L’Ajuntament de Roses i els representants de les colles de Carnaval es van reunir per fer una valoració de la festa de disfresses i parlar de les barraques de la festa major
Millorar el Carnaval de Roses. És del que es tracta. Per aquest motiu el departament de Festes de l’Ajuntament de la Vila va convocar als representants de les colles per tal de fer una valoració de la festa més gran i important que se celebra a Roses.
Una trobada en la que part del consistori van assistir l’alcadessa, Montse Mindan, el responsable de Festes i Carnaval, Juan M. Fernández, Ferdy, i el tècnic d’aquesta Àrea, Jordi Sastre.
La reunió es va iniciar amb una felicitació per part dels governants a totes les colles de carnaval pel seu bon comportament durant el carnaval.
Un sorteig per a cada dia
Tot seguit es va posar sobre la taula com decidir l’ordre de sortida de les carrosses de les diferents desfilades de divendres, dissabte i diumenge.
Recordem que fins al 2012 es feia per ordre d’inscripció, pel qual els participants havien de fer llargues hores de cua si no volien sortir dels últims.
Els darrers dos anys es va fer per sorteig. L’atzar era el que decidia l’ordre de sortida. Molts dels participants de les desfilades prefereixen aquest darrer sistema abans que l’anterior, però tot i això hi havia queixes, per la qual cosa l’Ajuntament de Roses va proposar, ahir, celebrar un sorteig per a cadascuna de les desfilades. Això dóna la possibilitat que una colla que surti entre els últims divendres, pugui sortir dissabte i diumenge més endavant. O no, perquè si no té sort podria sortir dels últims tots tres dies.
Això, significa que a una colla el pot tocar sortir de les últimes totes les passades, “però obre més possibilitats que si fas un sorteig únic. Perquè amb un només, si et tocar sortir amb el nº 60 ja no pots fer res. Ara, es tindrà tres possibilitats que la sort acompanyi”, va assenyalar a aquest diari digital l’alcaldessa Montse Mindan.
Un altre questió de la qual es va tractar va ser la supressió del carnaval el dia de Dijous Gras, donat el poc èxit que ha tingut els darrers anys i “perquè el Carnaval de Roses no té la tradició de fer pregó, com així ho tenen altres”, va apuntar Mindan.
Alguns cap de colla van proposar premiar, a través d’un concurs, la coreografia o la decoració de la carrossa, la qual cosa va ser desestimada per la majoria de les colles.
També es va deixar constància del problema d’espai per encabir totes les carrosses al moll després de la desfilada, proposant que s’obri completament (aquest any només estava fins la meitat) per tal que tothom pugui entrar per continuar la festa, cosa que algunes carrosses enguany no van poder fer.
Les barraques de la festa major que no compleixin les normes seran tancades
I del Carnaval es va passar a les barraques de la festa major, on el primer tema que tocar el regidor de Festes, Juan M. Fernández, va ser que “l’any passat van haver barraques que no van respectar l’horari i continuaven amb la música posada després del límit que s’havia establert”. Un cap de colla va respondre que la gent continuaria saltant-se les normes fins que no es sancionessin als infractors, per la qual cosa Fernández va sentenciar que “als que no respectin les normes en quant a l’horari se li tancarà la barraca, esteu d’acord?”.
Tothom dels presents van donar la seva aprovació.
Els darrers anys, donada la demanda per part de les colles de Carnaval per posar barraca, es posen un total de 14, quan abans havien estat 12 i els primers anys encara menys.
Un representant d’una colla va proposar, ja normalment són 20 colles les que demanen una barraca, que només es posin 10 cada any de manera alternativa. D’aquesta manera, assenyalar els guanys seran més grans.
Aquesta proposta, com d’altres que es van posar sobre la taula s’aniran tractant i tancant en successives reunions entre l’Ajuntament de Roses i els representants de les colles de Carnaval.