El sistema emprat per a aquesta senyalització ha estat la instal·lació de plaques en façanes i de columnes a peu de carrer
L’Ajuntament de Roses ha finalitzat la instal·lació de les plaques i senyalització dels elements patrimonials, tant materials, com ara edificis, com immaterials, és a dir, activitats i costums desenvolupats al casc urbà de la Vila.
Així, un total de 14 espais han estat senyalitzats en la primera fase d’execució d’aquest projecte, que anirà avançant anualment amb la incorporació de nous elements.
L’objectiu d’aquesta actuació és donar a conèixer i visualitzar de manera notòria els valors patrimonials de la vila, amb l’objectiu d’acostar la realitat urbana a l’experiència personal quotidiana dels veïns i veïnes del municipi. Es tracta de difondre i deixar constància del valor que diferents indrets, edificis i personalitats, han tingut i tenen en l’esdevenir de la població, ja sigui des d’una vessant social, cultural, arquitectònica, històrica o vivencial.
Així doncs, entre els elements patrimonials que es pretenen senyalitzar amb aquest projecte, s’inclouran espais urbans, objectes urbans (escultures, arbres, fonts), estructures urbanes (barris, rieres,…), comerços significatius, monuments i seus d’institucions, ja siguin actuals, històriques, o desaparegudes. Pel que fa al patrimoni immaterial, s’han documentat també personalitats de diferents àmbits, activitats, costums i espais de memòria.
La primera fase ja realitzada ha suposat la senyalització d’una vintena d’elements patrimonials: Casa Mallol, Església Santa Maria, Casa Romanyach, Casa de les Marqueses de Llinars, Casa Matas, Cases dels Pescadors, Casa Neus, Casa Riera, Safareig públic, Can Guero, Riera Ginjolers, Plaça Pep Ventura, Casa Rahola Berga, barri de la Punta, barri de Roses, plaça Sant Pere, plaça de les Botxes, Mas de les Figueres i casa Josep Cervera.
El sistema emprat per a aquesta senyalització ha estat la instal·lació de plaques en façanes i de columnes tipus tòtem a peu de carrer. Totes elles guarden unes mateixes característiques estandaritzades per a la seva ràpida identificació i, a més de la informació recollida en el propi suport (cronologia, text explicatiu de l’element patrimonial, etc), incorporen també un codi QR a partir del qual es pot accedir a la Rosespèdia, des d’on es pot ampliar la informació en format digital, així com consultar material gràfic com fotografies i vídeos.
L’Àrea de Cultura de l’Ajuntament preveu ampliar aquest projecte periòdicament, amb la incorporació de nous elements patrimonials en fases que es realitzaran anualment.