Santa Maria de Vilabertran recupera “La Taula Parada. El gust per la història” amb noves receptes d’estiu

La Taula Parada. El gust per la història
Detall de la taula parada a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran

La Canònica de Santa Maria de Vilabertran reprodueix un dinar amb dos pelegrins com a convidats

El Departament de Cultura presenta la segona edició del projecte “La Taula Parada. El gust per la història”. La Canònica de Santa Maria de Vilabertran i el Castell Monestir d’Escornalbou són els dos espais patrimonials que, des del passat 14 de juny i fins al 15 de setembre, acullen les instal·lacions de recreacions històriques de taules parades de cronologies i tipologies de dos episodis històrics ben diferenciats.

El concepte de patrimoni és complex i alhora dinàmic. Aquest inclou tot el conjunt de béns mobles i immobles, però també els béns immaterials que estiguin relacionats amb la història i la cultura, que cal protegir i conservar. És per això que el projecte se centra en els espais i objectes domèstics, i les relacions i accions quotidianes pertanyents a l’àmbit de la privacitat i la quotidianitat de la llar. Un espai que força sovint ha tingut un paper secundari en la historiografia.

“La Taula Parada” vol apropar al públic els usos i costums vinculats als àpats en aquesta època de l’any, l’estiu, i la seva socialització al llarg de la història. Alhora es vol difondre la cultura gastronòmica catalana com a patrimoni intangible i en relació amb el patrimoni material que representen els monuments. Amb aquesta recreació històrica es vol recuperar l’espai humà que es configura al voltant d’una taula, a més de posar l’accent en episodis històrics rellevants segons l’època i el lloc on se celebra.

A la Canònica de Santa Maria de Vilabertran es mostra com els seus canonges acollien els nombrosos pelegrins que, de camí cap a Jerusalem, Roma o Compostela, s’hi hostatjaven per descansar i agafar provisions.

Sota el nom de A la taula dels canonges hi ha convidats, al refetor de la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, hi trobarem la taula parada de l’estiu del 1300, quan Dalmau de Fortià era l’abat i a l’abadia hi vivien 12 canonges, a més d’una dotzena de persones de servei. Al refetor, però, només hi podien menjar els canonges i, excepcionalment, s’hi convidava algun dels pelegrins que s’allotjaven a l’abadia de camí a Jerusalem, Roma o Compostela.

A la Canònica de Santa Maria de Vilabertran s’ha replicat la panada de pollastre i verdures, una recepta extreta del Llibre d’aparellar de menjar, que segur els pelegrins portarien en els seus farcells de viatge.

El projecte ha estat possible gràcies a un equip multidisciplinari de professionals de la història, l’escenografia, la història de l’art i el disseny, entre altres. El seu treball de recerca, garanteix la proposta presentada amb el màxim rigor i veracitat, tant en la forma com en els continguts.

Una part de la recerca també s’ha centrat en la recuperació dels receptaris, menús i plats que se servien en aquests àpats als monuments participants. El cuiner Sergi de Meià ha pogut recrear dues receptes històriques per poder-les elaborar a casa, que estan disponibles al canal de YouTube de Patrimoni.gencat.

Venda d’entrades i visites guiades

Les taules parades es poden gaudir a cada un dels espais, inclòs dins el preu de l’entrada de cada monument. A més, s’han organitzat diferents visites guiades temàtiques i accions vinculades a aquestes taules històriques.

A la Canònica de Vilabertran, la taula estarà oberta del 31 de maig al 7 de juliol i s’han previst visites guiades els dissabtes 22 i 29 de juny i el 6 de juliol a les 11,30 h.  Com a novetat, dins del cicle de Música Medieval previst per aquest estiu, a la Canònica de Vilabertran, el divendres 21 de juny a les 19:30 h, hi haurà l’actuació de Toni Madueño i Carla Lucea amb “Les taules amb música”. A l’actuació evocaran les vetllades de nobles i cortesans que també tenien lloc al voltant d’una taula. Serà una activitat que tindrà un cost de 10€. La compra d’entrades i tota la informació la podeu consultar a la web de Monuments de Catalunya.