Roses demana a l’autoritat portuària de Barcelona la concessió del Far per un període de 30 anys

Far de Roses
Imatge virtual futurista del Far de Roses

L’objectiu de l’Ajuntament de Roses, un cop la concessió es faci efectiva, és destinar l’espai a usos culturals i de restauració

En el ple ordinari de l’Ajuntament de Roses d’aquest mes de març, celebrat el passat dilluns, dia 24, la regidora de Cultura, Sílvia Ripoll, va sol·licitar l’autoritat portuària de Barcelona una nova concessió de 30 anys prorrogables, per a l’ocupació de part de les instal·lacions del Far de Roses. Una sol·licitut arran que el consistori rosinc ja té aprovat inicialment un nou projecte que preveu la rehabilitació del Fa, així com  l’adequació de la bateria de Sant Antoni adjacent, per destinar-los a usos públics, culturals i de bar-restaurant.  

Aquesta sol·licitud implica renunciar a la concessió concedida l’any 2015 per l’Autoritat Portuària, que era per un període de 15 anys, amb l’objectiu d’executar unnou projecte -que ha adaptat els projectes anteriors incorporant requeriments i criteris per a la seva vialitat-, posar-lo en marxa i garantir el seu funcionament durant un marge major de temps.  

La regidora de Cultura, valora molt positivament el que significa aquest acord perquè l’equipament del Far esdevingui finalment una realitat, en assenyalar que “fa molt temps, des de l’any 2011, que treballem en aquest projecte, anteriorment i durant anys com a regidora d’Urbanisme. Tot i les dificultats en els procediments i tramitacions, és molt important no defallir per avançar i fer tirar endavant projectes com aquest, que posen en valor el nostre patrimoni històric i cultural, perquè és un patrimoni de gran importància que s’ho mereix, i Roses també”.

El nou projecte preveu la rehabilitació de l’edifici principal del Far, juntament amb el pati posterior i les edificacions auxiliars i l’eliminació de construccions auxiliars afegides a les originals. La planta primera es mantindrà d’ús exclusiu per a la senyalització marítima, mentre que a la planta baixa es contemplen dos usos: el destinat a senyalitzatció marítima (integrat per accés, escala a la torre i sales d’instal·lacions), i el destinat a espai polivalent d’ús cultural i a restauració, que disposarà de zona de barra, cuina, sala menjador i serveis higiènics, a l’interior de l’edifici, mentre que a l’exterior gaudirà d’una terrassa mirador.

Per dotar el conjunt d’un discurs expositiu que posi en valor l’indret i el valor patrimonial dels edificis, s’instal·laran panells i monòlits explicatius amb fotografies i context històric, i es disposarà de dos espais polivalents, un a l’interior i un altre a la plataforma de la bateria d’artilleria, que permetran la programació d’actes culturals de petit i mitjà format. .

Adequació de la bateria de Sant Antoni i ordenació de l’entorn

El projecte previst planteja també la recuperació i consolidació de la Bateria de Sant Antoni, patrimoni històric i cultural vinculat al Castell de la Trinitat, formant part del conjunt defensiu militar marítim de la vila i el golf de Roses. La seva situació estratègica sobre la badia, conforma un indret de bellesa paisatgística, patrimonial, singular i privilegiada. 

Per fer més comprensible la seva funció i estructura originals, es recuperaran i consolidaran els murs, elements i traça originals i s’eliminaran els elements afegits, dotant el conjunt d’un discurs expositiu que expliqui el monument. A més, la plataforma d’artilleria es recuperarà com a mirador. 

Per últim, s’ordenarà, pavimentarà i enjardinarà l’espai exterior, lligant les instal·lacions amb el camí de ronda i la carretera del Far adjacents per integrar-les amb l’entorn que l’envolta, oferint un mirador de gran bellesa paisatgística, llocs d’estada i un recorregut continuat vora el mar. 

Projecte finançat pel PUOSC

El projecte té un pressupost de 888.000 € i el seu finançament comptarà amb fons del Pla Únic d’Obres i Serveis- PUOSC atorgat per la Generalitat per al període 2025-2029.