Roses declararà a Jaume Vicens Vives fill adoptiu de la Vila

Descoberta placa a Roses de Jaume Vicens Vives
Moment en que les filles de Jaume Vicens Vives feien la descoberta de la placa en presència de l'alcalde de Roses, Joan Plana

Aquest matí, l’Ajuntament de Roses i la seva família han fet la descoberta d’una placa a l’edifici on va viure Jaume Vicens Vives

“Jaume Vicens Vives serà declarat fill adoptiu de la Vila de Roses, proposta que presentarem en el proper ple de l’Ajuntament”. Així ho ha anunciat l’alcalde de Roses, Joan Plana, aquest migdia, durant la descoberta la placa commemorativa en el número 93 de l’Avinguda de Rhode, emplaçament de la casa pairal de la família Rahola on Jaume Vicens Vives va viure durant llargues temporades des del seu casament amb Roser Rahola d’Espona. Des d’avui la placa fa visible el vincle de l’historiador amb Roses. D’aquesta manera, la Vila continua refermant el seu vincle i la seva estima per Jaume Vicens Vives i agraint la seva aportació, tant a la historiografia catalana, com a la cultura i patrimoni de Roses.     

L’acte de la descoberta, obert pel regidor de Cultura de Roses, Èric Ibáñez, ha comptat amb l’assistència de familiars de l’homenatjat i diferents regidors i regidores de l’Ajuntament.

L’arxiver municipal, Pol Meseguer, ha intervingut destacant la important aportació de Vicens Vives a la historiografia catalana, la seva projecció internacional, així com la seva vinculació amb Roses i la implicació de l’historiador en la preservació del patrimoni històric rosinc, i molt concretament, de la Ciutadella de Roses.
A continuació, Pilar Cortés, directora de la Biblioteca Jaume Vicens Vives, ha llegit una tria del compendi de pensaments i reflexions de l’autor recollits en el llibre Notícia de Catalunya, mentre la filla de l’historiador, Anna Vicens-Vives Rahola, ha dirigit en nom de la família unes paraules als assistents, destacant les vivències del seu pare a Roses, les sortides en barca, les passejades a la posta de sol i la relació amb els seu convilatans.

L’alcalde de Roses ha tancat els parlament destacant ha destacat “la vocació humanista de Jaume Vicens Vives, la importància i projecció de la seva obra a nivell internacional i, molt especialment, el seu paper en la salvaguarda de la Ciutadella”.

L’acte ha finalitzat amb les filles de Jaume Vicens Vives descobrint la placa commemorativa que, des d’avui, serà un nou punt de referència del pas de l’historiador per la Vila de Roses.

Segon fill adoptiu de Roses

Jaume Vicens Vives serà la segona persona declarada filla adoptiva de Roses des de la represa de la democràcia. El primer va ser el mosso d’esquadra Santos Santamaría Avendaño, mort en servei durant l’atemptat perpetrat per ETA el 17 de març de 2001 a la urbanització de Santa Margarida.

D’altra banda, l’any 2016, recordar que l’Ajuntament de Roses va revocar el títol de fill adoptiu al dictador Miguel Primo de Rivera, que havia estat així nomenat l’any 1926.

Referent cultural i amb una forta vinculació amb Roses

Nascut a Girona el 6 de juny de 1910, la figura de Vicens Vives és clau per a la historiografia i cultura catalanes del segle XX. Tot i la seva prematura mort el 28 de juny de 1960 a Lió, els seus mètodes i recerques van portar la historiografia catalana als estàndards europeus de l’època i van possibilitar la creació d’una escola que ha deixat una gran empremta a les universitats catalanes i amb alumnes tan destacats com Nadal, Vilar, Fontana o Elliott.

El seu lligam amb Roses, degut al seu matrimoni el 1937 amb Roser Rahola d’Espona, va anar més enllà d’una presència durant els períodes vacacionals. Roses era casa seva i la casa pairal dels Rahola situada a l’avinguda de Rhode, va ser un indret de gran producció científica i lloc de trobada amb intel·lectuals i escriptors com Josep Pla.

Vicens Vives ha estat recordat per molts veïns com un home bo i un referent cultural i polític gràcies a accions tan senzilles com les tertúlies amb els veïns, els seus articles d’història per als programes de la Festa Major o el seu paper per a la conservació de la Ciutadella, que acabaria sent declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. La seva empremta ha quedat palesa a la vila de Roses, com demostra que tingui dedicats els noms d’un carrer, d’una escola i de la Biblioteca Municipal, o del fet que fos enterrat al cementiri municipal de la població, en un panteó dissenyat per l’escultor Josep maria Subirachs, reconeixements que s’ampliaran properament amb la seva declaració com a fill adoptiu de la vila.