Aquests nens i nenes viuen a l’antiga caserna militat de l’exèrcit francès ‘La Cité de la Solidarité’ de Guinea Conakry
A ‘La Cité de la Solidarité’, hi viuen unes 600 persones, la meitat de les quals són mainada. És una població pobre, que viu en la misèria, on el principal manteniment es basa en l’almoina. Per això, des de fa molts anys l’Associació Amics de Guinea Conakry de Roses organitza esdeveniments solidaria durant l’any per garantir l’esmorzar dels 300 nens i nenes que hi viuen abans que se’n vagin a l’escola.
I el passat diumenge a la tarda els Amics de Guinea Conakry van organitzar un festival de cant en el que van participar la Coral del Centre Escolar Empordà, ‘La Petitat Lola’ de La Bisbal d’Empordà, i la Coral de l’IES Delofeu de Figueres. Una de Roses i dos de la demarcació “perquè des de fa uns pocs anys ens hem volgut obrir fora de la nostra Vila i de la comarca, per tal de donar a conèixer la situació en la que viuen aquests pobres nens i nenes, i la veritat que estem molt contents, perquè la gent s’implica a venir a Roses per a la causa”, va manifestar la presidenta de l’Associació Amics de Guinea Conakry, Maria Bohigas.
Una gent solidaria provinent de La Bisbal, de Figueres i de la pròpia Vila que sense pagar cap entrada, ja que es va fer taquilla inversa, van aportar “un total de 810 euros, el que garanteix l’esmorzar d’aquest mainada de Guinea Conakry durant un mes”, va afirmar Bohigas, per al qual cosa es va mostrar “molt i molt agraïda amb tothom que han fet possible l’organització de la gala, les corals per actuar, l’Ajuntament de Roses per cedir-nos el teatre i al públic per aportar el seu gra de sorra de solidaritat”.
Associació Amics de Guinea Conakry
L’Associació Amics de Guinea Conakry fa més de 20 anys que actua com a entitat solidaria amb aquesta nació africana. Va néixer i s’ha mantingut ferma durant aquests anys gràcies a l’empenta de la incansable rosinca, Núria Marès, vídua en primeres núpcies d’un guineà, pare de les seves filles, i des de l’any passat, per la també rosinca Maria Bohigas, la qual es va fer càrrec de les regnes de l’entitat per continuar la tasca humanitària iniciada per Marès.
En l’origen d’Amics de Guinea Conakry hi ha l’ONG ‘Guinea Solidaritat’, una entitat fundada per una amiga de la Núria, Nadine Bary, treballadora al Parlament Europeu d’Estrasburg i vídua també d’un ciutadà guineà.
‘Guinea Solidaritat’, amb seu a Estrasburg i delegacions a París i Marsella, té la finalitat d’ajudar Guinea de moltes maneres, com per exemple enviant material i diners, col·laborant amb oftalmòlegs i també amb ‘Metges Sense Fronteres’ per fer intervencions al mateix país africà o bé portant els malalts a França, impulsant tallers d’aprenentatge de treballs artesanals pels quals envia cooperants que actuen com a professors, mestres de tallers o infermers.
Quan fa més de dues dècades la Nadine Bary va convidar els rosincs a col·laborar en la seva ONG, els Amics de Guinea Conakry van començar a enviar contenidors plens de material usat, però en bones condicions, així com material sanitari i escolar, roba personal i de la llar, i fins i tot cuines, bicicletes i algun cotxe. Més de catorze contenidors van sortir de Roses via Marsella amb moltes tones de material. L’enviament de cada contenidor suposava una despesa superior a les 125.000 de les antigues pessetes, 750 euros actuals. Costaven més el ports que els materials que s’enviaven.
Davant d’aquesta situació, l’Arquebisbe de Conakry, va suggerir a l’Associació Amics de Guinea Conakry de Roses que seria més profitosa una ajuda amb diners per a objectius definits. Va ser llavors quan el’entitat rosinca va decidir concretar la seva col·laboració assegurant l’esmorzar dels més de 200 nens i nenes de ‘La Cité de la Solidarité’, una antiga caserna de l’exèrcit francès on sobreviuen un bon nombre de famílies amb disminucions físiques.
Així, l’Associació Amics de Guinea Conakry està compromesa en aquesta causa de donar de menjar, cada any durant uns temps l’esmorzar als més de 200 nens i nenes de La Cité, a banda d’emprendre-hi altres actuacions per millorar l’habilitat de la zona, mitjançant diversos actes benèfics que es porten a terme al llarg de l’any, com també els apadrinaments.