Festival solidari impulsat per l’estudiant de batxillerat de l’institut Illa de Rodes, Marina Rodríguez, i que és la part final del seu treball de recerca sobre els Trastorns de Conducta Alimèntaria (TCA) entre ballarines
Marina Rodríguez Morera és una jove de 17 anys que, a més de cursar segon de batxillerat a l’institut Illa de Rodes de Roses, practica el ballet fora de l’horari lectiu.
I la Marina va decidir fer el seu treball de recerca sobre el Trastorns de Conducta Alimentària entre ballarines perquè li va tocar molt de prop, ja que la seva millor amiga, que també practica ballet, el va patir.
Els TCA són un grup de trastorns mentals que es caracteritzen per alteracions en la forma de pensar, de sentir i de comportar-se en relació amb l’alimentació, el pes o la figura del cos humà. Uns trastorns que, com va comprovar de primera mà, Marina Rodríguez, “moltes ballarines, per les pressions i l’estètica, acaben patint un TCA”, confessant que “algunes companyes de la meva classe de ballet ho han acabat passant”, assegurant, que, per sort, “jo soc l’única que no ho ha patit”.
Durant el seu treball de recerca, Marina Rodríguez també ha descobert que “el bulling és també un altre factor de risc per acabar patint un TCA si es fiquen i critiquen el teu cos, per afegir que “els estereotips estan molt marcats en la societat actual”, i quan es parla de societat actual “no podem obviar les xarxes socials”. I els estereotips diuen que “les noies hem de ser primes i que els nois han de ser musculosos, i als ballarins i ballarines, pel fet d’anar amb un mallot, se’ns marca tot el cos i és quan veus, comparats amb d’altres companys i companyes, que no ets suficientment prima o que no tens prou múscul, i és quan es pot desencadenar un trastorn de conducta alimentària”, ha assenyalat Rodríguez.
A més, en el món del ballet, afirma l’autora del treball de recerca, que en sap que “hi ha professores de ballet, que sinó és suficientment prima, no t’agafen, has de complir amb l’estètica per poder ballar i, això també pot acabar en un TCA”.
A la conclusió que ha arribar Marina Rodríguez en el seu treball de recerca sobre els Trastorns de Conducta Alimentària entre ballarines, “és que aquest problema de salut no ve provocat per la teva afició o professió, sinó que té a veure, principalment, per l’edat, ja que l’adolescència és el moment més dur de la teva vida perquè tens més inseguretats, et deixes influenciar més pel que diran, és l’època, per tant, en la que tens més probabilitats de patir un Trastorn del Conducta Alimentària”.
Uns trastorns que poden desencadenar, per anomenar els més diagnòstics més coneguts, en una anorèxia nerviosa, que es manifesta essencialment per la pèrdua de pes a causa del desig irrefrenable de la persona d’estar prima; o en una bulímia nerviosa, que es caracteritza per episodis d’ingesta voraç, en la que es menja molt en poc temps, generalment en secret.
I aquest treball de recerca sobre els Trastorns de Conducta Alimentària entre ballarines finalitzarà demà dissabte en la seva part pràctica. Una part en la que Marina ha volgut organitzar un festival de dansa amb l’objectiu de “difondre que hi ha molta gent que pateix un TCA i no sap el que és”.
Festival benèfic per la lluita contra els trastorns alimentaris entre ballarines
Aquest festival tindrà lloc demà dissabte, 21 de setembre, a les 18:30 hores, al Teatre Municipal de Roses, pel qual la Marina va contactar amb l’Escola de Dansa Mònica Lucena i l’Estudi de Dansa Marina González, a més de l’actuació de dues ballarines del Conservatori de Barcelona.
Un festival que tindrà un caire benèfic en favor de l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia de Barcelona “perquè de totes les entitats que vaig contactar sobre aquest problema, aquesta és la que ofereix més ajudes per les persones que pateixen un TCA”, ha explicat la Marina. Així tots els diners que es recaptin pel donatiu de 5€ de l’entrada aniran a parar a aquesta associació per tal d’ajudar a les noies que pateixen trastorns de conducta alimentària.
La composició del cartell
Marina Rodríguez necessitava un cartell per fer difusió del festival i per això va agafar un mirall, una càmera fotogràfica i acompanyada d’una amiga se’n van anar a la platja. Llavors, “vaig fer la foto al mirall on surt reflectida la noia mirant-se perquè el preocupa el seu aspecte. El preocupa tant que s’està mesurant la cintura amb una cinta mètrica, per saber si es troba dins del estereotips de la figura perfecta”, ha especificat la jove estudiant alhora de fer la foto, per després poder dissenyar el cartell, fet per ella mateixa. I el motiu de fer la foto a la platja “és perquè a la platja hi ha més dones en bikini o banyador tenim la tendència de comparar-nos amb el cos d’altres dones”, ha assenyalat Marina Rodríguez Morera.