Pla contra les violències sexuals que es va aprovar per unanimitat al passat ple ordinari del mes de març de l’Ajuntament de Roses
Un dels punts que es van tractar en el ple ordinari del mes de març de l’Ajuntament de Roses, celebrat aquest passat dimecres, va ser l’aprovació del Pla d’Abordatge de les Violències Sexuals i Lgtbifòbiques als espais públics de Roses.
Una pla que va ser presentat per la regidora de Joventut, Vero Medina, que va assenyalar que la redacció del Pla d’Abordatge de les Violències Sexuals i Lgtbifòbiques a iniciativa l’Agència Catalana de la Joventut dirigit als joves per prevenir les violències masclistes. Unes accions s’emmarquen en el programa temporal vincula el pacte d’Estat contra la violència de gènere.
Una elaboració del pla que, com va explicar la regidora de Joventut de Roses, Vero Medina, s’ha fet de manera transversal ja que “en aquest cas podem comptar amb un protocol local de Roses per a l’abordatge de les violències sexuals i que no representa cap cost per al nostre municipi. De l’Ajuntament de Roses volem garantir uns espais festivitats i esdeveniment lliures de violències masclistes agressions sexuals i LGTBIfòbia per tal d’aconseguir que tothom pugui gaudir la seguretat i en plena llibertat”.
Un protocol que “s’ha basat en la creació d’un grup promotor integrat per l’àrea de Festes, d’Acció Social, d’Ensenyament, Sanitat, Seguretat Ciutadana i Joventut amb els regidors regidores i personal tècnic de la casa”, va explicar Medina.
A través de la diagnosi qualitativa i quantitativa es va poder aconseguir una fotografia de quines són les claus per poder crear aquest pla i es va aconseguir tenir un pla d’acció.
Un pla d’acció el van dividir en quatre línies d’actuació:
- La línia 1 seria un compromís amb les dones i persones LGTBI.
- La línia 2 seria el treball en xarxa amb agents clau per a l’abordatge sexual.
- La línia 3 es tractaria de les eines i mecanismes per afrontar l’abordatge de les violències sexuals, com seria crear un Punt Lila permanent al municipi o la creació de la comissió de seguiment d’aquest pla.
- La línia 4 seria la construcció d’espais d’oci amb una mirada feminista en aquest cas podríem dir l’elaboració d’una estratègia de senyalització i difusió dels serveis a les festes popular de Roses, o com també potser la planificació dels espais amb perspectiva de gènere a les barraques de la Festa Major i durant la celebració del Carnaval.
A més, aquest Pla d’Abordatge de les Violències Sexuals i Lgtbifòbiques als espais públics d’oci contempla actuacions davant una agressió en primera persona o davant un testimoni d’una agressió, amb les que es compta amb el personal sanitari i cossos de seguretat de Roses.
Un pla contra les violències sexuals que havia de passar pel ple de l’Ajuntament com a requisit per poder executar-lo i que tots els partits polítics de Roses amb representació al consistori van donar el seu vistiplau.