“Tragedium” guanya el premi Iris d’Or al millor curt del VII Festival de Curts Fantàstics i Terror de Roses

VII Festival de Curts Fantàstics i de Terror de Roses
Tots els premiats del VII Festival de Curts Fantàstics i Terror de Roses

El públic del BaiDeFest premia el curt “Tina”, del rosinc Alex Nardy i l’organització atorga dues mencions a Cop d’Ull a dues entitats de Roses, Almanegra Audiovisual i el diari digital ViladeRoses

L’home llop (Pako_Merrte) no va voler perdre’s el BaiDeFest

Quatre dies fantàstics (i de terror) ha viscut el Teatre Municipal de Roses des del passat dijous, 14 de novembre, fins ahir diumenge amb la celebració del BaiDeFest, el Festival de Curts Fantàstics i Terror de Roses.

Un certamen cinematogràfic que enguany ha arribat al seus 7 anys d’història, és a dir, un infant pel que fa a aquests tipus d’esdeveniments on el cinema és l’autèntic protagonista, però que creix amb una bona salut si fem cas de la seva curta trajectòria, on el vestíbul del Teatre Municipal ja es queda petit per a la celebració de totes les activitats que se celebran a part de la pura projecció de curtmetratges del gènere fantàstic i de terror.
“Estem molt contents de la celebració del BaiDeFest durant aquests quatre dies. Tot ha anat fenomenal, excepte una petita errada en el so durant la projecció del divendres, que vam poder solucionar al pocs minuts, tot ha sortit  a la perfecció”, va afirmar el director del Festival de Curts Fantàstics i Terror de Roses, José Luís Santos, Tito Gore en el món el cinema fantàstic.

I un deute sense resoldre i tres sicaris que s’encarregaran de l’assumpte, tot i que res sortirà com estava previst, és l’argument de “Tragedium” el curt que, dirigit per Gaston Haag, va guanyar el premi Iris d’Or al millor curt d’aquesta setena edició del BaiDeFest. I a banda de la resta de premis (que podeu veure a sota), cal destacar el que va atorgar el públic al curt “Tina”, ja que va ser rodat amb gent de Roses pel director Alex Nardy, pseudònim del rosinc Claudio Banchelli i les dues mencions Cop d’Ull que va donar l’organització, el primer a Almanegra Audiovisual “per tots aquests anys que han estat darrera nostre ajudant-nos en els espots i fent de membres del jurat”, i el segon a un servidor “perquè des del seus inicis, gràcies a ell, aquest festival es continua celebrant avui dia. Va creure en aquest festival des del primer dia i sempre ens ha animat per no defallir i continuar, a part que ens ajuda fent difusió”, va assenyalar Tito Gore.

El BaiDeFest també va lliurar una Premi Honorífic al Festival Cotxeres de Sants “perquè dona salsa i molta festa al món del cinema al llarg dels seus 37 anys d’història. Tothom que entra a veure una de les seves projeccions s’ho de passar d’allò més bé expressant en veu alta i dirigint-se a la pantalla el que pensa sobre el que està veient”, va assenyalar José Luís Santos.

Una altra manera de veure i gaudir del cinema que el BaiDeFest ha importat a Roses dedicant el diumenge a aquest tipus de format, el qual tindrà continuïtat en futures edicions, “perquè hi ha que conscienciar a la gent que el cinema és per passar-s’ho bé tot i que sigui una pel·lícula de terror, i en aquest format, en el que pots dir el que vulguis, es genial poder expressar el que sents per fer-te passar por, en el cas que sigui un film de terror”, va dir Tito Gore.

Per poder concursar en aquesta setena edició del BaideFest es van presentar 724 curtmetratges provinents de més de 51 països d’arreu del món, dels quals es van seleccionar 75 per projectar durant el quatre dies. Uns treballs audiovisuals “que cada cop són de més qualitat, el que fa que la selecció sigui molt difícil i que molts curtmetratges, mereixedors de projectar-se en el festival, quedin fora”, va confessar Santos el director

Un BaideFest en el que no tot ha estat cinema, ja que al vestíbul del Teatre de Roses, a més de les parades on s’oferien tot tipus de material de marxandatge, això com obres originals en el marc del cinema de terror i fantàstic, s’ha desenvolupat diferents activitats, com per exemple, el concurs celebrat el dijous d’obertura i en el qui va encertar més preguntes es van un joc de DVD’s cortesia de la botiga 79 i una samarreta del BaiDeFest i es sortejaran unes làmines del dibuixant Sebastian Becker.
Divendres, Mireia Blasco va conduir el Conconcert, un concurs per endevinar les Bandes Sonores de pel·lícules.

Dos personatges tendres i carinyosos que es van passejar pel BaiDeFest

I el dissabte, acompanyats per l’home llop, Freddie Krueger, Chewbacca, el pallasso del mal, entre d’altres personatges tendres i carinyosos, va ser el dia de les presentacions, primer la del còmic “Bad Swing” de Carles Roman, i del còmic-joc “Mooovie”, de Fifu, per seguidament dur a terme la presentació dels llibres “Insània” de Callahan Ruiz, “Aún no sé quién soy”, d’Antònia Tubau i “Figueres de por Vol 2”, de diferents autors.

