Una empresa de Girona acosta la Fórmula 1 a alumnes de Formació Professional

Curs de cotxes de competició
Moment de la presentació del curs de formació especialitzada sobre cotxes de competició

És el primer cop que es du a terme una formació específica en aquest àmbit a la demarcació de Girona

Curs de cotxes de competició
Moment de la presentació del curs de formació especialitzada sobre cotxes de competició

Acostar el món dels cotxes de competició i, en concret, tot el que gira al voltant de la Fórmula 1. Aquest és l’objectiu del curs de formació especialitzada sobre els cotxes de competició que organitzen avui i demà Auto taller Alcalà i l’Institut de Montilivi amb la col·laboració de la patronal gironina FOEG. El curs es du a terme a la seu del Gremi d’Instal·ladors de Girona i hi assisteixen un centenar d’alumnes de primer i segon del cicle de grau superior d’Automoció de l’IES Montilivi i de l’IES Narcís Monturiol de Figueres i de segon curs del cicle de grau mitjà d’electromecànica de l’IES Montilivi. És la primera vegada que es du a terme una formació específica en aquest àmbit adreçada a alumnes de FP de les comarques de Girona i la idea dels impulsors és donar-li continuïtat.

El curs l’imparteix Hermenegildo Baylos, enginyer amb més de 30 anys d’experiència en l’automobilisme de competició. Baylos és director tècnic de la Reial Federació Espanyola d’Automobilisme des del 2001 i ha estat enginyer en cap de Renault Sport Espanya amb el campió del món de Ral.lis Carlos Sainz.

Els organitzadors consideren que aquest curs dóna l’oportunitat als alumnes de FP a qui va adreçat de tenir un plus en la seva formació. Es tracta d’uns continguts especialitzats d’alt nivell sobre el món de l’alta tecnologia, competició i la Fórmula 1 als quals els estudiants no hi tenen accés a través dels cicles que estan cursant. A banda dels continguts teòrics demà hi haurà una maqueta d’un Fòrmula 1 a escala 1-2/5   per tal que els alumnes puguin veure com es mouen els seus elements mecànics i de suspensió i imaginar-se com funcionarien en tamany real al circuit.

Durant la jornada d’avui s’ha abordat el Comportament dinàmic del cotxe de competició. En concret ,s’ha parlat de les característiques que ha de tenir el pneumàtic de competició i de com es pot augmentar la capacitat per generar força lateral; dels amortidors en les suspensions de competició de la geometria de la direcció, de la caixa de canvis, del diferencial autoblucant i de la força de tracció. I demà divendres la sessió se centrarà en El món de la competició i la màgia de la F1. Es parlarà de l’homologació de vehicles de competició i dels campionats actuals, de la polèmica del doble difusor, de l’efecte Coanda, i dels escapaments bufats. També es farà referència a la nova reglamentació.

Manel Alcalà, propietari d’Auto taller Alcalà , impulsor de la iniciativa, i apassionat de l’alta tecnologia , del món dels cotxes de competició i de la Fórmula 1, considera que “aquest curs a banda de donar coneixements especialitzats als estudiants dels cicles de FP d’Automoció, els pot ajudar a motivar-se”. A més, Alcalá creu que “amb iniciatives d’aquestes característiques es pot anar introduint al nostre país la cultura de l’automòbil”. Segons el propietari d’Auto taller Alcalà “ competició és sinònim de tecnologia i seguretat”.

La sessió d’avui i demà s’ha emmarcat en l’aposta decidida que la patronal gironina FOEG està duen a terme per acostar el món de l’empresa als estudiants.

A la inauguració del curs, que s’ha dut a terme aquest matí, hi ha participat el director del serveis territorials d’Ensenyament a Girona, Albert Bayot, la regidora d’Ocupació i Empresa, Marta Madrenas, el president de CORVE i de la patronal FOEG, Ernest Plana; i el director de l’IES Montilivi, Pere Albertí.