Es tracta d’una ampliació del telèfon Infància Respon, que incorpora un xat en línia i el servei de missatgeria de WhatsApp per promoure l’ús del servei entre nens, nenes i adolescents
La consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, va presentar ahir Tot OK?, un nou servei impulsat pel Govern on la ciutadania pot comunicar sospites o situacions de violència contra nens, nenes i adolescents. Es tracta d’una ampliació del telèfon Infància Respon (116 111) que incorpora com a vies de contacte un xat en línia i el servei de missatgeria WhatsApp, en fase de proves. L’objectiu del portal és prevenir les violències contra la infància i l’adolescència per protegir les víctimes i alhora oferir recursos i informació sobre aquesta problemàtica.
“Cal que les administracions adaptem el serveis a la ciutadania. Els infants i joves estan més avesats a utilitzar el WhatsApp o els xats que no pas les trucades telefòniques. De fet, no arriben al 7% les trucades de menors d’edat rebudes al telèfon 116 111”, va explicar la consellera. “Comunicar una situació d’aquestes característiques és molt dur, especialment per les víctimes, és la nostra obligació posar a l’abast d’aquests nens i nenes els mitjans necessaris perquè puguin trencar el silenci”, va remarcar.
El web s’estructura en 5 espais, segons l’edat i perfil de l’usuari: “nens i nenes”, “adolescents”, “joves”, “professionals de l’àmbit de la infància” i “ciutadania”, amb llenguatge adaptat a les edats i els coneixements. A més de les vies de contacte, totok.cat inclou una secció de recursos així com articles vinculats a aquesta temàtica.
Aquesta nova eina persegueix els objectius següents:
- Fer aflorar situacions de risc, especialment entre infants i adolescents.
- Adaptar els canals de comunicació als que utilitzen habitualment adolescents i joves.
- Guiar els infants, adolescents i joves que estan patint violència en la comprensió de la seva situació.
- Orientar professionals i ciutadania sobre com detectar i denunciar les situacions de risc.
- Ser un espai per a les consultes anònimes, amb l’opció de deixar les dades de les persones afectades.
A banda de l’espai web www.totok.cat, el projecte ha suposat també el desenvolupament d’una eina tecnològica per a l’equip professional que atén les trucades i xats. La nova plataforma facilita l’atenció dels casos, permet atendre en les diverses modalitats de contacte i permetrà fer exportacions de dades que facilitin l’avaluació del servei.
Atenció a les violències contra la infància 24/7
Igual que el telèfon Infància Respon, Tot OK? és un servei públic, confidencial i gratuït que opera les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, accessible per a professionals, ciutadans i especialment les víctimes que cerquen ajuda o orientació en l’àmbit de les violències contra la infància i l’adolescència.
Darrere Tot OK? hi ha l’equip que atén les trucades d’Infància Respon. Aquesta unitat està integrada per perfils professionals que inclouen psicòlogues, educadores socials, treballadores socials i pedagogues, que s’encarreguen d’oferir orientació, prevenció i detecció en situacions de risc o desemparament. Davant d’una situació de violència contra nens, nenes o adolescents, la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) endega l’activació dels protocols que corresponguin i mobilitza l’equip a qui pertoqui actuar, segons la tipologia del cas.
Dades Infància Respon 116 111
El telèfon Infància Respon va començar a funcionar el 1997 i ha esdevingut una eina clau en al detecció, prevenció, protecció i benestar dels infants i adolescents.
Durant el 2024 el telèfon va rebre 11.028 trucades i l’any anterior en van ser 9.264. El 2023, més de la meitat dels contactes els van fer professionals (53%), la resta van ser de ciutadans i ciutadanes. Només el 6,7% del total van ser trucades d’infants o adolescents.
Les problemàtiques que s’aborden al servei inclouen el maltractament físic i psicològic, la negligència, l’abús sexual, l’assetjament escolar o el ciberassetjament, entre altres. A més, el servei també està disponible per a casos on els menors d’edat ja tenen seguiment de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència.
Circuit d’atenció
Davant una trucada, les professionals del servei recullen les dades bàsiques del cas. Si fan referència a un infant o adolescent amb expedient obert a la DGAIA, el servei fa el traspàs a l’Equip Funcional d’Infància corresponent.
Pel que fa a casos nous, les professionals d’Infància Respon s’encarreguen de fer l’exploració i la recollida de dades, així com la valoració dels indicadors de risc i desemparament. Segons aquesta diagnosi, orienten l’usuari o deriven el cas a altres serveis per garantir una resposta adequada i coordinada. En els casos d’assetjament escolar, per exemple, s’adreça el cas a la Unitat de Suport amb l’Alumnat en Situació de Violència (USAV); quan es tracta d’una situació de risc greu o moderat i en funció dels indicadors detectats, s’orienta a serveis socials, cossos policials, serveis de salut, escola…
Pels casos de risc greu o que requereixen una atenció immediata que garanteixi la protecció de la víctima, Infància Respon trasllada el cas a la Unitat de Detecció i Prevenció del Maltractament Infantil (UDEPMI). Aquest equip activa els recursos que assegurin una protecció urgent i es coordina amb les unitats d’altres departaments implicades en la detecció i la intervenció en matèria de maltractaments infantils (xarxa de centres sanitaris, Mossos d’Esquadra, centres educatius i serveis socials d’atenció primària), així com de l’àmbit judicial i de la Fiscalia. Conjuntament amb aquests agents amplien i avaluen la informació rebuda per derivar o activar el servei adequat i per adoptar mesures de protecció quan són necessàries per la seguretat de la víctima.
En el cas que es valori fer un desemparament preventiu per protegir l’infant, s’activa el circuit per ingressar-lo en un centre d’acolliment, en coordinació amb el centre i el servei de trasllats de la DGAIA.
Infància Respon va derivar a la UDEPMI un 41,3% dels casos nous atesos el 2023.
Vídeo de Tot OK?: