Tres últims espectacles per tancar l’edició del FASTT 2024

FASTT
La nit dedicada a la dansa dins el FASTT es va celebrar a Rabós

Del 26 al 28 de juliol, el FASTT farà parada a Sant Mori amb el muntatge Assajar és de covards), a Ordis amb l’espectacle Solar i a Agullana amb el multipremiat Poi

El Festival d’Arts Escèniques de l’Empordà ja encara la darrera setmana d’aquesta cinquena edició que, fins al moment, ha portat nou espectacles de teatre, dansa, circ i clown per vuit micropobles de l’Empordà, esgotant l’aforament en alguna ocasió i descobrint racons màgics dels municipis que formen part de la família del FASTT. 

Aquesta darrera setmana el Festival es va traslladar a Rabós –nou micropoble del FASTT– amb una doble proposta de dansa: Los Perros i Picnic on the moon. Els espectadors van esgotar entrades en aquesta nit màgica. L’endemà tot l’equip es va traslladar a Siurana amb la proposta de Clara Poch, Lady Panda, que també va exhaurir totes les localitats. El diumenge l’Adéu, Jane! de la Cia Binomi –espectacle ajornat per la pluja i que s’havia de celebrar el primer cap de setmana– va acabar representant-se a l’Antiga Cooperativa de Pont de Molins, després de la forta tramuntana impedís celebrar-se en la ubicació escollida inicialment. 

Última setmana del FASTT

Per la darrera setmana, el dia 26 de juliol a Sant Mori es prepara una proposta singular i molt especial: Assajar és de covards, dirigit per la companyia Casa Real, que dinamitzarà la vetllada on les intèrprets, músics, la direcció i la dramatúrgia es trobaran per primer cop el dia de la funció per crear l’espectacle en dues hores. Per formar aquest equip s’ha contactat amb artistes del territori que col·laboraran amb el festival per tirar endavant aquest espectacle. Es tracta de Marià Llop (direcció), Muisès (dramaturg de La Cérvola Blanca) i Clàudia Cedó (dramaturga de Frankenstein i jo), Meritxell Yanes i Ovidi Llorente (intèrprets) Cristina Comaposada (flauta travessera i veu) i Josep Maria Soler (guitarra).

El dissabte 27 el festival rebrà un espectacle que, per la seva temàtica, encaixa perfectament en la programació del festival. Es tracta de Solar, de la companyia Mos Maiorum, que explica la història d’un micropoble en el qual es projecta construir 168 hectàrees de plaques fotovoltaiques en sòl agrari, una decisió que canviarà per sempre la vida al municipi. Solar s’ha programat a Ordis, un micropoble de menys de 400 habitants amb una forta vinculació amb la pagesia. Per aquella nit s’ha programat una activitat paral·lela: una taula rodona sobre models de transició energètica. Se celebrarà a les 20 h, abans de la funció, i comptarà amb la presència d’Anna Barnadas, secretària d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya; Esteve Guerra, vicepresident de PiMEC Turisme; i una persona en representació d’una entitat ecologista del territori.

I finalment el FASTT clausurarà a Agullana la cinquena edició el diumenge 28 amb Poi, de lacompanyia mallorquina D’es Tro, una història d’un home rural atrapat des de la infància per l’efecte giroscòpic de la seva baldufa. Com a clausura del festival, s’ha programat per aquell mateix dia un taller de batucada obert a tothom dinamitzat per Pau Puig i Joan Palà, percussionistes del grup Txarango. Es tracta d’un taller d’aprenentatge de la percussió amb instruments de batucada i una activitat ideal per fer en família. Aquest es realitzarà a les 17.30 h als Jardins de la Concòrdia i la mostra tindrà lloc a la plaça Major d’Agullana a les 19.30 h. En acabar l’espectacle previst per aquella nit, es farà un concert amb el grup Menta.  

ADN FASTT

El projecte continua fomentant el treball en comunitat i afavorint la cultura en xarxa, teixida entre tots els micropobles participants, així com amb els veïns i veïnes que s’impliquen en el projecte al llarg de tot l’any. Així doncs, a l’hora que el FASTT s’expandeix pel territori, manté l’aposta per acostar la cultura a les zones rurals i permetre que els micropobles guanyin notorietat.

Sobre el festival d’arts escèniques de l’Empordà

El FAST neix el 2013 de la mà de l’Associació FAST, un col·lectiu de persones amb un gran sentiment d’identitat territorial que durant cinc anys va oferir múltiples propostes escèniques a l’Era del Mas Gironí, a Garrigàs. Després de dos anys d’aturada, el 2020 pateix diversos canvis: es passa a anomenar FASTT i canvia de format. És aleshores quan es converteix en un festival d’arts escèniques en xarxa per diversos micropobles de l’Alt Empordà.   

La raó de ser del festival és crear comunitat i acostar la cultura als municipis que tenen més dificultats per accedir-hi. La sostenibilitat, proximitat i el treball en xarxa són els pilars fonamentals i té un doble objectiu: ser una proposta cultural i de lleure pels veïns dels micropobles i permetre que els municipis guanyin notorietat i que, en definitiva, el projecte actuï com a generador d’oportunitats pels micropobles.