El projecte Okup’Alt enguany ofereix formació en tasques forestals, jardineria, manteniment i pintura, i perruqueria i estètica
Ahir dilluns, 13 de gener, es va iniciar la desena edició del projecte Okup’Alt, una iniciativa que es coordina des de l’àrea de Joventut del Consell Comarcal adreçada als joves de l’Alt Empordà, d’entre 16 i 24 anys, per tal d’oferir formació gratuïta en diversos oficis. En aquesta edició, en concret, la formació que s’ofereix als 35 joves que han estat seleccionats està relacionada amb tres temàtiques (tasques forestals i jardineria, manteniment i pintura i perruqueria i estètica).
El projecte, com a cada edició, té el suport de tots els tècnics de Joventut compartits del territori que faran el seguiment als joves. També compta amb l’assessorament de professionals de diferents sectors econòmics de la comarca, juntament amb els responsables de la formació i d’oferir pràctiques en els oficis. Els 35 joves -22 nois i 13 noies- participants van ser seleccionats d’un total de 107 inscrits.
El conseller comarcal de Joventut, Alfons Vila, qualifica la iniciativa com a essencial en una comarca on l’índex d’atur juvenil és molt elevat. “És un projecte consolidat però que a alhora és innovador i un referent”, va afirmar Vila, mentre que el coordinador de Joventut, Joan Salellas, va destacar que “és molt difícil trobar feina sense experiència prèvia, i l’Okup’Alt et dona aquesta experiència”.
El curs es portarà a terme fins al 3 d’abril i es realitzaran tasques relacionades amb els oficis de forestal i jardiner (treballs forestals i de jardineria en diferents espais públics), manteniment i pintura (pintura, lampisteria i altres pràctiques amb l’objectiu d’arranjar equipaments municipals i comarcals) i perruqueria (pràctica i treball de diferents tècniques de perruqueria, d’estètica i d’imatge). El curs consta de 240 hores de formació; de dilluns a dijous aprenen l’ofici i els divendres fan les formacions complementàries. L’objectiu final és que en els tres mesos que dura el projecte els joves tinguin la possibilitat d’aprendre els oficis d’una manera molt pràctica i donar-los recursos a l’hora de buscar feina.
Els participants s’hauran de comprometre a complir les condicions que proposa el projecte i a canvi rebran formació gratuïta amb el corresponent certificat acreditatiu. A través de l’Okup’Alt també es treballaran tècniques per estar preparat a l’hora de trobar feina (elaboració de currículums, cartes de presentació i preparació d’entrevistes, entre altres). Paral·lelament es realitzaran visites i entrevistes a empreses col·laboradores de la comarca. Alguns dels joves que s’apunten a l’Okup’Alt ho fan per iniciativa pròpia, i d’altres derivats dels Serveis socials o de Joventut de la comarca, així com d’altres serveis com el CSMIJ o aconsellats pels instituts o associacions.
La participació dels Ajuntaments de la comarca és imprescindible per dur a terme aquest projecte, ja que confien en els joves de l’Okup’Alt perquè facin tasques de manteniment als seus municipis. Aquest any, Agullana, Avinyonet de Puigventós, l’Armentera, Boadella i les Escaules, Borrassà, Cadaqués, Camallera, Cantallops, Capmany, el Far d’Empordà, el Port de la Selva, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Lladó, Llers, Navata, Peralada, Pontós, Portbou, Roses, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Pere Pescador, Vilafant i Vila-sacra rebran els joves de manteniment. Altres municipis se sumaran a la llista per rebre els aprenents de l’especialitat d’estètica i perruqueria que, durant la major part de la formació, realitzen la formació en el centre de Pivot Point de Figueres. Salellas ha destacat, durant al sessió inaugural, que la participació dels municipis de la comarca no només possibilita un entorn de treball real sinó que se’n beneficia la ciutadania.
Les empreses de la comarca també són un element clau, perquè confien en els joves del projecte realitzant entrevistes i obrint les seves seus per mostrar el funcionament de les empreses. La Caixa, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona també són entitats implicades en el projecte Okup’Alt.