Rosespèdia, l’enciclopèdia virtual de la Vila de Roses supera els 2 milions de visites

La Rosespèdia va entrar en funcionament l’any 2009  i el segon semestre de 2015 va arribar a una mitjana de gairebé 55.000 visites mensuals

RosespèdiaLa Rosespèdia, l’enciclopèdia virtual i oberta de la Vila de Roses que posa a l’abast de rosincs i persones interessades un ampli fons documental sobre el patrimoni cultural i natural de la població, ha assolit des de la seva posada en funcionament (any 2009) els 2 milions de visites. Durant el darrer any, marcat per un clar augment de l’interès entre el públic, el nombre de visualitzacions comptabilitzat ha estat de 576.803.

Durant el primer semestre de l’any 2015 la Rosespèdia va rebre un total de 246.941 visualitzacions totals i 63.342 visites a la primera pàgina. És a dir, la Rosespèdia va ser consultada una mitjana de 41.157 visites al mes durant els primers 6 mesos de l’any. El segon semestre de l’any, el registre de les visites a la Rosespèdia va augmentar considerablement en relació al període anterior i la wiki va rebre un total de 329.862 visualitzacions totals i 152.635 visites a la primera pàgina. Aquesta dada equival a una mitjana d’unes 54.977 visualitzacions mensuals.

La Rosespèdia és una enciclopèdia col·laborativa i permet als usuaris l’actualització de nous continguts. Actualment compta amb un total de 472 articles de diferents temàtiques i orígens i la seva actualització és contínua. L’article més consultat l’any 2015 va ser el relatiu als Búnquers de Roses, amb un total de 37.642 visualitzacions. Seguidament es troben la Ciutadella de Roses, consultada 12.144 vegades i l’article sobre el Cap Norfeu, amb un total de 7.080 visites durant 2015.

Els seus continguts són molt variats, anant des dels dòlmens que es van construir a Roses fa desenes de milers d’anys fins a naufragis de la Guerra Civil espanyola, passant per llegendes de sirenes, castells medievals o preciosos paratges naturals. Tot, amb fotografies, mapes de localització i arxius audiovisuals quan se’n disposa.

Els continguts (articles, fons fotogràfics, etc) de la Rosespèdia, compten amb una actualització i revisió continuades, així com amb diferents eines de dinamització per donar a conèixer, principalment a través d’internet i la xarxa social Facebook.

Les dades recollides permeten situar la Rosespèdia com una eina de consulta consolidada. Des del consistori es fa una crida a la participació activa per part dels usuaris, fins crear una base de col·laboradors que contribueixi a l’edició de continguts i a l’enriquiment de la plataforma.