Fòrum Gastronòmic que té com a objectiu el reivindicar Figueres com a epicentre de la gastronomia de la demarcació i amb la cuina dolça i salada com a fil conductor
El Fòrum Gastronòmic Ciutat, que per primera vegada té lloc a Figueres, va obrir ahir al matí les seves portes i ho va fer amb l’acte d’inauguració i les primeres activitats. Aquest cap de setmana, el certamen ofereix demostracions culinàries, tasts de productes de proximitat, sessions gastronòmiques i concursos. Compta amb una vintena d’expositors i pretén acostar la gastronomia al públic en general, al mateix temps que es marca com a objectiu principal reivindicar la cuina empordanesa. Està obert entre les 10 del matí i les 8 del vespre, presenta un programa en el qual la cuina dolça i la cuina salada hi tenen una forta presència, i compta amb la participació de professionals que treballen a restaurants de renom del territori. El Fòrum Gastronòmic Ciutat s’ha inaugurat aquest matí amb els parlaments de Miquel Sàmper, conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, i Jordi Masquef, alcalde de Figueres i vicepresident de la Diputació de Girona. Entre d’altres autoritats, també hi han participat Agustí Badosa, president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà; Cristina Lagé, directora general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, i Manel Rodríguez, tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica i Comerç de l’Ajuntament de Figueres.
Jordi Masquef va afirmar que “estem molt contents que per primera vegada aquesta vessant del Fòrum Gastronòmic es pugui celebrar a Figueres i esperem que així sigui durant molts més anys. Aquest esdeveniment aproparà la gastronomia i els professionals al públic i ens permetrà reivindicar la cuina empordanesa. Sabem qui vivim en una ciutat i en un territori privilegiats, en el qual la gastronomia és un dels principals reclams turístics en l’àmbit internacional. És per això que un dels objectius d’acollir el Fòrum és el de reivindicar Figueres com a epicentre de la gastronomia de la demarcació. Disposem de restaurants i establiments que són un punt de referència d’aquest sector i que porten el nom de la ciutat i de la comarca arreu”.
Per la seva banda, Miquel Sàmper, va destacar que “aquest és un bon moment per reconèixer no només la feina dels xefs, sinó també per recordar la tasca que fan els pastissers, ramaders, ajudants de cuina i moltes altres persones. Tot el que es podrà tastar al Fòrum Gastronòmic Ciutat és el resultat de la feina de tota aquesta gent i sovint no es té en compte la importància del que fan”. També ha dit que “és un bon moment per reivindicar la gastronomia de l’Alt Empordà i de Catalunya. Ens ho hem de creure, perquè tenim molts bons peixos, vaques, bous i matèria primera i uns excel·lents professionals. La gastronomia catalana pot competir per ser una de les millors d’Europa i també de tot el món”. Per acabar el seu discurs, es va obrir a participar a la propera edició del Fòrum Gastronòmic Ciutat cuinant una paella “amb productes del territori” que oferirà al públic que visiti el certamen.
El Millor Brunyol de l’Empordà es fa a Maia Flequers, de Figueres
Una de les principals novetats del Fòrum Gastronòmic Ciutat ha estat la celebració de la primera edició d’un concurs que ha servit per triar el Millor Brunyol de l’Empordà i que va tenir lloc el passat divendres, 4 d’octubre, a l’Escola d’Hostaleria Institut Olivar Gran de Figueres. La participació estava oberta a pastissers, flequeres i cuiners de les comarques gironines amb punts de venda oberts al públic i no es van admetre candidatures de professionals que no complien amb aquests requisits. El concurs ha nascut amb la voluntat de repetir-se anualment i va reunir una quinzena d’inscrits. El guanyador ha estat Maia Flequers, deFigueres, després del veredicte emès pel jurat, que estava format per Lídia Casademont (dietista, nutricionista i gastro-comunicadora), Mia Font (president del Gremi de Flequers Artesans de les Comarques Gironines), Rosor Parés (cèlebre bunyolaire de Vilajuïga), Aurora Sánchez (Comerç Figueres Associació), Josep Maria Tornés (Pastisseria Tornés de Girona), Alberto Pizarro (professor de Fleca i Pastisseria a l’Escola d’Hostaleria Institut Olivar Gran de Figueres) i Ramon Ferrer (cap d’estudis del mateix centre). Tots ells van destacar la qualitat general dels participants.
El premi per al guanyador ha estat disposar d’una parada al Fòrum Ciutat. L’espai està equipat amb una fregidora perquè pugui comercialitzar el seu producte durant els dos dies que dura l’esdeveniment. També va rebre un guardó que acredita l’establiment com autor del Millor Brunyol de l’Emporda 2024, mentre que el Gremi de Flequers Artesans el va obsequiar amb 300 kg d’És Farina de Girona. Maia Flequers és un local emblemàtic de la ciutat, ubicat a la plaça de la Palmera i en funcionament des de finals de la dècada dels 80 del segle passat. Robert Figueras n’és el fundador i actual responsable.
Brunyols, flaones, arrossos i llagosta del Cap de Creus
El Fòrum pretén apropar la cuina i els professionals del sector al públic en general, al mateix temps que vol formar i educar al potencial client dels mercats, botigues i establiments de restauració, així com posar en valor la tasca dels agricultors i proveïdors d’aliments. Figueres acull un programa farcit d’activitats que ofereix demostracions culinàries de la mà de xefs reconeguts, que parlaran del producte local i cuinaran davant dels assistents. També s’hi oferiran tasts de productes de proximitat i hi haurà concursos. L’Escenari Gastronòmic, amb capacitat per a 200 persones, és l’epicentre de l’esdeveniment, al qual també s’hi suma un espai firal de 250 metres quadrats amb una vintena d’empreses expositores que permeten als assistents descobrir, comparar, degustar i adquirir productes variats com ara formatges, carn, croquetes, oli, derivats de l’anxova i fleca i pastisseria.
