Una doctora en Biologia Marina s’interessa per la creació d’un Centre de la Mar a Roses

Centre de la Mar de Roses
La doctora en Biologia Marina, Irene Álvarez de Quevedo, al terreny on es vol ubicar el Centre de la Mar de Roses

Irene Álvarez de Quevedo, doctora en Biodivesitat Marina, considera molt important i rellevant que “a Roses hagi interès per a la conservació del mar i la natura, ja que avui dia, és clau, i és molt bo per a la ciutadania que a nivell polític hi hagi aquesta preocupació”

Irene Álvarez de Quevedo, gironina de naixement i resident a Llançà, és doctora en Biologia en la especialitat de Biodiversitat Marina. Porta gairebé dues dècades treballant en projectes de conservació de grans vertebrats marins, com ara dofins, tortugues o baldrigues. Es va assabentar que a Roses s’ha proposat la creació d’un Centre de la Mar: Centre Temàtic de Biodiversitat Marina i Salut Humana, arran d’una iniciativa del grup municipal del PSC.

Un projecte, aquest, el qual la biòloga marina Álvarez de Quevedo considera “molt rellevant perquè, més enllà que contempli la repoblació de la tortuga babaua, qualsevol projecte que promogui la conservació del mar i en una situació com la que estem actualment, de crisi climàtica, que generi preocupació per la conservació de la natura en general, és magnífic, i l’hem de recolzar al màxim perquè realment estem en una situació en la que conservar el mar i la natura és clau”.

Tant clau per a l’home com a espècie que la doctora en biologia assegura que “tot el que sigui treballar per això és molt important”. “Com important és -va afirmar Irene Álvarez de Quevedo- que a nivell polític hi hagi aquesta preocupació a Roses, perquè és molt bo per a la ciutadania i per la nostra societat en general”.

Tot i això la doctora en Biodiversitat Marina va apuntar que a més de recolzar un projecte per a la conservació del mar com aquest, “s’ha de procurar que realment es faci bé, que es treballi per fer una bona recerca en aquí, al Cap de Creus, una zona que és meravellosa i amb uns grans valors ecològics, per tant que es treballi tots a una, és a dir, amb investigadors, científics, els pescadors, que són una part molt important, i promovent la participació ciutadania, el que es diu la ciència ciutadana i treballar molt, molt, en l’educació, la sensibilització i la conscienciació treballant amb les escoles”.

A més la biòloga va significar que aquest projecte de creació d’un Centre Temàtic de Biodiversitat Marina i Salut Humana “és molt important per conservar la biodiversitat, per fomentar un turisme més sostenible, amb una pesca més sostenible i, per fomentar la relació entre salut i mar perquè la salut del mar, la salut de la natura, és la nostra salut. Promoure aquest concepte també és molt, molt important, ja que a nivell europeu cada vegada s’està treballant més cap aquí”.

El terreny de l’antiga depuradora de marisc “és ideal” per encabir el Centre de la Mar

Irene Álvarez de Quevedo va visitar de la mà dels promotors del Centre de la Mar, el regidor del PSC Roses, Josep Mª Martínez, i el Secretari d’Organització del socialistes rosincs, Miguel Muñoz, l’espai on es proposa la seva creació: al terreny de l’antiga depuradora de marisc. I la doctora en Biologia va afirmar, un cop vista la ubicació, que “és ideal, ja que la proximitat del mar de cares a ubicar algun tipus de laboratori o centre de recuperació, tenir sempre l’accés al mar és molt, molt important. En aquest lloc estem a peu, és que podem tocar l’aigua pràcticament, i crec que a nivell tècnic pot facilitar molt les coses i això és molt important”.

Per la seva part, el regidor socialista Josep Mª Martínez, afirma que “estem a l’espera que des de l’equip de Govern se’ns convoqui per tal de formar, tal i com es va aprovar per moció, la taula de treball amb tots els actors necessaris per fixar el full de ruta que marcarà els eixos estratègics en diferents fronts i possibilitats del Centre Temàtic de Biodiversitat Marina i Salut Humana”.

Dos projectes diferenciats: Repoblació de la tortuga babaua i creació d’un Centre de la Mar

La moció que va presentar el PSC Roses al ple ordinari del mes de desembre parla de la repoblació de la tortuga babaua i la creació d’un Centre de la mar: Centre Temàtic de Biodiversitat Marina i Salut Humana.

És a dir, dins de la mateixa moció es plantegen dos projectes molt diferents, ja que, segons els socialites rosincs, “el projecte de la tortuga babaua té una finalitat concreta a curt termini, que és la repoblació, però que permetria fer de Roses un referent en la preservació del medi marí amb les derives econòmiques que això podria tenir a mig termini, com ara l’ecoturisme. Pretenem que la tortuga sigui una icona que pugui representar per a Roses el que l’ós Panda representa per a la Xina”.

Pel que fa al projecte sobre la creació d’un Centre de la mar: Centre Temàtic de Biodiversitat Marina i Salut Humana “estaríem fent, des del punt de vista científic, un salt qualitatiu i quantitatiu molt gran. Aquest es tracta d’un projecte de gran abast a mig termini, una gran aposta per al futur de Roses per posicionar-la dins l’Economia Blava de la UE (Green Deal). Aquí no parlem només d’infraestructura, sinó de crear nous llocs de treball qualificats per als joves de Roses dins l’Economia Blava que la UE vol impulsar. La pandèmia de la COVID-19 és un recordatori per a transformar el model econòmic de Roses i apostar per a la innovació i el coneixement”.

En qüestió de la redacció dels projectes un dels objectius que es marca el PSC Roses, “és que es pugui fer per afavorir els joves, en tenim de propers i molt ben formats sense feina, per la qual cosa no seria estrictament necessari contractar consultories externes. Justament aquest seria un dels objectius del nou centre”.