La conversa inaugural, sota el títol “No sé si m’explico. La lluita per fer de periodista i saber-ho comunicar”, tindrà lloc a l’aula magna de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona a les 6 de la tarda
Tot està a punt perquè dilluns vinent, 19 de febrer, arrenqui la XII Setmana dels Rahola, el cicle d’activitats vinculades al periodisme i la comunicació que organitzen cada any la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
La primera activitat, sota el títol “No sé si m’explico. La lluita per fer de periodista i saber-ho comunicar”, tindrà com a protagonista el redactor d’El País Ramon Besa, una de les plomes més reconegudes del periodisme de casa nostra. Premi Nacional de Periodisme i doctor honoris causa per la Universitat de Vic, conversarà amb el periodista Xevi Masachs sobre la seva trajectòria, sobre l’ètica periodística i sobre com ha evolucionat l’ofici en els últims anys.
L’acte tindrà lloc a l’aula magna de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona a partir de les 6 de la tarda. Aquesta conversa donarà el tret de sortida a la programació d’aquesta edició, que porta per títol «La batalla informativa» i reuneix un cartell amb professionals de prestigi reconegut.
La resta d’activitats, totes amb entrada lliure i que es concentraran en únicament deu dies, són les següents:
El dimecres 21 de febrer, a les 6 de la tarda, Tomàs Alcoverro, el periodista occidental que més temps ha exercit com a corresponsal a l’Orient Mitjà, conversarà amb la periodista Mar Camps a l’auditori Enric Mirambell i Belloc de la Biblioteca Pública Carles Rahola de Girona. Intentarà fer-nos entendre i explicar-nos el món àrab des de dins.
L’endemà, dijous 22 de febrer, també a les 6 de la tarda, la ràdio serà la protagonista d’una taula rodona amb tres periodistes amb molt pes a les comarques de Girona: Carme Martínez (directora de Ràdio Girona – Cadena SER), Clara Jordan (delegada de Catalunya Ràdio a Girona) i Sílvia Espinosa (vicedegana de la Facultat de Turisme i Comunicació de la Universitat de Girona). Un homenatge a la ràdio i la seva evolució, ara que es compliran, el proper 14 de novembre, cent anys de la primera emissió de ràdio a Catalunya. L’acte també tindrà lloc a l’auditori Enric Mirambell i Belloc de la Biblioteca Pública Carles Rahola.
El dissabte 24 de febrer,a les 12 del migdia,el fotoperiodista Bernat Armangué, Premi Pulitzer 2023 per la cobertura de la guerra a Ucraïna, conversarà amb la periodista Mar Bosch sobre les seves vivències professionals, moltes de les quals han estat en zones de conflictes bèl·lics. Serà a l’aula magna de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.
I el dilluns 26 de febrer, a les 6 de la tarda, Vicent Partal reflexionarà amb la periodista Marta Masó sobre el moment del periodisme actual. La conversa amb el director de Vilaweb i president de l’European Journalism Centre tindrà lloc a l’aula magna de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.
La XII Setmana dels Rahola tindrà com a colofó la gala de lliurament dels XV Premis Carles Rahola de Comunicació Local, el dijous 29 de febrer, a les 8 del vespre, a l’Auditori de Girona. Els encarregats de conduir-la enguany seran Andreu Juanola i Manel Vidal, presentadors del pòdcast satíric La sotana.
L’exposició “RaholaFoto2023”, a la Casa de Cultura
En paral·lel, ja es pot visitar fins al 29 de febrer, a la sala d’exposicions de la primera planta de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, la mostra «RaholaFoto2023». Es tracta d’una selecció dels quaranta-cinc treballs presentats en la passada edició dels Premis Carles Rahola.
Tota la informació de la Setmana dels Rahola i dels Premis Carles Rahola d’enguany es pot seguir per les xarxes socials a través de l’etiqueta #Rahola24 i també en el lloc web dels Premis Carles Rahola.