ViladeRoses reedita la secció Temporada de bolets

Temporada de Bolets és una secció que va nèixer ara fa tres anys, però no tè data de caducitat, almenys mentre n’hi hagi al bosc i existeixen ‘caçadors’ que els vulguin ‘caçar’.

Els bolets
Joaquín Carrasco, expert caçador de bolets

Una secció en la que un experimentat ‘caçador’ de bolets ens dóna uns consells alhora d’anar a buscar-ne i que, en diferents fitxes-articles, que podeu consultar clicant AQUÍ, o bé a la imatge on posa ‘Temporada de Bolets’, on ens presenta alguns dels bolets més coneguts, i d’altres no tant, per dir-nos quins són els bons per menjar i quins els dolents per a la salut de les persones.

Una secció, la de Temporada de bolets, de la qual s’encarrega un caçador de bolets expert i molt conegut a Roses, degut a que regenta el bar L’Olivar (ubicat al costat dels Cinemes Roses), juntament amb la seva dona, Virtudes López.

Ell es diu Joaquín Carrasco, té 54 anys i va néixer a Beas de Segura. La seva afició com a caçador de bolets va començar des que era un nen. Tenia 14 anys quan ja recorria els boscos de la Serra de  Cazorla i Serra Bruna, a la província de Jaén per anar a caçar bolets.
Era molt jove i coneixia poques espècies. No va ser fins que va venir a viure a Catalunya, aquí a Roses, quan va descobrir la cultura dels bolets, una tradició més arrelada que a la seva comunitat natal.

I ara, actualment, coneix gairebé totes les especies, quines són les més saboroses, quines les que són aptes per menjar, i quals les perilloses per a la salut, és a dir, les que no s’han de menjar mai.

Setmanalment, i mentre duri la temporada de bolets, publicarem una sèrie de fitxes on en Joaquín ens parlarà dels bolets bons i dels bolets dolents.

Amb aquestes fitxes, que anirem publicant, no es pretén fer un estudi micològic, ni tampoc donar una sèrie de dades tècniques sobre la morfologia dels bolets, sinó, simplement, de donar a conèixer, en línies generals, les espècies mes comunes del nostre territori, és a dir, l’Empordà i l a Catalunya Sud.
Així també, Joaquín ens indicarà en cada fitxa de cada bolet, on es poden trobar o si es poden menjar, entre d’altres aspectes. “De totes maneres, diu el nostre caçador de bolets, la millor manera de conèixer les espècies és anar acompanyat d’una persona entesa en la matèria i que ens expliqui in situ les diferències entre espècies comestibles i les tòxiques”.

I per començar, en Joaquín ens ofereix uns consells alhora d’anar al bosc a buscar bolets:

  • Els boletsAgafar solament les espècies que es coneixen si no s’està completament segur no menjar-la o buscar l’assessorament d’una persona entesa de confiança.
  • Utilitzar roba de colors cridaners doncs la temporada de bolets coincideix amb la de caça i no és la primera persona que ha rebut un tret.
  • Respectar el bosc i agafar solament les espècies que es coneixen i no donar puntades a bolets que no es coneixen, doncs moltes espècies contribueixen a la biodiversitat del bosc i d’altres poden ser aprofitades per altres persones que les reconeguin. Un bon caçador de bolets és aquell que no es nota que ha passat pel bosc.
  • No utilitzar rasclets o elements similars per apartar les fullaraques i plantes, doncs provoquem danys irreparables per a la producció de bolets en anys posteriors. Particularment sóc partidari de sancionar durament a qualsevol persona que utilitzi aquests elements per a la recol·lecció dels bolets.
  • Els boletsRecol·lectar els bolets sempre amb una cistella de vímet, doncs en bosses de plàstic la falta de ventilació fa que es descompongui més ràpidament, i a part d’això, si tenim la precaució de posar les lamines del bolet cap avall evitem que se’ns embrutin i contribuïm a la dispersió de les espores pel bosc, permetent la seva reproducció per l’any vinent.
  • No agafar bolets en llocs on hi hagi residus de metall, com cunetes o abocadors,  doncs hi ha diverses espècies que absorbeixen els materials pesats i alguns són nocius per a les persones.
  • La creença sobre que si el bolet té cucs és comestible, o aquella d’altra que diu que si la cullera de plata es posa fosca en cuinar-les amb les verinoses, per exemple, mai funcionen. No són veritat sempre. Només es poden consumir els bolets dels quals s’està completament segur de reconèixer l’espècie.
  • No consumir bolets passats o fets malbé, només els exemplars completament sans, doncs molts d’ells poden provocar trastorns intestinals, encara que siguin comestibles

En el següent capítol d’aquesta secció sobre Els bolets parlarem d’un de bó, l’Ou de Reig, i un altre de dolent, la Farinera Verde. En Joaquín ens explicarà on trobar-los i d’consells que aniran molt bé alhora d’anar a ‘caçar-los’.