Torna el darrer contingent d’ajuda a València dels Bombers de la Generalitat

Bombers de la Generalitat a València
El vuitè contingent, format per personal amb un alt grau de coneixement tècnic sobre construcció, ha treballat en la seguretat i l’estabilitat d’edificis i infraestructures inestables

Des de l’1 de novembre, més de 500 efectius del Cos de Bombers, dividits en vuit contingents, han treballat en diverses localitats valencianes

Ahir a la tarda va tornar cap a terres catalanes el contingent de Bombers de la Generalitat que va desplaçar-se a València el divendres per treballar en la seguretat i l’estabilitat d’edificis i altres infraestructures inestables. Aquest darrer contingent, el vuitè que s’ha enviat en ajuda a València, l’han conformat set efectius amb un alt grau de coneixement tècnic sobre construcció, membres del GREC (Grup d’Estructures Col·lapsades) experts en apuntalaments.

Les tasques d’aquests darrers tres dies s’han centrat, principalment, en apuntalar els edificis i infraestructures que els tècnics inspectors de l’IVE (Institut Valencià d’Edificació) havien indicat prèviament per evitar col·lapses i garantir la seguretat de la població. Les tasques d’aquest darrer contingent s’han centrat a les localitats de Paiporta, Picanya i Massanassa.

Amb el retorn d’aquest darrer contingent, els Bombers finalitzen el desplegament d’ajuda a València que han conformat més de 500 bombers i bomberes del Cos des del passat 1 de novembre, quan va enviar-se el primer contingent, i que s’ha anat rellevant cada tres dies segons les necessitats que expressaven des del Consorci Provincial de Bombers de València.

Les tasques desenvolupades pels vuit contingents han estat molt diverses i s’han anat adaptant a les necessitats de l’emergència i de la població en cada moment. Amb l’objectiu principal de retornar a la normalitat les localitats i sectors que indicaven des del centre de comandament avançat (PMA) del Consorci Provincial de Bombers de València, el llistat de tasques ha estat molt divers.

Els primers dies, principalment treballaven donant suport a l’excarceració de vehicles, recerca de persones i esgotaments d’aigua. Posteriorment, les tasques es van centrar en la permeabilització de la via pública, assumir la gestió de Centres de Recepció de Mitjans (CRM) en diversos sectors per coordinar la maquinària civil, recursos diversos i el voluntariat, i continuar amb l’esgotament d’aigua i retirada de vehicles de l’interior d’aparcaments. Els dies següents, les tasques també van consistir en l’ajuda a la població que resideix en plantes baixes a treure mobiliari i pertinences a l’espai públic, i amb la unitat de drons s’anava monitorant l’afectació de la DANA en diversos sectors.

Un cop la permeabilitat de la via pública estava parcialment o completament assegurada en els sectors assignats, les tasques es van centrar en la desobstrucció i neteja de la xarxa de clavegueram, així com la revisió i neteja d’aparcaments i plantes baixes. Finalment, els objectius dels darrers contingents es van centrar a garantir la funcionalitat de la xarxa de clavegueram, així com la circulació per les vies dels sectors assignats, i aquest darrer contingent s’ha centrat en la seguretat i l’estabilitat d’edificis, per evitar esfondraments.

Des de l’arribada del primer contingent, els Bombers de la Generalitat han treballat en set localitats del País Valencià, que són Alzira, Algemesí, Catarroja, Pedralba, Paiporta, Picanya i Massanassa.

En total, els vuit contingents han estat conformats per més de 500 bombers i bomberes del Cos de totes les Regions d’Emergències, que han treballat amb vuit Bombes Rurals Pesants (BRP) que es van desplaçar amb el primer contingent fins a València, comandaments superiors i intermedis, dotacions del GRAF (Grup d’Actuacions Forestals) i EPAF (Equips de Prevenció Activa Forestal), efectius del GREC (Grup d’Estructures Col·lapsades), la UCM (Unitat de Comandament Mitjana) amb TEOC (Tècnics Especialistes Operadors de Control), la Unitat de Càrrega, membres del GROS (Grup Operatiu de Suport), que han assegurat la logística necessària per garantir l’estada de l’expedició, efectius del GRAE (Grup d’Actuacions Especials), que han treballat conjuntament amb infermers i metges del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques), binomis del GRCR (Grup Caní de Recerca), personal del GEM (Grup d’Emergències Mèdiques) i la unitat de Drons.

A més, el primer contingent va acompanyar fins a València a deu professionals forenses del Departament de Justícia per ajudar en les tasques de reconeixement de les víctimes, i el quart contingent va comptar amb una Bomba Rural Pesant amb sis efectius dels Pompièrs d’Aran.