I ja a la nit del mateix dissabte, abans de la pel·lícula “Sakura tournament”, es va fer un sorteig de làmines de Sebastian Becker, de DVD’s, gentilesa de la botiga 79, i DVD’s les seves pel·lícules del director Vick Campbell, que va sortejar ell mateix.

Francesc Sirvent preparant un Dry Martini

L’últim dia, diumenge, Francesc Sirvent, autor del llibre “Bond 007: Seduce y dispara” impartirà una xerrada i el club d’amics James Bond va presentar l’exposició virtual “Descubriendo a Bond: 007 a través del objeto”, tot un recorregut per la figura de l’agent secret  des de els seus inicis  en les novel·les de Ian Fleming, pel seu pas per televisió i, finalment, el seu salt al cinema com “Agente 007 contra el doctor No” (1962) i un recorregut per les seves pel·lícules fins arribar a l’última, fins al moment, “Sin tiempo para morir” (2021). La mostra està compossada per, aproximadament, 100 objectes de la col·lecció particular de Francesc Sivent, que presenta cronològicament cada peça dintre del seu context fílmic.
I el mateix Sirvent va elaborar pels assistents un còctel realment fort composat per vermut negre i ginebra, acompanyat de dues olives i dos glaçons de gel per intentar treure-li la fortor al Dry Martini sense aconseguir-ho.

Novetats pel VIII Festival de Curts Fantàstics i Terror de Roses

Els organitzadors del BaiDeFest, José Luís Santos i Ester Córdoba, ja estan pensant en la vuitena edició del Festival de Curts Fantàstics i Terror de Roses, en el que hi hauran novetats. La primera “és que segurament podrem comptar amb la presència d’un director de cinema conegut”, però també, “que volem fer un mercat de cinema fantàstic  i de terror a l’espai de la Sala dels Miralls del Teatre”, va desvetllar Santos.

I si aquesta setè BaiDeFest “ha estat una edició gamberra, l’any vinent, per celebrar els  40 anys de la pel·lícula “Regreso al futuro”, volem dedicar la vuitena edició del Festival de Curts Fantàstics i Terror de Roses als anys 80”, va avançar el director Tito Gore.

Cal destacar que l’Ajuntament de Roses cedeix el Teatre Municipal per poder celebrar-se aquest festival de cinema, però en els quatre dies que va durar la seva celebració, només l’alcalde de Roses, Josep Maria Martínez, la regidora de Joventut, Govern Obert i Gent Gran,  Ester Navas, i el regidor d’Esports, Miguel van fer acte de presència pel festival, la qual cosa “és de molt agrair”, va manifestar José Luís Santos, Com d’agrair és la implicació de Disretol en el disseny i creació dels premis, de la productora de cinema, Fufa Entertainment, de l’hotel Montmar, establiment d’allotjament oficial del festival hotel Montmar de 911 Taller, que ens ha cedit un vehicle nou i logotipat per anar a buscar a actors i directors al TGV i a totes els nostres col·laboradors i patrocinadors, ja que, sense tots ells, aquest festival no seria possible”, va voler remarcar un dels impulsors del festival, Sergio Cayuela.  

Guanyadors de la VII edició del BaiDeFest Roses 2024

  • Iris d’Or al millor curt del festival “Tragedium“, de Gaston Haag (País Basc)
  • Iris Vermell al millor curt de Terror “Ahora vuelvo”, de Paulino Huertas i Gabe Ibáñez (Madrid)
  • Iris Verd al millor curt fantàstic “La última palabra”, d’Alejandro Moreno (Barcelona)
  • Premio Almanegra al millor curt *freak “Simón”, de L.S. David (Madrid)
  • Premio Eyemation al millor curt d’animació “La valla”, de Sam Orti (València)
  • Iris Negre al curt més Gore “Freqüència Z”, de Charli Sangar (Barcelona)
  • Premi Big Little Eye “Arma Fractal”, de David Pellicer i Daniel Navarro
  • Premio del Públic “Tina”, d’Alex Nardy, pseudònim del rosinc Claudio Banchelli (Roses)
  • Menció Honorífica a “Putto”, de Carlos Calika (Portugal)
  • Menció Honorífica a “Ens ataquen”, d’Albert  Nualart (Barcelona)
  • Menció Honorífica a “L’ombra de la badia”, de Daniel Llusa Ribas (Tortosa)
  • Menció Honorífica a “Apotemnofilia”, de Jano Pita (Galícia)
  • Menció Honorífica a “Primavera rosada”, d’Aniez Atlas (Barcelona)
  • Cop d’Ull a Almanegra Audiovisual (Roses)
  • Cop d’Ull a Arturo López, de ViladeRoses (Roses)
  • Premi Honorífic al Festival Cotxeres de Sants (Barcelona)