Tècnica de realitat virtual immersiva al Bernat Jaume de Figueres

Realitat virtual immersiva al Bernat Jaume de Figueres
Josep Maria Coderch, usuari del Bernat Jaume que va provar les ulleres de realitat virtual, amb Mariella Pisciotta i professionals de la Fundació Salut Empordà

Amb aquesta tècnica de realitat virtual, el pacient pot veure imatges personalitzades gravades per la seva família

L’Hospital d’Atenció Intermèdia (HAI) Bernat Jaume de la Fundació Salut Empordà (FSE) ha posat en pràctica una tècnica de realitat virtual immersiva a través de la qual la persona usuària pot traslladar-se a moments i espais de la seva vida. El projecte, en el qual col·labora la FSE, ha estat desenvolupat per l’empresa Reality Telling i finançat pels Ajuts a projectes d’innovació oberta i disruptiva d’ACCIÓ. L’objectiu és avaluar si aquest tipus d’intervenció representa una millora en l’estat de salut i en el procés de recuperació de la persona usuària.

El projecte es denomina Reality  Connect i permet que les famílies de les persones usuàries del Bernat Jaume enregistrin vídeos amb missatges i entorns personalitzats. “A les famílies, se’ls ha entregat un kit de gravació que ha resultat molt senzill de fer servir. Han gravat fragments de vídeo que posteriorment  Reality Telling ha unit i editat abans de projectar-los als pacients”, comenta el tècnic d’Innovació de la FSE, Víctor Torres. Es graven, per exemple, situacions significatives i familiars, com pot ser una passejada per l’hort o pel camí de ronda, en què apareixen parents i amics. Aquest contingut personalitzat és el que visualitza la persona usuària quan es posa les ulleres, amb l’acompanyament d’una persona professional de la salut, que fa un seguiment simultani de les imatges a través d’una tauleta.

“Per mitjà de Reality Connect, les famílies poden crear una experiència immersiva única per al seu ésser estimat que es troba en un hospital. La idea va néixer a través d’una experiència de voluntariat que vam fer amb pacients en estat crític, durant la pandèmia de Covid-19, i gràcies a aquesta tecnologia, ara mateix, aquest servei està disponible per a moltes més famílies i persones usuàries”, ha dit Mariella Pisciotta, CEO de Reality Telling.

“Per a les proves, hem escollit pacients de llarga estada ingressats a l’Hospital d’Atenció Intermèdia Bernat Jaume. Mesurem la seva qualitat de vida a l’inici i al final del període i mirem si tenen algun canvi en els fàrmacs que se’ls administra. Hem pogut comprovar que les experiències immersives han suposat un important benefici emocional per a aquestes persones”, han explicat Marta Guerrero i Sònia Cabezón, terapeuta ocupacional i fisioterapeuta del Bernat Jaume, respectivament.

Per a valorar l’impacte d’aquesta iniciativa sobre l’estat de salut del pacient, es recullen dades clíniques com: temps d’estada, fàrmacs consumits, escala de mesura de qualitat de vida i escala cognitiva. I també es realitza un enquesta de satisfacció al final del procés. “Des d’Innovació promovem iniciatives innovadores d’aquest tipus, en què la col·laboració pública-privada permet treballar en la creació de nous productes que ajudin a millorar la qualitat de vida i els tractaments dels nostres pacients”, remarca Víctor Torres.