Roses aprofundirà en el coneixement de la seva vinya i olivera

Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà-Universitat de Girona
Jesús Francés, director de la Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà-Universitat de Girona, inspeccionant una olivera a tocar l'escola Montserrat Vayreda de Roses

Aprofundiment que serà possible gràcies a un estudi de la Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà-Universitat de Girona

La Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà (CVOE) de la Universitat de Girona ha iniciat, per encàrrec de l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Roses, l’estudi sobre la diversitat de material vegetal de la vinya i l’olivera existent en el terme municipal rosinc. Els resultats obtinguts serviran per aprofundir en el coneixement d’aquests cultius i en la posada en valor del  patrimoni agrícola de Roses i del seu paisatge.

Disposar d’un recull exhaustiu de les varietats de vinya i l’olivera presents a Roses, des de les més antigues, a les varietats tradicionals o autòctones i a les noves varietats (introduïdes principalment per ser més productives), és l’objectiu de l’estudi encarregat per l’Ajuntament, que tindrà aproximadament un any de durada.

Jesús Francés, director de la càtedra, explica que “els treballs ja iniciats han consistit en les primeres prospeccions sobre les diferents varietats d’olivera presents a Roses i continuarà amb la recollida de mostres, el seu marcatge i la realització de reportatges fotogràfics. Posteriorment, les mostres seran analitzades al laboratori, on es duran a terme els estudis morfològic, ampelogràfic i genètic per tal de caracteritzar i tipificar les espècies. El mateix procediment se seguirà amb les diferents varietats de vinya”.

La intenció de l’Àrea de Promoció Econòmica és la de difondre els resultats de l’estudi per ampliar el coneixement de la vinya i l’olivera a Roses entre els professionals i productors del sector, investigadors i públic general. En aquest sentit el regidor de Promoció Econòmica de Roses, Fèlix Llorens, , assenyala que “amb aquest estudi descobrirem quines són les varietats autòctones, quines les més resilients al nostre clima i a la nostra situació…, en definitiva, obtindrem eines i coneixements, per oferir-los a tothom que vulgui dedicar-se a aquest tipus de plantacions i fer que aquestes siguin més sostenibles econòmicament”.

Aquesta acció s’emmarca en el programa desenvolupat per l’AODL (Agent d’ocupació i desenvolupament local) de desenvolupament sostenible del sector primari de Roses, encarregat d’impulsar actuacions dirigides a la preservació dels sistemes agraris d’alt valor natural del municipi, que degut a les seves característiques sostenen espècies i hàbitats d’interès de conservació per a la biodiversitat, així com a la revalorització de la pesca i de l’economia blava.

Per la seva banda, la Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà-UdG, dirigida pel doctor Jesús Francés, té com a objectius ampliar la recerca bàsica i aplicada sobre el conreu de la vinya i l’olivera a Roses per augmentar la base de dades d’estudis d’aquests cultius, que ajudi també a un major coneixement i promoció de les tècniques culturals i de l qualitat l’oli d’oliva verge i del vi de l’Empordà, establint sinergies amb els agents locals per a la dinamització sociocultural del territori.

Aquest estudi servirà per aprofundir en el coneixement d’aquests cultius i en la posada en valor del patrimoni agrícola de Roses i del seu paisatge. Es tracta de fer prospeccions a tot el terme municipal de Roses per tal de trobar material vegetal (vinya i d’olivera) que puguin ser d’interès pel dia de demà. La UdG-CVOE, coordina el treball en col·laboració amb diferents investigadors i institucions com l’INCAVI, l’IRTA, el Parc Natural del Cap de Creus (en prospeccions a dintre del parc) i les DO i DOP.

Segons el director de la Càtedra, “si trobem alguna varietat desconeguda al entorn de Roses, i les recuperem i cuidem, podem tenir alguna possibilitat de que alguna sigui bona de cara al futur, bé perquè estan més adaptades al canvi climàtic, bé per aconseguir unes característiques singulars dels vins i dels olis, com ja tenim amb l’Argudell i Corivell en oliveres i els lledoners i carinyenes en vinya, però sobre tot, per mantenir la diversitat de la vinya i l’olivera, i que no es perdi material vegetal a l’entorn del terme municipal de Roses”.

Després dels resultats d’aquest estudi (resultats que es donaran a conèixer en unes jornades i publicacions), es continuarà, en anys successius, amb estudis complementaris de caracterització genètica i catalogació, si es donés el cas, com a varietats úniques trobades a l’Empordà.

La coordinació d’aquesta acció, a càrrec de l’AODL de desenvolupament sostenible del sector primari de Roses, està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local, juntament amb la Universitat de Girona-CVOE.