Sortida científica al Cap de Creus amb catamarà

Una sortida en catamarà que es portarà a terme dins les jornades de divulgació científica ‘Science Needs You!’

Science Needs You!El proper diumenge 21 d’octubre, el Port de Roses serà el punt de sortida d’una excursió científica amb catamarà per conèixer la fauna i el paisatge del Cap de Creus. L’activitat s’inclou en la programació de les jornades de divulgació científica ‘Science Needs You!’ que se celebren el cap de setmana a Figueres, i que tenen per objectiu apropar la ciència que es fa al páis al gran públic .

La sortida en catamarà proposa la descoberta del Cap de Creus, del seu paisatge i de la seva fauna de la mà de dos experts en zoologia i geologia respectivament: Jordi Sargatal i Dominic Font. Amb ells tindrà lloc l’excursió del proper diumenge, embarcats en un catamarà amb capacitat per a 100 persones, que resseguirà la costa per entendre l’origen de la plana empordanesa i els seus trets geomorfològics, passant pel far de Roses, cap Norfeu i Cadaqués, punta de la Figuera i Cala Nans, arribant a Cap de Creus.

A la tornada, a mar obert, s’observaran els ocells marins, les seves tipologies, les seves característiques, el seu hàbitat i, si hi ha sort, s’esperen albirar també mamífers marins.

‘Science Needs You!’ combinarà al llarg del cap de setmana amenes i participatives xerrades a càrrec de científics catalans de primera línia que actualment treballen a indrets com el Pol Nord, amb altres activitats com concerts, exposicions i activitats a l’aire lliure. Diumenge serà el dia de posar en pràctica els coneixements adquirits el dia anterior amb la sortida científica al Cap de Creus amb catamarà.

Les jornades les promou l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC), que té per objectiu principal presentar la Ciència com la gran aventura i repte dels éssers humans, i també com el principal motor de desenvolupament tecnològic, benestar i coneixement.

Podeu consultar tota la programació i informació de reservesc clicant AQUÍ.

Dominic Font i Coveney

Nascut a Roses l’any 1967, és Doctor en Ciències Geològiques per la Universitat de  Barcelona   (1999).    Des  de  l’any  2000  funda  i  treballa  dins  GEONIVAL  S.L.,  empresa  especialitzada en Geologia, Geotècnia, Nivologia i allaus, i riscos naturals. Durant els darrers 18 anys com a màxim responsable de GEONIVAL realitza més d’un miler de treballs professionals dins  els  àmbits  de:  Geotècnia  per  a  l’edificació  i  infraestructures;  gestió  de  residus  sòlids; estabilitat  de  talussos  i  vessants  naturals;  assessor  en  la  gestió  del  risc  d’allaus  de  neu;  etc.
També ha participat en projectes de recerca, destacant-ne la participació a la campanya Antàrtica  espanyola  2001-02.  Els  darrers  5  anys  treballa  com  a  màxim  responsable  de  geologia, geotècnia i hidràulica en el projecte de la xarxa de telefèrics més gran del mon, a La Paz, Bolívia.

Jordi Sargatal i Vicens

Nascut a Figueres l’any 1957 és zoòleg. El 1982 va iniciar i dirigir el Servei de Control  de  Mosquits  de  la  Badia  de  Roses  i  Baix  Ter,  fins  el  1984.  Va  ser  director  del  Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà durant 14 anys (des d’abril de 1984). Des de l’any 1998 fins el 2009 va ser Director de la Fundació Territori i Paisatge. Actualment és Director General del Grup Mascort, dedicat al turisme sostenible i a la gestió del Patrimoni Natural i Cultural. Ha publicat nombrosos articles i llibres, entre els quals destaca el “Handbook of the Birds of the World” com a coeditor, obra de 17 volums que tracta les 10.000 espècies d’ocells del món. Ha estat president de la Institució Catalana d’Història Natural i de la IAEDEN. Actualment presideix l’associació  d’Amics  del  Parc  Natural  Aiguamolls  de  l’Empordà  i  és  membre  de  la  Junta  de SEO/Birdlife. Membre del Club de Roma i del Consell del Premi Margalef. Al 2015 el conseller de Territori i Sostenibilitat el va nomenar membre del Consell d’Experts per dissenyar la nova Agència del Medi Ambient i del Territori.