Fins aquest dissabte, 31 d’agost, es podran veure al FITAG una vintena d’espectacles a diferents punts de Girona, Caldes de Malavella, Campdevànol, la Cellera de Ter, Sant Gregori i Vidreres
La 24ª edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) va alçar el teló ahir dimarts a la tarda al Teatre Municipal de Girona amb l’espectacle The Viy, de la companyia ucraïnesa Educational Theatre of Zaporizhzhia National University. La producció de dansa-teatre està basada en una novel·la de terror gòtic del mateix nom escrita el 1835 per l’escriptor ucraïnès Nikolai Gogol.
La inauguració va comptar amb la participació del vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps; la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat, Sílvia Paneque; el segon tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i el director del FITAG, Xavier Valentí. Entre les autoritats que hi van assistir, també hi havia la diputada de la Diputació de Girona, Imma Muñoz.
Durant cinc dies –fins al proper 31 d’agost– i sota el lema “Clima FITAG”, es podran veure propostes de vint companyies gironines i catalanes, d’arreu de l’Estat (València, País Basc, Madrid, Castella – la Manxa i Navarra) i també internacionals, com les de l’Alguer i altres ciutats d’Itàlia, Algèria, Polònia i el Marroc.
Les acolliran diferents equipaments de Girona, com l’auditori Viader i el pati de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona; el Centre Cultural La Mercè o el Pati de les Magnòlies de l’edifici de la Generalitat a Girona. També s’habilitaran altres espais a la ciutat que actuaran com a refugis climàtics teatrals, com ara l’aparcament SABA de la plaça Pompeu Fabra, El Foment o el refugi antiaeri.
En el marc de FITAG als Municipis, també hi haurà espectacles en cinc municipis més de les comarques gironines amb el propòsit d’apropar les arts escèniques de caràcter amateur a tot el territori. Es tracta de Caldes de Malavella, Campdevànol, la Cellera de Ter, Sant Gregori i Vidreres.
El vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps, va destacar que “el FITAG és una fórmula d’èxit, una finestra al món per afavorit l’intercanvi cultural i per promocionar internacionalment casa nostra. Enguany, amb propostes que arriben a les tres is -espectacles infantils, espectacles de carrer itinerants i espectacles d’improvisació-, que ens consoliden com un dels festivals de referència en l’àmbit teatral amateur del món”.
Per la seva part, la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, va subratllar que “la cultura és l’ànima d’una societat i festivals com el FITAG són fonamentals per impulsar i preservar aquest esperit. Des del Govern, continuarem treballant per donar suport a totes les iniciatives culturals que fomentin la creació, la diversitat i la participació ciutadana. La cultura és una eina transformadora i fonamental per a la cohesió social i per construir un futur més just, inclusiu i sostenible”.
Finalment, el segon tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, va explicar que “el FITAG és un festival amb quasi un quart de segle de vida que, en aquesta nova etapa, revalida el seu compromís amb la ciutat i el territori, i la seva aposta per una cultura de qualitat, diversa, de proximitat i descentralitzada”.
Gairebé un quart de segle de trajectòria
Des dels inicis, el FITAG ha sabut fusionar tradició i modernitat en cada espectacle. Enguany torna a sorprendre amb una selecció apassionant d’obres teatrals que es distingeixen pel talent i la creativitat de les companyies participants. El director del festival, Xavier Valentí, ha fet una càlida rebuda en vuit idiomes als grups participants i ha convidat a tothom a gaudir de les propostes.
En aquesta edició, les entrades s’han posat a la venda a un preu simbòlic de 3 euros per obra fins que s’exhaureixin les places. Es pot fer de manera senzilla a través del web www.fitag.cat, des del qual es redirigeix directament el públic al web de ticketing.
El FITAG l’organitza la Diputació de Girona i el coordina la Casa de Cultura, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Girona. Per segon any consecutiu, la direcció artística, producció i dinamització va a càrrec de Baowatt, Produccions Oníriques.
L’actualitat de l’esdeveniment es podrà seguir al lloc web oficial del festival i a través de les xarxes socials, amb l’etiqueta #FITAG24.