El reputat periodista, que va dirigir el Setmanari Empordà durant 22 anys, Santi Coll, fa un repàs cru, però realista, del paper de les institucions supramunicipals, del governs municipals creats a la comarca arran dels comicis locals i d’altres temes d’interès tant a nivell local figuerenc com d’abast comarcal
El periodista Santi Coll va assistir a la darrera reunió abans de les vacances d’estiu del Cercle Euram de l’Empordà, per exposar la seva visió periodística de la comarca i donar a conèixer el seu punt de vista sobre temes d’actualitat com ara la deixadesa que pateix l’Alt Empordà per part de les administracions públiques, i la situació de Figueres després de les eleccions municipals.
Per Coll, la Diputació de Girona és actualment l’única administració que té cura de la comarca, realitzant inversions que permeten tirar endavant equipaments necessaris a diferents municipis. Per part de la Generalitat, les úniques actuacions previstes són la nova comissaria dels Mossos d’Esquadra de la Jonquera “que hauria d’haver estat acabada fa dos anys” i l’escola de Vilamalla “que no és una prioritat” comarcal. Una altra situació que posa de manifest la deixadesa a la comarca és la dels accessos a l’autopista “que tot just s’estan asfaltant quan fa dos anys que es va alliberar”. Els exemples continuen a nivell local amb dues actuacions que han tingut lloc a Figueres. La primera, el desmuntatge dels bancs situats davant Torre Galatea i les lletres FIGUERES “en plena temporada turística”. La segona, les obres de rehabilitació del Museu del Joguet que deixaran la Fundació Privada en una situació delicada, ja que viu dels ingressos que genera entre juny i mitjans de setembre. “Les obres són necessàries, però no ara”, diu Coll, que considera que aquests exemples “demostren que falta un govern més ferm, que posi ordre, i una comarca que reclami més inversions davant les administracions i que pregunti perquè les coses no es fan quan toca”.
L’exdirector del Setmanari de l’Alt Empordà va continuar repassant la situació a diversos municipis després de les eleccions del 28 de maig: Cadaqués, que vol regular l’accés de les bicicletes en moments de màxima afluència, i prohibir la instal·lació de plaques solars al centre; Llançà, que veu com la Generalitat els cobra un cànon per oferir uns serveis a Can Marly que, realment, hauria de realitzar el propi govern català; l’Escala, exemple d’Ajuntament que compleix el que promet, com la reforma del front de mar; Castelló d’Empúries, on torna a posar-se sobre la taula la independència d’Empuriabrava; Vilafant, que “ha patit per part de la Generalitat el fet de tenir un govern socialista”; La Jonquera, on el partit promogut per Antonio Escudero té la clau de la governabilitat amb un sol regidor; Roses, amb un pacte que “és conseqüència d’un problema de comunicació de l’anterior govern”, i Figueres, amb una clara victòria de Jordi Masquet després que l’anterior equip de govern “no hagi escoltat què demanava la ciutadania”.
Sense deixar la capital de la comarca, Santi Coll explica que Figueres ha patit un problema greu amb la comunicació, ja que l’equip estava format “gairebé en la seva totalitat per càrrecs de confiança del PSC i d’ERC i, en cessar aquests, la ciutat s’ha quedat sense servei de comunicació, perquè no existia una estructura professional com si hi ha en altres àrees”. Un segon problema, que Coll qualifica com a “error històric”, és el fet que des de l’any 2000 es menysté el món de l’esport com a principal eina “integradora i associacionista”, i continuant en l’àmbit esportiu lamenta que Figueres està en un dels nivells més baixos de tot Girona quant a equipaments. Posa sobre la taula un tercer aspecte relacionat amb Figueres, i és que el passat mes de novembre es va anunciar des de Girona, de la mà de la Fundació Salut Empordà, la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Figueres, que s’impulsaria una unitat docent universitària d’Infermeria a la capital de l’Alt Empordà, i que podria ser una realitat el curs 2023-2024. “Tots hem badat per no donar-li la importància que realment té. Des de Figueres ha faltat anar-hi a fons, tant des del sector públic com des del privat”, diu Coll, que es pregunta si el procés continua en marxa o s’ha interromput.
El periodista va fer referència també a la Sala Edison i al nou POUM, reconeixent que el nou govern és “totalment favorable al projecte d’Antonio Escudero” però posant sobre la taula que el nou pla general només admet una superfície de 9.000 m2, mentre que el projecte en necessita més. “Caldrà una modificació urbanística, però serà complicat fer-la quan s’acaba d’aprovar el nou pla”, ha significat Santi Coll.
El periodista altempordanés que l’Empordà és una comarca envejada amb uns actius turístics molt potents com el Museu Dalí, que en els mesos d’abril i maig d’aquest any ha rebut una mitjana de 3.000 persones diàries, i el nou Museu del Bulli. “Caldria generar sinèrgies entre Salvador Dalí i Ferran Adrià”, comenta. Altres punts d’interès són el nou projecte Vi-Vent a Capmany (Centre d’Interpretació de la Vinya i el Vi), Peralada i l’aeròdrom Skydive d’Empuriabrava, per citar-ne alguns.
Avisa que la manera de ser, viure i entendre l’Empordà canviarà en un termini d’entre 4 i 8 anys per la nova societat que està creixent, amb joves que en quatre anys estaran empoderats “amb una mentalitat molt diferent, una nova societat formada per empordanesos de ple dret que començarà a gestionar empreses i administracions, i que avui en dia no estan representats enlloc”. Comenta Santi Coll que ens trobem davant el repte de mantenir “la idiosincràsia de l’Empordà”, i lamenta que cada municipi es prepara de forma individual per al futur i “no n’hi ha cap que ho faci pensant en la idea de l’Empordà”.