Dues de les potes principals del certamen són la cuina dolça i la cuina salada de l’Empordà, elements que estaran presents durant tot el cap de setmana a partir de les xerrades i degustacions per part de professionals que treballen a diversos restaurants de renom del territori. Lluís Fernández, del restaurant Els Pescadors de Llançà, va ser el protagonista ahir al migdia d’una xerrada que té com a plat estrella la Llagosta del Cap de Creus. El va seguir Manel Vehí, del Bar Boia de Cadaqués, que va ser l’encarregat de preparar un vermut amb còctels d’autor i degustació de diversos productes del segell Girona Excel·lent. A la tarda, Jaume Subirós, xef i propietari d’El Motel Empordà de Figueres, va presentar els taps de Cadaqués, mentre que Ramon Duran, de l’Hotel Duran Restaurant, va parlar de la crep Suzette i les seves particularitats. A partir de les 18 hores, Toni Romero, del restaurant Rom de Roses, va enumerar les particularitats de la cuina de la figa en representació del col·lectiu Cuina del Vent (format per professionals empordanesos del món de la gastronomia). Per finalitzar la jornada, Salvador Garcia-Arbós (director de continguts del Fòrum Gastronòmic) va liderar, conjuntament amb Lídia Casademont, una sessió sobre brunyols, “dolces” i licors i vins de l’Empordà amb tast inclòs.
I avui diumenge, a partir de les 11 del matí, arriba el torn de les flaones, unes postres amb més de 200 anys d’antiguitat que també es podran tastar. En parlarà Jordi Fàbrega, de la pastisseria figuerenca Can Fàbrega. A partir del migdia serà Julen Rodríguez, cap de cuina del Restaurant Miramar, de Llançà i guardonat amb dues estrelles Michelin, qui oferirà les particularitats dels arrossos i de la cuina del territori. Agnès Julià i Eduard Quer, del Lleva’t forn artesà (Avinyonet de Puigventós) i Pastisseria Quer (Port de la Selva) respectivament, conduiran una xerrada amb el pa com a protagonista (13h), mentre que els formatges gironins aniran a càrrec de Toni Gerez, cap de sala i sommelier del Restaurant Castell de Peralada amb una sessió amb tast inclòs a les 5 de la tarda. El restaurant Empòrium, de Castelló d’Empúries i guardonat amb una Estrella Michelin i una Estrella Verda Michelin, farà just després una demostració de la seva carta de temporada i de la cuina local de mar i muntanya que la caracteritza a càrrec de Salvador, Joan i Màrius Jordà. Completa el programa el dinar Dalinià que de manera conjunta organitzen l’Escola d’Hostaleria de Figueres i l’Associació d’Amics dels Museus Dalí. Serà a les dues de la tarda.
Un format que neix del Fòrum Gastronòmic Girona, un referent del sector
El Fòrum Gastronòmic Ciutat es un esdeveniment enfocat al públic en general i situat en un punt cèntric del municipi que l’acull que es va posar en marxa l’any passat a la plaça de Catalunya de Girona i que repeteix format aquest 2024 a la Rambla de Figueres. Pretén esdevenir un centre culinari a partir del qual els cuiners, sommeliers, enòlegs, productors i empreses alimentàries puguin exposar les últimes novetats del sector a la població i als aficionats a la gastronomia. Té com a objectius formar el consumidor final en aspectes com la nutrició, la sostenibilitat i el producte de proximitat; així com fomentar el consum sostenible, difondre les noves tendències i reivindicar la feina dels pagesos, pescadors i altres productors. Neix a partir del Fòrum Gastronòmic Girona, un dels esdeveniments amb més ressò del circuit de la gastronomia, en aquest cas dirigit al públic professional. Suma deu edicions i reuneix milers de visitants, recollint les últimes tendències del mercat i adaptant-se any rere any per donar resposta a les necessitats i interessos del sector.
Aquest any va tenir lloc entre els dies 11 i 13 de març al Palau de Fires i a la zona de la Devesa, amb els sabors del mar i de la muntanya com a eix vertebrador. Va posar el focus en els productes de proximitat i els professionals del territori a partir d’un programa farcit de ponències, debats i simposis. Quatre van ser els pilars fonamentals: els aliments de 5ª gamma (aquells que es presenten envasats i estan a punt per ser consumits després d’un procés de regeneració), l’adaptació de la cuina a l’actual context de canvi climàtic, el pa i el senglar. Va comptar amb la presència, entre d’altres, dels germans Joan, Josep i Jordi Roca (El Celler de Can Roca), Fina Puigdevall i Carlota i Martina Puigvert (Les Cols), Paco Pérez (Miramar), Anna Bellsolà (Baluard), Eduard Xatruch (Disfrutar) i Ferran Adrià (elBullifoundation). Una novetat va ser la creació de l’Espai Vi per donar valor al sector vinícola català. La resposta del públic va ser positiva i els prop de 150 ponents i els 174 expositors que van confluir al Fòrum van estar visitats per més de 12.000 persones.