No podem negar que som d’una terra que a més a més de la nostra riquesa en paisatge, tot i els incendis dels últims dies, som rics en varietat, en qualitat i en quantitat d’aliments.
Recordareu que fa pocs dies, ens anunciaven la bona noticia de la recuperació d’una varietat de tomàquet autòcton típic de l’Empordà com és la tomata de la pera plena. Però no em negareu que a vegades, no us heu parat a pensar com és que trobem tomàquets madurs durant tot l’any, o com és possible que trobem qualsevol fruita o verdura al mes de desembre. Amb la industrialització, l’exportació i les noves tecnologies, ha arribat un moment en què en qualsevol època de l’any podem trobar qualsevol aliment en el seu relatiu “estat òptim”. Estem “sobre explotant” el nostre ecosistema, i una de les solucions que tenim per a evitar que aquest ecosistema esgoti les seves existències i possibilitats, és promocionar el Slow food o cuina de Km0. Què és això que dia a dia sentim més sovint als mitjans de comunicació?
El slow food es una filosofia que neix a finals dels anys 80 i que actualment s’està popularitzant en contraposició del ritme de vida que portem actualment (el “fast life”). Es tracta de promocionar el producte de proximitat i de temporada. D’aquesta manera, promocionem i potenciem l’economia de la nostra zona, i consumim aliments que corresponen a cada època de l’any. Així dons, al igual que els nostres besavis feien amb els seus horts i conreus, menjarem sempre aliments rics en vitamines y minerals, que han madurat de forma natural i no en cambres frigorífiques de maduració, i que tenen tots els pigments i nutrients en el seu estat òptim.
Però, i nosaltres, com podem aplicar el slow food a la nostra vida diària? Perquè no comencem anant a la fruiteria o a la carnisseria del poble, comprant productes de la terra i de la zona i demanant consell als experts botiguers?
A vegades és veritat que ens resulta molt més pràctic anar a grans superfícies i comprar tot el que necessitem en un mateix lloc, però… heu fet mai la comparació entre uns sabors i d’altres? Feu la prova, agafeu un tomàquet de la pera a la fruiteria del vostre barri, i compreu-ne una altre al vostre supermercat. En primer lloc, probablement, aquest producte serà molt més difícil de trobar en una gran superfície. En segon lloc, probablement serà molt més car que si ho compreu a la botiga del barri. I en tercer i últim lloc, el gust i el sabor no tindrà res a veure!
Feu la prova, intenteu fer la comparació entre un préssec groc de supermercat i un altre comprat a la fruiteria. Ja m’ho sabreu dir! A la major part dels restaurants del nostre poble, ja hi ha la cultura de la cuina de Km0, el peix de Roses, la vedella de Girona,… intentem transportar aquest concepte a la cuina del dia a dia, a la cuina de casa i aprenem a trobar aquells sabors que s’han perdut.
Natàlia Lluch Inglés — Nutricionista
Per proposar dubtes, preguntes o temes que us agradaria saber: nutricio@viladeroses.cat