La exposició ha estat impulsada per Donem Girona en homenatge als donants d’òrgans i les seves famílies
La Fundació Salut Empordà (FSE) va inaugurar aquest dimarts, 17 d’octubre, a les sales d’espera de Consultes Externes de l’Hospital de Figueres, l’exposició itinerant Vida regalada, impulsada per l’entitat Donem Girona. Amb motiu d’aquesta inauguració, es va celebrar una xerrada de sensibilització sobre la donació d’òrgans i teixits a la Sala d’Actes del mateix Hospital, amb la participació de Belén Encina, metgessa i membre de l’equip de coordinació de donació i trasplantaments de l’Hospital Josep Trueta de Girona; Maria Dolors Vilardell, donant i infermera del servei d’Hospitalització Mèdica de l’Hospital de Figueres; Sandra Duran, adjunta a la direcció infermera de la Fundació Salut Empordà i responsable de la donació de còrnies de la FSE, i Lourdes Güibas, infermera del Centre Sociosanitari Bernat Jaume i col·laboradora del projecte per augmentar la donació de còrnies a la FSE.
L’exposició Vida regalada consta d’una selecció de fotografies en què es reflecteixen les històries de persones receptores d’un òrgan que expliquen i agraeixen els anys regalats que han viscut gràcies a la donació. La mostra exposada suma en el seu conjunt 130 anys de “vida regalada” i vol retre homenatge als donants d’òrgans i les seves famílies, per l’altruisme i per la generositat en moments tan intensos emocionalment. Es podrà visitar fins al 25 d’octubre a l’Hospital de Figueres.
Durant l’acte inaugural, Belén Encina va plantejar un joc interactiu entre el públic assistent per convidar a reflexionar sobre com n’és de fàcil que la vida canviï i que no es compleixin les nostres expectatives o projeccions. “L’aventura de la vida et pot situar essent heroïna, espectador o la persona a qui han de salvar. Mai pensem que això ens passarà a nosaltres [necessitar un trasplantament], fins que passa. És important tenir aquesta conversa a casa, amb els familiars”, va raonar Encina.
Maria Dolors Vilardell va fer referència a la seva experiència com a professional sanitària i com a donant de fetge del seu germà, explicant que “no va ser un procés fàcil perquè jo assumia diferents personatges. A la vegada representava diferents rols, era infermera, pacient, germana, donant i cuidadora. Sempre he dit que a la meva vida he fet tres actes d’amor, els meus tres fills, i ara hi afegeixo el quart, l’acte d’amor de donar el fetge al meu germà”.
Per la seva banda, Sandra Duran va exposar dades sobre la donació de còrnies de la Fundació Salut Empordà. Malgrat estar satisfeta amb les xifres que assoleix la FSE, va expressar la voluntat, en un futur proper, “d’aconseguir augmentar la capacitat de detecció de possibles candidats a la donació. Sabem que hi ha camí per recórrer i sabem que la demanda de còrnies és infinita. El nostre objectiu és avançar cap a un model de donació de multiteixits”.
Donem Girona
Donem Girona és un projecte format per pacients trasplantats, donants, professionals de la salut i persones sensibles a la donació. Els seus objectius són conscienciar la societat de la importància de la donació i facilitar un espai de pensament i de reflexió necessaris per arribar a decidir fer-se donant. Amb aquesta exposició, vol ensenyar que, “en un moment intens emocionalment com el final de vida i la pèrdua d’un ésser estimat, la donació és un acte de solidaritat en majúscules i d’amor incondicional a la humanitat”.