Roses ja té la Revista de Festa Major perquè hi haurà Festa Major

Festa Major de Roses 2020
Jaume Cusí, Èric Ibáñez, Montse Mindan i Marta Gibert amb la Revista de la Festa Major de Roses 2020

La crisi sanitària de la COVID-19 protagonitza la Revista de Festa Major i condicionarà, com no podia ser d’una altra manera, la mateixa Festa Major

Aquest matí s’ha presentat la Revista de la Festa Major de Roses. Una publicació que, davant l’excepcionalitat de la pandèmia de la COVID-19, dedica un monogràfic a les seves conseqüències, a com s’ha viscut a Roses l’estat d’alarma, i a ajudar a reflexionar sobre els reptes que el futur ens obligarà a afrontar.

I tot això surt reflectit en l’extens que la periodista rosinca, Marta Gibert, ha realitzat per explicar com s’ha viscut, des del passat 20 de març, el confinament de la gent gran a la Residència Pi i Sunyer de Roses. Donat l’abast que la crisi sanitària,  Ortensi ha explicat que en el seu article, titolat “El Confinament dels més fràgils”, “he volgut donar-li protagonisme als més vulnerables, als més fràgils, que és la gent gran i més quan aquí a Roses hi viuen 3.600 persones majors de 65 anys”.  I on hi ha una concentració més elevada de gent gran és a la Residència Pi i Sunyer va centrar el seu articles en les vivències, angoixa i patiment que van viure els residents durant el confinament.

En aquest reportatge vaig “comprovar que la nostra gent gran són supervivents, són gent valenta i tant acostumada a les adversitats que aquest confinament va ser per ells un obstacle més de la vida, i que amb paciència sortirien endavant, com així ha estat”.
En aquest article de la Marta Ortensi, ha participat gràficament ViladeRoses amb un parell d’imatges que vam cedir a la Residència Pi i Sunyer.

La portada de la Revista de la Festa Major de Roses 2020 és molt explicita de la situació actual que estem vivint, ja que és una imatge de l’estàtua del mestre d’obres situada davant de la Ciutadella lluint mascareta. I és que a diferència d’anys anteriors, en què es tractaven temes històrics, la revista d’enguany està dedicada a l’actualitat més vigent, tractant el tema de la Covid-19 des de diferents punts de vista, amb un total de quatre articles que reflecteixen la situació des de vessants diferents.

El primer, l’esmentat “El confinament dels més fràgils”, el segon realitzat pels arxivers municipals Josep Mª Barris i Pol Messeguer sota el títol “#arxivemlacovid19”, on parlen de la iniciativa de documentar, amb la col·laboració de la ciutadania, la pandèmia del coronravirus; el tercer, realitzat per la filòloga i escriptora Cristina Masanés, on reflexiona sobre com ens ha afectat la pandèmia l’acceptació de viure amb por i l’aparició del teletreball, entre d’altres aspectes-

El quart article, signat pel cap de la Policia Local de Roses, Eduard Campà, on relata les estratègies emprades per la ciutadania per saltar-se el confinament. I per això, l’ha titulat “La genialitat empordanesa”.

I en una publicació amb la tradició de la Revista de Festa Major de Roses, no pot faltar unes bones imatges, totes centrades també en la COVID-19, de les quals s’ha encarregat en aquesta edició el jove fotògraf rosinc, Jaume Cusí, el qual ha desvetllat que “he fet més de 3.000 fotos, les quals aniran a l’Arxiu Municipal de Roses, i d’aquestes s’han seleccionat una trentena que surten a la Revista”.

Una trentena de fotos que reflecteixen comportaments excepcionals de la gent de Roses durant el confinament i el post-confinament, amb imatges dels carrers, de la gent sortint al balcó, o dels serveis essencials treballant, entre d’altres.

La Revista de la Festa Major 2020  ha estat presentada per l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el regidor de Cultura i Festes, Èric Ibáñez, i el coordinador de la revista, Toni Martínez, els quals han volgut que la publicació sigui un sentit homenatge als veïns i veïnes de Roses. “Un reconeixement a l’esperit col·lectiu, a la solidaritat i a la capacitat d’unir esforços pel bé comú en els moments difícils i un homenatge a tota aquella gent que, gràcies a la seva feina i dedicació, han ajudat a pal·liar els efectes que el coronavirus ha tingut a les nostres vides”, han significat tant l’alcaldessa com el regidor de Cultura.

En total s’han editat 3500 revistes, que a partir d’avui estan disponibles gratuïtament a l’Ajuntament, a l’Oficina de Turisme i a la Biblioteca Municipal. També es distribuiran entre els equipaments i establiments habituals del municipi.

Programació de la Festa Major de Roses condiciona per la COVID-19

El primer de tot és la salut. Després ve tota la resta. I en aquest cas la resta són els actes de la Festa Major de Roses, i per això els actes s’han hagut d’adaptar-se a les necessàries mesures de seguretat. Per això, deixant de banda les visites guiades i altres activitats que també se celebren al llarg de l’any, els expressament organitzats per la Festa tindran lloc a la plaça Frederic Rahola, i que són els següents:

Dia 7 d’agost: Concert amb l’Orquestra Selvatana

Dia 8 d’agost: Audició Sardanes a càrrec de la Cobla Ciutat de Girona

Dia 9 d’agost: Cantada d’Havaneres amb Els Pescadors de l’Escala

Dia 11 d’agost: concert de DGremlins grup rosinc que celebra el seu desè aniversari

Dia 16 d’agost: concert final de Festa Major a càrrec de l’Orquestra Metropol

Cal tenir present que els aforaments als actes són limitats, per la qual cosa cal realitzar inscripció, compra d’entrada o reserva prèvia, tal i com s’indica en el programa de Festa Major.

L’Ajuntament vol fer un clar incís en què la participació en els diversos actes ha d’anar acompanyada del compliment de les següents mesures:

  • Ús de mascareta obligatòria
  • Higiene de mans
  • Manteniment de la distància de seguretat
  • Assistir amb antelació per evitar cues i aglomeracions
  • No poden assistir persones amb símptomes de la Covid-19 o que hagin estat en contacte directe amb alguna persona malalta
  • Cal seguir en tot moment les indicacions de l’organització

La Dracma 2020, per a les persones que han ajudat a mitigar els efectes de la pandèmia

Enguany, la situació sanitària no permet la celebració del tradicional acte de lliurament de la Dracma de Plata. Tot i així, des de l’equip de govern s’ha decidit concedir la Dracma 2020, de forma honorífica, a totes aquelles persones que han treballat i col·laborat per mitigar els efectes de la pandèmia, especialment en els moments més durs del confinament i l’estat d’alarma.