges vigilades de Cambrils (Baix Camp), Roses (Alt Empordà) i Mataró (Maresme), per obtenir dades en temps real sobre l’onatge i comparar-les amb les observacions dels serveis de socorrisme locals. Les boies es van instal·lar sobre elements d’abalisament que els ajuntaments utilitzen per delimitar la zona de bany. Les dades es transmetien al Departament d’Interior, a través d’una aplicació accessible pensada per als municipis i gestors de platges. Alhora, els municipis també disposaven d’accés a la informació en temps real.

El cost de la primera fase de la prova va ser de 5.711,81 € (IVA inclòs) i va comptar amb la col·laboració de l’empresa Ona Safe & Clean i l’equip del centre SARTI-MAR de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Un cop confirmat el bon funcionament de les boies, la prova es va ampliar amb la fabricació dels fanals lumínics per analitzar el sistema en conjunt i garantir-ne la disponibilitat per a la propera temporada. Aquesta segona fase del projecte ha comptat amb un pressupost final de 6788.10 € (IVA inclòs).

Avantatges del sistema i la seva instal·lació

Els fanals lumínics tenen l’avantatge de ser visibles des de qualsevol punt de la platja, independentment de les condicions meteorològiques. A més, la seva alimentació es pot fer també a través de panells solars facilitant la seva instal·lació en qualsevol platja, incloses aquelles més aïllades.

Aquest sistema vol ser una eina complementària per als serveis de vigilància i socorrisme de les platges, millorant la seguretat i la visibilitat per a tots els banyistes.

Dades d’intervencions a les platges del litoral català (Temporada de bany 2024)

Des de la Direcció General de Protecció Civil es vol subratllar que, per gaudir d’un bany segur, cal fer-ho en platges vigilades, per minimitzar els riscos i poder rebre assistència en cas d’emergència.

Durant la temporada de bany 2024, les empreses de socorrisme van realitzar un total de 549 rescats aquàtics i 18.552 atencions per picades de meduses.

Rescats aquàtics per demarcacions:

  1. Girona: 115
  2. Barcelona: 377
  3. Tarragona: 55
  4. Terres de l’Ebre: 2

Atencions per picades de meduses per demarcacions:

  1. Girona: 9.818
  2. Barcelona: 7.784
  3. Tarragona: 827
  4. Terres de l’Ebre: 123

Increment de rescats i atencions a les platges el 2024

Els rescats aquàtics i, sobretot, les atencions per picades de meduses han augmentat respecte a l’any 2023. En total, els rescats han crescut un 33,4%, amb 467 rescats el 2023 i 549 aquest 2024.

Rescats aquàtics per demarcacions durant el 2023:

  1. Girona: 139
  2. Barcelona: 225
  3. Tarragona i Terres de l’Ebre: 103

Atencions per picades de meduses per demarcacions durant el 2023:

  1. Girona: 4.084
  2. Barcelona: 9.077
  3. Tarragona i Terres de l’Ebre: 742

Seguretat a les platges

La seguretat a les platges és una competència municipal i es realitza principalment mitjançant empreses de socorrisme contractades pels ajuntaments. Les dades d’intervencions corresponen a les notificades per les empreses WAVESOS, MARSAVE, Creu Roja, Proactiva i FCC BCN Ciutat.

Protecció Civil de la Generalitat treballa per continuar millorant la seguretat i reduir els riscos a les platges del litoral català, col·laborant estretament amb els municipis i els serveis de vigilància i socorrisme.