Els promotors de la iniciativa consideren que l’exalcalde de Figueres i enòleg empordanès reuneix nombrosos mèrits que el fan mereixedor d’aquest reconeixement permanent arran de la seva vinculació al territori i la seva contribució a la vida política, social i cultural de la ciutat
L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i cinc rellevants entitats empordaneses -el Consell Regulador de la DO Empordà, l’Institut d’Estudis Empordanesos, Atenea, la Venerable Confraria de la Bóta de Sant Ferriol i la Jove Confraria de caves i vins de L’Empordà- han presentat a l’Ajuntament de Figueres una petició conjunta perquè la nova biblioteca de Figueres que s’ha de construir al Parc de les Aigües dugui el nom de l’exalcalde de la ciutat i enòleg empordanès Eduard Puig Vayreda, mort el 2018.
Coincidint amb el dia internacional de les biblioteques (24 d’octubre), les entitats que promouen la iniciativa van presentar la setmana passada una instància amb la petició a la Comissió del Nomenclàtor de l’Ajuntament de Figueres. Els promotors consideren que Eduard Puig Vayreda reuneix nombrosos mèrits que el fan mereixedor d’aquest reconeixement permanent arran de la seva vinculació al territori i la seva implicació i contribució a la vida política, social i cultural de la ciutat.
Les entitats també asseguren que la iniciativa “seria la millor manera de perpetuar la seva memòria en un entorn literari i d’estudi, en el que Puig Vayreda tant va excel·lir”. Cal dir que recentment l’Ajuntament de Figueres ha rebut el seu fons bibliogràfic especialitzat en el món del vi format per més de 2.000 volums i dipositat a la biblioteca Fages de Climent, que també podria formar part de la nova biblioteca comarcal, en el marc d’un espai viu del vi i l’Empordà.
Eduard Puig Vayreda
Al llarg de la seva vida, Puig Vayreda va destacar pel seu compromís cívic i cultural. Va ser alcalde de la ciutat de Figueres (1981-1983) i va presidir Joventuts Musicals de Figueres i l’Institut d’Estudi Empordanesos, a més de ser membre de nombroses entitats. Agrònom i enòleg, fou molt actiu en el camp de la divulgació enològica i es pot considerar un dels principals erudits que ha tingut Catalunya en aquest camp. Va ser director de l’INCAVI, fundador i president de la Venerable Confraria de la Bóta de Sant Ferriol, professor de la UdG i coodirector de la Càtedra de Viticultura i Enologia Narcís Fages de Romà. També va ser col·laborador de premsa, escriptor i conferenciant.