Reuneixen el Grup 69 en el quaranta aniversari de la seva fundació per homenatjar Salvador Dalí

Grup 69
El mural instal·lat al carrer Caamaño de Figueres, davant la segona casa familiar dels Dalí

Ricard Anson, Daniel Lleixà, Josep Ministral i Lluís Roura participen en una tertúlia al Cercle Sport

Fa quaranta anys del naixement del Grup 69, un col·lectiu de pintors empordanesos que varen començar exposant les seves obres a Figueres, principalment l’homenatge a Salvador Dalí, del qual es consideraven deixebles. Són els pintors Ricard Anson, Daniel Lleixà, Josep Ministral, Ramon Pujolboira (†2019) i Lluís Roura.

Per comemorar aquest aniversari, l’Agrupació de Cultura Atenea i Amics dels Museus Dalí reuneixen els quatre artistes per parlar de les seves anècdotes a la tertúlia Grup 69: Quan Dalí torna a Figueres moderada pel periodista Jordi Jordà. L’acte es fa al Cercle Sport Figuerenc el dijous 14 de novembre, a les 7 de la tarda, Una efeméride relacionada amb el retorn de Salvador Dalí a Figueres, després del seu ingrés en una clínica de Barcelona per l’incendi de la seva habitación a Púbol.

Va ser l’any 1984 quan van pintar el mural Cinc visions del paisatge empordanès sobre una bastida a la plaça de la Palmera de Figueres en homenatge a Dalí que des de 1999 es pot veure, en mosaic, a la plaça Vila d’Ordis de Figueres. En aquesta obra, cada artista va pintar la seva aportació empordanesa: la plana de l’Empordà va estar pintada per Lluís Roura, el castell de Quermançó per Ricard Anson, l’olivera per Josep Ministral, el núvol per Daniel Lleixà,  i Ramon Pujolboira va pintar la bicicleta davant del pou.

Va ser Agustí Planas, propietari del bar Dynamic i promotor de la discoteca Charly, qui va proposar L’Art al carrer, coincidint amb els deu anys de la inauguració del Teatre-Museu Dalí de Figueres. El Grup 69 va néixer gràcies a aquesta acció i deu el seu nom a l’any 1969 on tots els artistes coincidien a tenir un fet importat que a més va coincidir amb l’arribada de l’home a la lluna.

Entre altres activitats conjuntes, van fer la performance a la platja d’Empúries, l’estiu del 1986, reclamant l’arribada de la Flama Olímpica amb motiu de les Olimpíades de Barcelona (1992).

Aquest acte és obert per a tothom, tot i que es recomana inscripció prèvia ja que l’aforament és limitat.