En el simulacre s’ha activat el Pla d’autoprotecció del port de Llançà i s’ha treballat per millorar la comunicació i la coordinació dels cossos operatius i d’emergència
Avui s’ha simulat al port de Llançà que una embarcació d’esbarjo es refugiava al port a causa d’una via d’aigua, amb un tripulant ferit per traumatisme mentre intentava tapar-la. L’exercici ha estat organitzat per Protecció Civil de la Generalitat i Ports de la Generalitat, en col·laboració amb el Club Nàutic Llançà.
Amb aquest simulacre s’ha posat a prova el Pla d’autoprotecció del port de Llançà. Així mateix, l’exercici ha servir per comprovar la coordinació entre els mitjans actuants.
Un cop detectat l’incident, el tripulant de l’embarcació ha donat l’avís pel canal de ràdio. En escoltar-lo, des del Club Nàutic Llançà han trucat al telèfon d’emergències 112, al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, que depèn de Protecció Civil de la Generalitat, i al guardamolls. Al seu torn, el guardamolls ha avisat a la Guàrdia Civil. Immediatament s’han activat els protocols d’actuació del port.
Salvament Marítim, en col·laboració amb el Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil, ha remolcat l’embarcació fins al port i s’han fet els primers auxilis al ferit.
Els mariners del Club Nàutic Llançà han col·locat les barreres absorbents al voltant de l’embarcació per prevenir un possible vessament de carburant a l’aigua de la dàrsena. El guardamolls del port de Llançà ha actuat com a cap d’emergència fins a l’arribada dels Bombers de la Generalitat i dels professionals del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).
Els Bombers de la Generalitat han desplaçat un vehicle del parc Llançà i efectius dels GRAE (Grup d’Activitats Especials) Subaquàtics. El guardamolls ha informat de la situació als bombers, que han col·laborat en l’extracció d’aigua de l’embarcació sinistrada. Els GRAE Subaquàtics s’han encarregat de les tasques de prevenció i control de la zona durant les tasques de remolc de l’embarcació.
Per atendre l’emergència, el Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha desplaçat al lloc de l’incident una ambulància de Suport Vital Bàsic SVB amb 2 tècnics en transport sanitari. Un cop feta la recepció del malat, se l’ha avaluat i estabilitzat per a procedir al trasllat a l’hospital de destí més adient segons la seva patologia.
La Policia Local i Mossos d’Esquadra s’han ocupat del control d’accessos i d’establir els perímetres de seguretat que es considerin necessaris. La Unitat Subaquàtica dels Mossos d’Esquadra ha realitzat el control de trànsit marítim a l’interior del port.
Al seu torn, una embarcació del Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil ha controlat els accessos a la bocana del port i ha constituït el grup d’ordre marítim. En aquest mateix grup hi ha participat una embarcació de Salvament Marítim.
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, ha fet seguiment del simulacre. Un tècnic de Protecció Civil de la Generalitat a Girona ha estat present com a observador.
Aquest simulacre ha comptat amb la participació de diferents grups d’intervenció i institucions com els Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Policia Local de Llançà, Ajuntament de Llançà, Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Salvament Marítim, Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil, Ports de la Generalitat, Club Nàutic Llançà i tècnics de Protecció Civil de la Generalitat.