El Projecte Sèpia creix amb la incorporació de la badia de Roses i abraça bona part de la costa empordanesa amb la finalitat de repoblar-la de cefalòpodes
El Projecte Sèpia és una iniciativa que té un objectiu mediambiental perquè vol recuperar la població de cefalòpodes, com són la sèpia, els calamars i el pop, però també té una finalitat pesquera perquè vol recuperar la pesca de sèpia. Així mateix, s’ha d’afegir a aquest projecte l’impuls de la divulgació i sensibilització del medi natural ja que també hi ha un component de formació i educació ambiental.
Un projecte que van iniciar el mes passat els ports de l’Escala i l’Estartit i al que ara s’ha afegit la Confraria de Roses, la qual els seus pescadors van començar dissabte al matí la primera part del Projecte Sèpia, que consisteix, en una 1ª fase, “en posar unes branques de llentiscle calades al fons del mar per tal que les sèpies puguin anar a aquestes branques per posar els seus ous, i que aquests facin tota la seva evolució fins que neixin les sèpies i s’incorporin, cap a mitjans d’estiu, a la població de sèpia de la badia”, va explicar Boris Weitzmann, biòleg i impulsor, juntament amb el tècnic de pesca, Isaac Moya, del Projecte Sèpia S.C.
Concretament, els pescadors de Roses van calar, en mig de la badia de Roses, a prop de Sant Pere Pescador, la línia de ponedores elaborada amb un quilòmetre de cap on hi anaven lligades les branques de llentiscle, pi i galzeran per tal que les sèpies hi ponguin els seus ous d’una forma segura.
En una setmana s’han recuperat a Roses 9.000 ous de sèpia
En la 2ª fase intervenen els pescadors, ja que quan recullen les seves xarxes “que és quan molts ous de sèpia queden enganxats i els pescadors, pensant que feien bé, els tornaven a mar, però els ous no maduraven o bé eren menjats per altres peixos”. Així, ara els porten a port per posar-los “en unes incubadores-gàbies a mar per a que facin tota la seva evolució fins que neixin les sèpies i posteriorment incorporar-los a la població de la badia i que l’any vinent siguin adults reproductors”, va assenyalar el biòleg Weitzmann, el qual va destacar que “en una setmana aquí a Roses s’han recuperat uns 9.000 ous de sèpia”.
Aquesta instal·lació de les branques de llentiscle complementa les actuacions que es van portar a terme a l’Escala i a l’Estartit, ara fa un mes. Una distància en el temps que ha permès implantar una sèrie de modificacions per tal de millorar-ne el funcionament i l’impacte, com per exemple, substituir els contaminants pneumàtics que servien per fixar el giny i que els pops usaven com a refugi.
A més, seguint els consells dels pescadors més veterans, es van annexar al cap unes estructures d’etilè semblants a les nanses dels pescadors, per comprovar-ne l’efectivitat envers les branques.
Tan Boris Weitzmann com Isaac Moya, impulsors d’aquest Projecte Sèpia S.C., pioner i referent a Europa, es mostren agraïts pel què suposa aquest avanç significatiu de l’agregació de la badia de Roses “ens fa molta il·lusió seguir treballant per millorar el projecte, sense l’adhesió d’altres confraries seria molt difícil, per això estem encantats de la incorporació de la Confraria de Pescadors de Roses, ja que aquestes adhesions donen vida al projecte i moltes més possibilitats de cara el futur” van assegurar tant el biòleg com el tècnic de pesca, per remarcar que “és molt gratificant veure que no estem sols i que s’està recolzant tant el projecte”.