Una pionera és la protagonista de la commemoració del Dia Internacional de la Dona a Roses

Dia Internacional de la Dona a Roses
Guillem Terribas i Teresa Seseras durant l'entrevista

Teresa Seseras va ser la primera dona que va fer un judici com advocada a l’Audiència de Girona i la primera defensora del ciutadà a la demarcació de Girona

Dia Internacional de la Dona a Roses
Guillem Terribas i Teresa Seseras durant l’entrevista

L’Institut Català de la Dona està portant a terme el durant aquest dies el cicle ‘Veu de Dona’, el qual consisteix en una entrevista a una persona del gènere femení que ha excel·lit o ha sigut o és un referent en el àmbit laboral, artístic, esportiu, o qualsevol altre “per tal de donar un espai per a que expliqui les seves experiències, el seu saber fer i el seu coneixement”, va explicar la coordinadora de l’Institut Català de la Dona a Girona, Fina Surina, durant la commemoració del Dia Internacional de la Dona a Roses, que es va fer al vestíbul del Teatre Municipal.

I la persona que va ser entrevistada per part, en aquest cas, del llibreter i promotor cultural, Guillem Terribas va ser l’advocada rosinca Teresa Seseras.
Una entrevista que tots dos personatges van fer amena i distesa ja des d’un bon començament al afirmar Terribas que “tu vas ser la primera de la classe”. Una afirmació que Seseras, sabent per on volia anar l’entrevistador, va rectificar “no, no vaig ser la primera de la classe, però si que vaig ser la primera advocada en fer un judici a l’Audiència de Girona, com també vaig ser la primera defensora del ciutadà a la demarcació”. Tota una pionera.

Pionera i polifacètica, perquè a banda d’exercir l’advocacia també és actriu amb el Grup de Teatre de Roses i membre activa del Club de Dones de la Bisbal de l’Empordà.

Teresa Seseras, qüestionada per Guillem Terribes, es va pronunciar sobre la llei de l’avortament impulsada pel ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, “és molt negativa per a la llibertat i la salut de la dona, perquè qui necessiti avortar ho farà, agafarà un camí més perillós que el legalt, on no estarà garantida les millors condicions sanitàries”. I precisament sobre aquest tema va assenyalar que estava disgustada perquè l’Ajuntament de la Bisbal no els ha deixat al Club de Dones penjar una pancarta en la zona més visible de la població amb el lema ‘Nosaltres parim, nosaltres decidim’, “potser en lloc de parir, hauríem d’haver posat donar a llum”, va dir en to irònic.

Per finalitzar l’entrevista el llibreter li va demanar a l’advocada que expressés, en un minut, un desig pel futur, pel qual Tesera Seseras va necessitar la meitat, “que podem exercir la llibertat en tots els àmbits de la vida de forma individual i de forma col·lectiva”.

Dia Internacional de la Dona a Roses
L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i les regidores Sílvia Ripoll i Sílvia Useros durant la lectura del manifest

La commemoració del Dia Internacional de la Dona a Roses es va iniciar amb la inauguració de la mostra allotjada al mateix Teatre Municipal de Roses que porta per títol ‘Dones d’empresa’. Aportada per l’Institut Català de les Dones, l’exposició, que es traslladarà a la Biblioteca Municipal, fa visibles les aportacions històriques de les dones a l’activitat empresarial de Catalunya, donant a conèixer les habilitats d’un conjunt d’empresàries que, cadascuna en el seu terreny, van desenvolupar les seves particulars formes de lideratge i van contribuir, així, a enriquir l’activitat econòmica del país.

I va acabar amb la lectura conjunta, per part de l’alcaldessa, Montse Mindan, i les regidores Sílvia Ripoll i Sílvia Useros, del manifest institucional de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, reconegutper l’ONU i que se celebra cada 8 de març.

S’ha de continuar treballant per aconseguir la igualtat efectiva entre homes i dones

Dia Internacional de la Dona a Roses
Fina Surina (dempeus a l’esquerra) presentant el cicle d’entrevistes ‘Veu de Dona’ al Teatre de Roses

Fina Surina, coordinadora de l’Institut Català de la Dona, va afirmar a aquest diari digitat parlant del paper de la dona a la societat que “hem avançat mot des que fa un poc més de 100 anys van començar les primeres dones a reivindicar tot el que era en qüestió de drets, com per exemple, el dret a votar tot i que només fa 80 anys que tenim aquest dret”, el dret de l’educació o el dret a entrar en el món laboral, entre d’altres.

Surina però va remarcar que “avui dia no s’ha aconseguit la igualtat efectiva entre els dos gèneres, i hem de treballar cada dia, no només aquesta setmana, per assolir-ho. I quan així sigui, aconseguirem una societat més justa, igualitària i democràtica”.

La coordinadora de les dones a Girona es va mostrar convençuda que la igualtat efectiva arribarà a ser una realitat, “ho crec, ens ho creiem moltes dones i molts homes, i hem de treballar mirant aquest horitzó”, va cloure.