Viu el Cap de Creus

Viu el Cap de Creus és el primer Fòrum del Cap de Creus al projecte EmpowerUs que se celebrarà a l’Aula Gastronòmica de Roses i a l’espai de la subhasta del peix del port  

El pròxim dissabte 26 d’octubre tindrà lloc a Roses Viu el Cap de Creus. Aquest primer Fòrum del Cap de Creus és un acte vinculat al projecte EmpowerUs, i la jornada es dedicarà a la sobirania alimentària.

EmpowerUs és un projecte europeu en el marc del programa Horitzó Europa de la Unió Europea. Té tres anys de durada i 16 membres de 9 països. EmpowerUs busca empoderar les comunitats costaneres per fer la transició cap a un desenvolupament costaner més resilient, inclusiu i sostenible.

El projecte el lidera al nostre territori la Dra. Sílvia Gómez, professora agregada del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la Facultat de Filosofia i lletres de la UAB i científica especialitzada en ciències socials marines.

Un dels objectius principals del projecte és empoderar les comunitats costaneres davant dels desafiaments del canvi global, que poden afectar a la biodiversitat marina posant entredit la seguretat alimentària, els mitjans de vida així com el patrimoni cultural i natural. El projecte es proposa avaluar els impactes socials i culturals d’aquests desafiaments en les comunitats costaneres  per millorar-ne les seves  capacitats, tot afavorint la inclusió social i la diversitat cultural.

Inspira Gastronomia, empresa compromesa amb la difusió de la gastronomia  i l’alimentació de proximitat, sostenible i inclusiva, conduirà la jornada sobre Sobirania Alimentària al Cap de Creus adreçada a professionals i a la ciutadania que co-organitza juntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona.

La jornada, que tindrà lloc el dissabte 26 d’octubre al Moll de pescadors de Roses, constarà de diverses taules rodones, a més de tast i showcooking (consulteu el programa).

A les taules rodones es busca establir un diàleg entre el mar i la terra. Es parlarà del sector primari des de diferents punts de vista. Es plantejaran experiències, reptes i possibles solucions sobre temes com l’agricultura regenerativa, la ramaderia extensiva, la gestió sostenible del cultiu de la vinya, així com de la convivència necessària entre pesca i aqüicultura i la incorporació del producte pesquer de proximitat a les iniciatives d’agroecologia.

A les sessions hi participaran més de 20 experts amb experiència local i internacional que debatran els principals reptes de la Sobirania Alimentària al territori, amb l’objectiu de poder plantejar idees de millora i col·laboració.

Igualment es comptarà amb la participació d’organismes oficials com el GALP Costa Brava, representants de confraries de Girona, del la DO Empordà i de Centres de Recerca de renom com el CREAF i el CSCIC. Periodistes i divulgadors gastronòmics experts en la temàtica, faran de moderadors.

La jornada es tancarà amb un Showcooking de Gastronomia Turquesa amb la Iolanda Bustos, la xef de les flors. El terme turquesa fa referència a la fusió entre la gastronomia verda del territori i la blava del mar.