Una Dracma merescuda, no, merescudíssima la que va rebre ahir Quim Gratacós

Festa Major de Roses 2019
A dalt, l'alcaldessa Montse Mindan lliurant la Dracma de Plata de Roses a en Quim Gratacós. A sota, les persones o entitats reconegudes amb la distinció anys anteriors, amb les autoritats

El compromís i la implicació d’en Quim Gratacós per mantenir viva una de les tradicions més arrelades a la nostra terra, la sardana, el van fer mereixedor del màxim reconeixement que concedeix Roses, la Dracma de Plata

Un parell de dies abans de celebrar-se l’acte de lliurament de la Dracma de Plata de Roses es va fer públic que en Quim Gratacós seria enguany qui rebria aquest reconeixement, el màxim que Roses atorga a un conciutadà.
I des d’un parell de dies abans tothom que parlava del destinatari d’enguany de la Dracma en deia, sense dubtar-ho, que Quim Gratacós era mereixedor, de totes de totes, de rebre aquest reconeixement. Per això, hem considerat oportú d’utilitzar el superlatiu merescut al lliurament per part de l’Ajuntament de Roses, que va tenir lloc ahir al Teatre Municipal, de la Dracma de Plata a Quim Gratacós, que li va entrega l’alcaldessa Montse Mindan.

I Quim Gratacós va rebre de manera merescudíssima la Dracma de Plata pel seu compromís i la seva implicació per difondre i, sobretot, per mantenir viva la dansa tradicional de Catalunya, la Sardana, a través de l’Associació Sardanista La Rotllana de Roses.

En el seu parlament, el guardonat va afirmar que “quan fas les coses de cor i gaudint-les, hi dediques tot el temps i esforç que calguin sense demanar res a canvi, i és el que em passa a mi quan ensenyo a ballar sardanes, quan anavem a les trobades infantils, quan organitzem els concursos o l’aplec”.  Gratacós va remarcar que “si estic content per rebre aquest reconeixement és per aprofitar i donar les gràcies a l’Ajuntament de Roses pel seu suport incondicional durant tots aquest anys. I encara estic més content perquè de tot això el que he tret ha estat un gran amistat” per tot seguit donar les gràcies a Jordi Batlle “el meu mestre” a Jordi Adell i Ana Rodríguez- cofundadors de l’Associació Sardanista La Rotllana, i al seu amic Ismael Boix per la seva implicació amb l’entitat sardanista.

Montse Mindan va destacar que “en Quim Gratacós és sinònim de compromís, de compromís amb la sardana, la nostra dansa, de compromís amb les tradicions, amb Roses i la seva gent. Quim Gratacós és un home compromès amb el seu país”.

Quim Gratacós, en finalitzar l’acte va confessar sentir-se “contentíssim” de rebre la màxima distinció de Roses, “és una emoció molt grossa, m’han fet, fins i tot, plorar, la veritat, ha estat un acte encantador”, per assegurar que “mentre pugui estaré al peu del canó per ensenyar a ballar i difondre la sardana”.

Durant l’acte es projectar un vídeo sobre la relació d’en Quim Gratacós amb la sardana amb la intervenció dels seus amics i familiars.
Així també, abans del moment del lliurament de la Dracma, van intervenir  vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Josep Mª Bernils, per parlar de la importància de la Sardana a casa nostra, i Cesc Corominas un noi de 16 anys, estudiant del conservatori Isaac Albèniz de Girona, violoncel·lista, contrabaixista pianista i compositor, a la seva curta edat, de 4 sardanes. 

L’acte de lliurament de la Dracma de Plata de Roses va finalitzar amb una actuació de la dansa tradicional de Catalunya, la Sardana, a càrrec de membres de l’Assocaciació Sardanista La Rotllana en honor a Quim Gratacós.

Dracma de Roses

La Dracma de Roses, fou una moneda d’argent acunyada a la Vila a la primera meitat del segle III a .C. i les diverses varietats que s’han trobat es pot dir que a la majoria dels casos apareix a l’anvers una testa femenina que mira cap a l’esquerra i al revers, el dibuix d’una Rosa vista des de sota, amb els quatre sèpals en forma de Creu. Cal dir, que va ser una moneda molt preuada i imitada degut a la seva extraordinària factura, el seu elaborat treball, i la seva bellesa.

A partir de l’any 1994, l’Ajuntament de Roses, va agafar la moneda de la Dracma com a símbol, i cada any fa entrega de la Dracma de Plata, com a màxima distinció que la Vila concedeix a les persones o entitats, en reconeixement a les seves aportacions al municipi.

Aquest any, s’ha premiat una persona que destaca, més enllà de la seva feina diària, pels valors que representa, per la seva vàlua humana i per ser un exemple per a futures generacions.