Roses amplia el Servei de Suport Emocional a joves d’entre 12 i 29 anys

Servei de Suport Emocional a Roses
La regidora de Joventut, Ester Navas, amb la psicòloga que donarà el Servei de Suport Emocional a l'Espai Jove de Roses, Lídia Bosch

Aquest Servei de Suport Emocional s’ofereix a l’Espai Jove de Roses, i ja es pot demanar cita anant-hi per ser atès

L’Àrea de Joventut ofereix des del passat mes de gener un nou Servei de Suport Emocional, encarregat de l’atenció, assessorament i acompanyament de joves d’entre 12 i 29 anys que tinguin consultes o problemàtiques relacionades amb trastorns emocionals i salut mental.

L’embrió d’aquesta nova iniciativa ha estat el Servei d’Atenció a l’Adolescència que s’oferia fins ara, consistent en un acompanyament individualitzat de nois i noies durant el procés vital de l’adolescència i, enfocat, per tant, a la franja d’edat compresa entre els 12 i el 18 anys. El nou Servei de Suport Emocional segueix oferint aquest acompanyament a adolescents, però s’amplia per acollir també joves de més de 18 anys.

El servei es duu a terme per una psicòloga col·legiada de l’Associació Identitats, Lídia Bosch, especialitzada en violències masclistes, violències sexuals, trauma i atenció en processos de pèrdua i dol, a més de ser formadora i dinamitzadora de grups. “La meva tasca consistirà principalment en oferir suport per gestionar les emocions, per superar situacions difícils de qualsevol índole que es poden donar a l’adolescència, la família o l’entorn laboral”, va explicar Bosch.
Tot i que la franja d’edat a la que s’ofereix aquest suport és molt amplia, per la psicòloga no suposa cap problema, ja que “tot i que les demandes sí que són diverses, al final, la simptomatologia moltes vegades acaba sent compartida”.

Dins la seva experiència com a psicòloga, Lídia Bosch, significa que les principals necessitats o problemes que poden demandar els joves en l’edat més primerenca, té a veure “amb temes relacionats amb el món acadèmic, és a dir, preocupació per treure bones notes o les relacions entre companys del centre educatiu”, i en els joves d’edat més adulta, a partir dels 17 cap amunt “les seves inquietuds tenen molt a veure amb el canvi de rol, en passar de ser adolescent a un adult jove, en les dificultats de pensar de com tenir una vida més autònoma, responsabilitzar-se de segons quines coses i reubicar quin és el seu paper en aquesta nova etapa de la seva vida dins la família o les seves amistats”, va explicar la psicòloga, que donarà el seu suport professional a les  dependències municipals de l’Espai Jove de Roses, situat al número 39 de la Gran Via Pau Casals.

La regidora de Joventut de Roses, Ester Navas, explica la importància d’aquesta iniciativa en assenyalar que “el nou Pla Local de Joventut 2025-2029, ha detectat que hi ha una alta demanda de serveis de suport emocional i atenció psicològica per part del jovent del municipi. Aquesta tendència posa de manifest la creixent necessitat de destinar recursos que promoguin la salut mental i el benestar emocional dels joves i, prevenir així, possibles problemes més greus en el futur. A més a més, és fonamental fomentar una cultura de conscienciació sobre la salut mental i, per això, des del Departament de Joventut es promouran activitats educatives i de sensibilització per trencar amb l’estigma que sovint envolta la cerca d’ajuda psicològica i emocional”.

A partir de les necessitats detectades, l’Àrea de Joventut ha treballat en la posada en marxa del nou servei per fer arribar el suport a joves fins als 29 anys. Per aconseguir-ho, s’han ampliat el número d’hores contractades i, des d’aquest mes de gener, l’atenció s’amplia tant pel que fa a l’edat dels usuaris i usuàries com a les temàtiques tractades que, a més d’aspectes relacionats amb l’adolescència, treballa també qualsevol tipus de trastorn o problemàtica que generi malestar emocional.

El servei assistencial vol oferir una intervenció adequada i individualitzada adaptada a les necessitats de cada jove. El tipus de problemàtiques ateses són: trastorns d’ansietat, trastorns depressius, problemes d’autoestima, trastorns adaptatius, entre d’altres. Els casos que per la seva gravetat, per l’existència de riscos associats o per la necessitat d’una intervenció multidisciplinar es consideri oportú, es derivaran a altres serveis especialitzats.

Es pot demanar informació o concertar cita presencialment, a través del correu joventut@roses.cat, o bé trucant al  972 15 08 88.