446 persones participen en la 1ª Caminada Contra la Violència de Gènere a Roses aconseguint aportar gairebé 2.500 euros a la Fundació SER.GI de Girona
Un treball de recerca sobre la violència de gènere, realitzat per l’estudiant de 2on de Batxillerat de l’institut Illa de Rodes, Lídia Mares, ha desembocat en la 1ª Caminata Contra la Violència de Gènere a Roses. “Després de realitzar enquestes, entrevistes i un estudi vaig comprovar que hi ha un problema i no volia quedar-me de braços plegats”.
I no, no es va quedar de braços plegats la Lídia, perquè des de llavors va decidir organitzar aquesta caminada per “conscienciar a la gent del problema que pateix aquesta societat i dir a les persones que la pateixen que en cap moment s’han de sentir cohibides, perquè hi ha una solució i es pot tirar endavant”.
I el resultat que va assolir aquesta estudiant de 2on de batxillerat va ser total, ja que un total de 446 persones, entre dones, homes, petits i grans van decidir fer causa comú i participar, fent un donatiu de 5 €, en aquesta caminada que va sortir de la plaça Catalunya per anar pel passeig marítim a l’espigó de Santa Margarida i tornar.
Uns euros de la inscripció així com els de la Fila 0 que entregar persones solidaries que no van caminar que la Lídia va destinar a la Fundació SER.GI, entitat que millora la qualitat de vida persones que es troben amb dificultats en el seu desenvolupament personal, familiar o social.
“No m’esperava tanta gent, ha estat un èxit gràcies a la gent de Roses, als que han vingut a caminar, als patrocinadors, als que han col·laborat, a l’institut Illa de Rodes, a l’Ajuntament, a la mateixa Fundació SER.GI”, va afirmar Marés, remarcant que per a ella “ha estat personalment una satisfacció molt gran”.
Una satisfacció que es va complementar en comprovar que s’havien recaptat un total de 2459,05€ que aniran destinats als projectes d’ajuda de la Fundació SER.GI.
Donat l’èxit que va assolir aquesta 1ª Caminada Contra la Violència de Gènere, la Lídia Marés considera que “l’any que ve s’hauria de tornar a repetir”.
I després que la jove estudiant llegís un manifest que reproduïm a continuació, en Dona va oferir als i les participants una sessions d’estiraments, com abans de la caminada va animar a tothom a realitzar uns exercicis d’escalfament, per tal de no patir lesions inesperades.
Manifest:
Cada cinc dies mor una dona a Espanya assassinada perla seva parella o ex parella. Uns dos milions de dones són esporàdicament o continuament victimes de la violència de gènere, però només set cents mil es reconeixen com a tal. Un 12,3% de dones, entre 18 i 29 anys, i un 14,5%, entre 30-44 anys, pateixen maltractament . Segons dades de la Macroencuesta de l’Instituto de la Mujer de 2006. les dones maltractades segons el seu nivell d’estudis va ser d’un 3% de les dones que no saben llegir ni escriure, d’un 14,6% les dones amb batxillerat superior i d’un 10,7% les dones amb estudis universitaris. Malgrat els avenços obtinguts en la igualtat de drets, es continuen aplicant des de d’una perspectiva patriarcal els paràmetres d’una societat estructurada a partir del desequilibri de les relacions entre dones i homes. Les dones patim molts tipus de violència: la violència econòmica, de classe, la tortura. bèl·lica… Però hi ha, a mes a més, una Violència Especifica contra les dones i que s’ha emprat com a instrument per mantenir la discriminació, la desigualtat, les relacions jeràrquiques i el poder dels homes sobre les dones: la violència de gènere, la violència masclista’. Segons el Consell d’Europa, entre el 20% i el 50% de les dones a Europa són víctimes de la violència a mans de la seva parella, sense que hi hagi cap tipus de diferència de categoria social o de grup d’edat. Als EUA, les dones entre 16 i 24 anys són les que pateixen més assalts sexuals i més violència en les seves relacions.
Amnistia Internacional assenyala que al món, una de cada tres dones pateix abusos al llarg de la seva vida i que el 70% de les dones assassinades ho són a mans de les seves parelles o ex parelles . No només hi ha maltractaments dins l’àmbit domèstic. sinó també al treball i a la societat: mutilacions sexuals, avortaments selectius per raó de sexe, maltractaments psicològics i els assetjaments sexuals, entre d’altres tipus de violència.
Davant d’aquesta colpidora situació només hi cap la denúncia i el rebuig, el posicionament i l’acció.
Volem sensibilitzar la ciutadania
- Desvetllant les creences i els estereotips culturals que sustenten la violència vers les dones i que es transmeten de generació en generació.
- Posant de manifest la necessitat de mesures de prevenció educatives i socialitzadores que atun’n aquesta violència.
- Mostrant la nostra posició farina sempre a favor de les víctimes i de les persones i dels col-lectius que les recolzen i en contra els maltractadors.
- Potenciant la denúncia dels casos de maltractaments que són a prop nostre, ajudant a trencar el silenci.
Exigim TOLERÀNCIA ZERD ALS MALTRACTAMENTS
- L’EFECTIVITAT I L’EFICÀCIA DE LA LLEI lNTEGRAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE
- JUSTÍCIA RÀPIDA l EFICAÇ PER A LES DONES MALTRACTADES.
- ESPECIALITZACIÓ DELS RECURSOS I FORMACIÓ DE PROFESSIONALS SEGONS L’ESPECIFICITAT SOCIAL I CULTURAL DE LES DONES.
- ATENCIÓ A TOTES LES DONES IMMIGRANTS.
- EDUCACIÓ I SOCIALITZACIÓ PREVENTIVA DE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE. Partint
- ACCIÓ PREVENTIVA DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ. La funció educativa i
- SUPERACIÓ DELS ABUSOS EN L’ÀMBIT LABORAL.